20-ta obljetnica akcije „Širinci“

1048 0

Kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade danas je nadomak Širinaca, na mjestu njegove pogibije, u organizaciji Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata 121. brigade HV-e i Općine Rešetari

obilježena 20-ta obljetnica akcije „Širinci“. Okupila se obitelj poginulog zapovjednika bojne, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Hrvatske vojske, općina Rešetari, Gornji Bogićevci i Cernik., te župan Danijel Marušić i zamjenica župana Ružica Vidaković. Bili su ti u branitelji, koji su u akciji koja je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine, izvojevali jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici.

 

Hrvatska vojska izvela je 3. siječnja 1992. godine, do prekida vatre u 18 sati po Sarajevskom sporazumu, svoju posljednju ofenzivnu akciju i definitivno iz Širinaca istjerala neprijatelja, kontrolirala sve dominantne točke značajne za taj dio bojišnice i daljnji tijek rata. Neprijatelj je pretrpio velike gubitke u ljudstvu, a Hrvatska vojska zaplijenila je veće količine naoružanja i streljiva i pet kamiona.

 

Uz zapovjednika Ivicu Atlagovića u akciji su poginuli Davor Cvitković, Mato Kovačević i Domagoj Vukšić iz Nove Gradiške, Stjepan Pohl iz Bodovaljaca, Ljubomir Dakić iz Davora, Tihomir Dautović iz Gunjavaca i Marijan Marijanović iz Ljupine. Sjećanja na ovu ofenzivnu akciju evocirali su pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata, Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari, župan Danijel Marušić i zapovjednik 121. brigade brigadir Josip Mikšić, koji je govorio o pripremi i provedbi akcije.

 

Svi su istaknuli velike zasluge branitelja u obrani i oslobađanju okupiranih dijelova domovine i nužnost da se čuva njihov dignitet i dignitet Domovinskog rata, na koji danas, kako je istaknuto, mnogi zaboravljaju.

 

Čitajući svoje prigodne pjesme ovu su svečanost uveličali pjesnici Književno-likovnog društva Rešetari: Evica Kraljić, Veronika Devčić i Mirko Dubočanac.

U Rešetarima je danas vijenac položeni svijeće zapaljene i kod spomenika poginulim braniteljima s područja općine Rešetari, a župnoj crkvi u Rešetarima u nedjelju je služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje.

Related Post