20 GODINA OPĆINE STARA GRADIŠKA

2035 0

Govor općinskog načelnika Velimira Paušića na svečanoj sjednici općinskog vijeća upriličenoj u povodu Dana općine i blagdana sv. Mihovila.

 

-Danas obilježavamo ne samo dan naše Općine nego i dvadeseti rođendan. Stoga mi je izuzetna čast pozdraviti sve ovdje prisutne, moje kolege bivše načelnike i predsjednike Općinskog vijeća, koji su svojim radom doprinijeli u razvoju Općine Stara Gradiška.

 

Život u progonstvu

 

Dvadeset godina je sa stajališta čovjeka relativno dug period a za razvoj jedne općine to je dovoljno dug period da se mogu donijeti neki konkretni zaključci o budućnosti koja nam slijedi. U ovih dvadeset godina Općina kao institucija i građani ove općine proživjeli su mnogo toga. Prvih nekoliko godina Općina je funkcionirala u prognanstvu. Bila su to teška vremena kada su ljudi živjeli u svakodnevnoj neizvjesnosti i oskudici. U tim danima Općina Stara Gradiška, smještena u Novoj Gradiški, najviše se bavila osiguranjem dostojnih uvjeta za život svim prognanim sumještanima. Listajući po arhivi možemo naći i razne razvojne planove koji su sa današnjeg gledišta možda bili i malo idealizirani.

Nakon vojno- redarstvene operacije „Bljesak „ stječu se uvjeti za povratak prognanog stanovništva i za pravi početak u funkcioniranju Općine. Svi zajedno se vraćamo kući. Neki na svu sreću zatiču svoje domove čitave, ali dosta naših sugrađana pogotovo stanovnici Novog Varoša, nisu bili te sreće.

Država počinje proces obnove srušenih kuća, u stanove u Staroj Gradiški se doseljavaju mlade obitelji, puno je entuzijazma i euforije, svi su puni elana i želje za stvaranjem neke bolje i ljepše budućnosti. Gledajući danas ne mogu da se ne upitam gdje i zašto je nestao taj elan, tko ga je kanalizirao i krivo preusmjerio.

 

Suživot

 

Ne smijemo ovdje zaboraviti i naše mještane srpske nacionalnosti, jer su i oni su prošli put pun neizvjesnosti. Svi zajedno prošli smo proces učenja suživota. S ponosom možemo reći da se tijekom svih ovih godina nije dogodio niti jedan međunacionalni incident vrijedan spomena. Općina Stara Gradiška nije zanemarila naselje Gređani gdje živi većina građana srpske nacionalnosti. Tamo je kao i u svim drugim našim naseljima gradila i obnavljala potrebnu infrastrukturu. Nažalost i stanovnike naselja Gređani, možda više od svih drugi naselja, stišće problem nedostatka mladih obitelji, jer su tamo pretežno staračka domaćinstva, nižeg materijalnog statusa koja imaju svoje specifične probleme.

 

Stambeno zbrinjavanje

 

Tih nekoliko godina nakon povratka Općina se najviše bavila pitanjima obnove i reguliranjem tih prava, te stambenim zbrinjavanjem u stambenim jedinicama u naselju Stara Gradiška. Ti stanovi su u vlasništvu Republike Hrvatske i njihovim korisnicima je još davnih devedesetih godina obećano darovanje ili mogućnost otkupa. Do danas to nije riješeno i zato su se mnogi naši bivši sugrađani odlučili na druge načine riješiti svoje stambeno pitanje. Vjerujem, da je Općini Stara Gradiška dana mogućnost rješavanje ovog pitanja, stanovi bi već odavno bili darovani. Nažalost ni nakon brojnih godina upozoravanja na ovaj problem država ostaje gluha.

 

Obnova i izgradnja

 

U tim godinama nakon povratka izgrađena je nova škola, uređen dječji vrtić i ambulanta. Općina je unatoč svojim malim fiskalnim kapacitetima pokušavala osigurati sve uvjete potrebne za dostojan život. Nakon faze progonstva i faze povratka ulaskom u novo tisućljeće kreće faza razvoja koja traje do danas. Kada kažem razvoja naglasak je dan razvoju komunalne infrastrukture. U ovom periodu izgrađena je i obnovljena vodovodna mreža, kanalizacija, ceste, uređeno je groblje u Uskocima i sagrađena mrtvačnica, uređena su dječja igrališta i većina društvenih domova.

Prema vlastitim procjenama za završetak uređenja svih započetih projekata potrebno nam je 15.000.000 kuna. Sve ove projekte ne bi bilo moguće realizirati da nije bilo pomoći od strane Brodsko – posavske županije i Republike Hrvatske kroz različite fondove i programe te im se ovom priliko najsrdačnije zahvaljujem. Moramo ovdje spomenuti i obnovu većine naših crkvi i kapela te izgradnju nove spomen crkve u Staroj Gradiški koja ne bi bila podignuta bez inicijative i financiranja od strane naše Požeške biskupije i našeg biskupa Antuna Škvorčevića te i njemu kažem veliko hvala.

 

Razvoj

 

Što se tiče budućeg razvoja teško je davati bilo kakva predviđanja. Iako se nalazimo na izuzetnom geografskom položaju te su zbog njega najavljeni i veliki infrastrukturni projekti, od izgradnje nove brze ceste i policijske postaje, iako je u fazi finalizacije projekt obnove tvrđave, koji će se kandidirati na fondove Europske unije te će u njoj biti brojni sadržaji kada se projekt realizira, prema rezultatima popisa stanovništva mi ubrzano i rapidno starimo i smanjujemo se. Ovakav trend problem je svih ruralnih krajeva Republike Hrvatske i bez promjene razvojne politike na razini države teško da će se on promijeniti.

