23. OBLJETNICA 121. BRIGADE HV-e

1065 0

VRBJE , 27. rujan 2014. – Pripadnici 121. brigade HV-e i njihovi gosti danas su se okupili u Vrbju gdje su položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima s područja te općine,

te minutom šutnje odali počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Vijence su položili roditelji i udovice poginulih branitelja, izaslanstva Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška i Općine Vrbje, koje su predvodili zamjenik župana Davor Vlaović, gradonačelnik Željko Bigović i općinski načelnik Igor Jurišić, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i postrojba HV-e koje su se borile na novogradiškoj bojišnici.

 

U župnoj crkvi sv. Josipa velečasni Željko Volarić služio je svetu misu zadušnicu za sve poginule branitelje.

Pripadnici 121. brigade / pukovnije Nova Gradiška su se potom družili i prisjetili organiziranja oružanog otpora agresoru, obrane Nove Gradiške i evocirali sjećanja na 156 branitelja koji su život dali za slobodnu i neovisnu domovinu na novogradiškoj bojišnici.

 

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja. Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH, Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

 

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Related Post