8. REŠETARAČKO PROLJEĆE

1543 0

Nastupili su pjesnici makedonske, češke, talijanske, romske i ukrajinske nacionalne manjine

 

REŠETARI, 12. svibnja 2014. – Susret pjesnika, članova KLD-a, grupe 2-9-2 i pjesnika nacionalnih manjina koje žive u RH, manifestacija je, koja, prema riječima Ivana De Ville, predsjednika Književno – likovnog društva Rešetari, prerasta u drugu po važnosti, odmah iza „Rešetaračkih susreta pjesnika“ koji okupljaju Hrvate iz dijaspore i povezuju, umjetnošću riječi, s matičnom zemljom.

 

Ovogodišnje „Rešetaračko proljeće“ dogodilo se 10. svibnja u galerijskom prostoru KLD-a, organizatora susreta, kojemu je partner bila češka nacionalna manjina, a pokrovitelji hrvatsko Veleposlanstvo Republike Češke, Županija brodsko-posavska i Općina Rešetari. Uvod u glazbeno-poetsku večer bila je promocija dvije zbirke pjesama, „ Riječ po riječ… ljubav…i poneka ruža“, Damira Pilka i „Nova u starom vremenu“,Vere Antolić. Oboje žive u Zagrebu i članovi su KLD-a Rešetari. O životu i radu autora govorile su, a potom i interpretirale njihove stihove, Lidija Puđak, Štefica Vanjek, Tanja Jambrović, Božica Drakulić. Ukratko je predstavljen i Zbornik VII. rešetaračko proljeće u kojem su objavljene pjesme 80-ak autora, sudionika prošlogodišnjih susreta.

-Posebnost spomenutoga Zbornika je prvi puta i višejezičnost. Pjesme su objavljene na hrvatskom i jeziku nacionalne manjine kojoj autori pripadaju, a zastupljene su makedonska, češka, talijanska, romska i ukrajinska nacionalna manjina, te pjesme članova grupe 2-9-2, KLD-a Rešetari – naglasio je, među ostalim, Ivan De Villa, predsjednik Društva.

Ovoj vrijednoj manifestaciji bile su nazočne i Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH te glavna i odgovorna urednica „Jednote“, Dunja Penić iz županijskog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije i Tanja Novotni Golubić, zamjenica župana za češku nacionalnu manjinu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Uslijedila je večer poezije na kojoj je sudjelovalo više od 40. autora, a pjesme su također čitane na jeziku pripadnika nacionalne manjine i hrvatskom. Nastupom su 8. rešetaračko proljeće oplemenili zbor Češke besede grada Nova Gradiška i okolice, potom češka pjevačka skupina „Lepeza“ iz Lipovljana te novogradiška Hrvatska pjevačka skupina „Slavča“, koja je i pjesmom, ali i jedinstvenim građanskim odorama s kraja 19. i početka 20. stoljeća, plijenila veliku pozornost.

 

Foto: Momir Divjak – ngbuntovnici.hr

Related Post

SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE

Autor - 02/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 2. ožujka 2012. – Na sinoć održanoj izvještajno-izbornoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Nova Gradiška za predsjednika je ponovo…