 

Razvoj gospodarstva

 

Razvoj gospodarstva je jedina šansa da zadržimo stanovništvo. Nadamo se da će tvrtka Sava kao najveći poslodavac na našoj Općini izgradnjom kogeneracijskog postrojenja proširiti svoje kapacitete te omogućiti dodatno zapošljavanje. Isto tako Općina Stara Gradiška će pomagati i poticati mala poljoprivredna gospodarstva jer su i oni jedan od nosioca razvoja. Ovdje moramo naglasiti da je Općina uspješno realizirala raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te da je većina naših malih gospodarstava uspjela doći do potrebnog poljoprivrednog zemljišta.

 

Planovi i projekti

 

Rad i razvoj Općine usko je vezan uz razvoj političke svijesti i demokracije. U ovih dvadeset godina možemo reći da smo prošli sve faze odrastanje od prvih problema u učenju funkcioniranja, kroz fazu puberteta pa do faze zrelosti.

Tijekom ove godine održani su redovni lokalni izbori koji su pokazali da smo sazrjeli. Naime svi kandidati fokusirali su se na birače i prezentaciju svojih planova, a manje na svoje protivnike. Zahvaljujem se građanima na ukazanom povjerenju. Iako će biti teško, pokušati ćemo realizirati većinu planiranih projekata.

Budući da je ovo, kao što sam rekao, bila izborna godina prvu polovicu godine bili smo više zaokupljeni lokalnim izborima ali isto tako tražili smo načine financiranja naših projekata. Upravo ovih dana počine realizacija završetka kolektora otpadnih voda za koji su dio sredstava osigurale Hrvatske vode, a dio Općina Stara Gradiška. Očekujemo da će iduće godine bit završen kompletan sustav i omogućiti će se priključenje. Potpisan je ugovor za izgradnju zgrade svlačionice na sportskim terenima Početak izgradnje se planira za polovicu desetog mjeseca. Kroz Fond za energetsku učinkovitost odobrena su nam dva projekta jedan je već u realizaciji. To je izrada projektne dokumentacije za toplovod koji će biti priključen na kogeneracijsko postrojenje na biomasu koje gradi tvrtka Sava a koje će grijati sve javne zgrade na području naselja Stara Gradiška. Drugi odobreni projekt je obnova zgrade općine i povećanje energetske učinkovitosti kroz uređenje fasade, izmjenu stolariju i limarije. Nakon završetka ovog projekta napokon možemo krenuti i u realizaciju uređenja prizemlja općinske zgrade koji je namijenjen našim najmlađima. Realizacijom projekta izgradnje kogeneracijskog postrojenja i izgradnje toplovoda bit ćemo jedno od rijetkih manjih mjesta na području Republike Hrvatske koja prati trendove ulaganja u obnovljive izvore energije.

 

Što se tiče izgradnje policijske postaje konačno je riješeno pitanje darovanja zemljišta i krenulo se sa izradom projektne dokumentacije. U planu je objekt od 1500 m2 u kojemu će raditi oko 170 policajaca. Smatram da bi ovo mogao biti novi zamašnjak u razvoju naselja Stara Gradiška.

 

Tijekom ove godine kroz program javnih radova zaposlili smo tridesetak osoba.

U pripremi je i par projekata prekogranične suradnje sa susjednom Općinom Bosanska Gradiška. Najveći problem u pripremi ovakvih projekata je naša veličina. Mogli bi smo kandidirati niz ovakvih projekata ali je problem pronaći aktivne sudionike.

 

Turističko središte

 

Najveći projekt koji pripremamo, a kojemu možda i ne dajemo tako veliku važnost koju bi trebao imati, je projekt obnove tvrđave Stara Gradiška. Kada smo prije nekoliko godina zajedno sa konzervatorskim uredom u Slavonskom Brodu krenuli u izradu dokumentacije za obnovu sjevernih kurtina mislim da nismo bili svjesni kakav dragulj imamo u rukama. Uspjeli smo uključiti i Spomen područje Jasenovac, koje u vlasništvu ima objekt Kule. Danas imamo gotovu dokumentaciju za zgradu sjevernih kurtina i kulu te izgledne šanse da dobijemo kompletna sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja za izradu dokumentacije objekta časničkog paviljona. Ministarstvo kulture je prepoznalo potencijal ovog projekta te će se on kandidirati na fondove Europske unije. Vrijednost kompletnog projekta biti će preko 10 milijuna eura. Obnova će sigurno trajati desetak godina, a njegovom realizacijom, kada pridodamo Park prirode Lonjsko Polje i šumu Prašnik, postali bi smo značajno turističko središte u Slavoniji.

Uspješnom realizacijom svih navedenih projekata promijenili bismo sliku Stare Gradiške te bismo uspjeli zaustaviti negativne trendove smanjivanja broja stanovništva i iseljavanje.

 

Želim iskoristiti ovu priliku i da čestitam svim današnjim laureatima, a posebno prof. Husrefu Hadžialagiću koji je kroz svoje knjige obradio povijest Stare Gradiške, koju kroz svoje tekstove nikada nije zaboravio. Želim vam još puno godina uspješnog rada i da realizirate sve započete projekte.

 

I na kraju zahvaljujem se svim vodstvima udruga civilnog društva koje djeluju na području naše općine i njihovim članovima na suradnji, te ih pozivam da učine sve kako bi svoje djelovanje mogli uspješno prezentirati, kako u općini Stara Gradiška tako i izvan nje.

 

Veliko hvala općinskim vijećnicima, djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela i članovima Vijeća mjesnih odbora, koji su mi davali punu podršku i poticali me da ustrajem na ostvarenju programa i projekata, a sve na dobrobit i razvitak općine Stara Gradiška – kazao je općinski načelnik Velimir Paušić.

Related Post