20. OBLJETNICA POČETKA SRPSKE AGRESIJE NA GORNJE BOGIĆEVCE I ZAPADNU SLAVONIJU

618 0

„Srbi iz susjednih sela nisu prihvatili naš prijedlog o nenapadanju. prijetili su, a 15. kolovoza 1991. godine i granatirali Gornje Bogićevce“ – kaže Mijat Baković-Mijo

GORNJI BOGIĆEVCI, 14. kolovoza 2011. – Pod motom „Da se ne zaboravi“ Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i ove godine tradicionalno obilježava obljetnicu početka srpske

agresije na zapadnu Slavoniju i Gornje Bogićevce u kolovozu 1991. godine. I ove godine, u povodu 20. obljetnice agresije prisjetili su se branitelji i ostali mještani najtežeg perioda u svojim životima i povijesti svog mjesta, početka organiziranog oružanog otpora. Prisjetili su se dana kada su morali napustuiti svoje mjesto i otići u progonstvo, te povratka nakon Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ u razrušene, spaljene i opljačkane domove. Kako je to bilo 1991. godine prisjeća se Mijat Baković.

– Srbi iz susjednih sela nisu prihvatili naš prijedlog o nenapadanju. Prije agresije stizale su prijetnje o paljenju kuća i ubijanju stanovnika našeg sela, a počela su i maltretiranja. Postavili su barikade u kosovcu i Smrtiću tako da se u selo nije molglo ulaziti, a ni izlaziti. Morali smo postaviti seoske straže. U pomoć nam je došla policija iz Nove Gradiške i dragovoljačke postrojbe. Granatiranje sela počelo je 15. kolovoza 1991. godine pa smo morali evakuirati žene, djecu i starce. U selu su ostali dragovoljci da ga brane. prisjeća se Mijat Baković-Mijo.

Ove godine UDVDR Gornji Bogićevci zajedno s NK „Sloboda“ organizira dvodnevni nogometni memorijalni turnir, a u nedjelju će na nogometnom igralištu „Brezine“ biti otkriveno spomen obilježje u Domovinskom ratu poginulim igračima i članovima kluba.

Related Post