SKUPŠTINA BRODSKIH LIČANA

1331 0

SLAVONSKI BROD, 12. svibnja 2014. – Godišnja skupština zavičajne udruge Vrilo mudrosti održana je u nedjelju 11. svibnja 2014. godine u prostorijama Doma umirovljenika u Slavonskom Brodu.

Izvješće o radu za prethodnu godinu podnijela je predsjednica dr. Zdenka Topolovac nakon čega je jednoglasno i usvojeno .

 

Skupštini su prisustvovali kao počasni uzvanici Karlo Starčević, Ante Franić i Sanja Rukavina, koji su se obratili prisutnim članovima udruge. Nakon sjednice svi prisutni razmijenili su novosti i sjećanja na stari kraj.

 

Gosp. Karlo Starčević nezavisni vijećnik u Gradu Gospiću, poznati lički poduzetnik i dobrotvor, upoznao je prisutne sa gospodarskom i političkom situacijom u Lici. Kao najveći problem istaknuo je loša demografska kretanja te tešku gospodarsku situaciju. U Lici se nedostatak proizvodnih radnih mjesta godinama nadomještao umirovljenjima i zapošljavanjem u administraciji. Danas kad to više nije moguće pokreće se još jedan val iseljavanja. Depopulacija Like dovodi cijeli prostor do dugoročno neodrživog stanja. Podsjetio je prisutne da naseljenost od 9 stanovnika/km2, a istočne Like od 4,3 stanovnika/km2. Politički ova situacija da na 10% teritorija Republike Hrvatske živi svega 1 % stanovništva dovela je već sada do marginalizacije cijelog područja.

 

Gđa Sanja Rukavina se obratila prisutnima kao jedina kandidatkinja za Europski parlament iz Like. U Europskom parlamentu gđa Rukavina, po struci agronom, namjerava se prije svega baviti javnim politikama vezanim uz zaštitu prirode, upravljanje vodama i zajedničku poljoprivrednu politiku. To su sve politike koje su veoma važne za ruralne krajeve Republike Hrvatske, pa tako i Liku. U Europskoj uniju kroz niz različitih programa podupire se razvoj ruralnih područja na kojima u Europi živi 250 milijuna ljudi ili 50 % njenih stanovnika, a čiji utjecaj mi još ne osjećamo zbog nepripremljenosti administracije.

Naglasila je da bez obzira na stranačku opredijeljenost nema tako velikog područja Republike Hrvatske koje neće imati bar jednog zastupnika u Europskom parlamentu.

Lici je taj prostor sužen već na samim kandidacijskim listama gdje je ona jedini kandidat iz Like koja je spojnica hrvatskog sjevera i juga.

Stoga je zamolila prisutne za podršku njoj i kraju iz kojeg potječu na način da izađu na izbore za Europski parlament 25. svibnja i dadu joj svoj preferirani glas, jer u Europski parlament ulaze oni kandidati koji sakupe najviše preferiranih glasova, bez obzira na poredak na listi.

Gđa Sanja Rukavina je 9. kandidat na kandidacijskoj listi broj 12 (Nacionalni forum, Hrvatska socijalno liberalna stranka – Primorsko goranski savez i Lista za Rijeku) .

Na kraju je sve nazočne pozdravila i Ružica Vidaković koja je naglasila da sve nazočne pozdravlja kao članica Udruge i kao Slavonka čiji su preci davne 1903.g. doselili iz Like (trbuhom za kruhom).

„Danas je manje stanovnika po zadnjem popisu i u Slavoniji za 200.000 stanovnika . Nažalost i sada su nas opet kao i davno prije mnogo godina pogodili teški gospodarski problemi. Upitna je egzistencija većine radno sposobnih ali nisu više sigurne niti isplate mirovina onih koji su ih zasluženo stekli. Za mlade koji ne mogu pronaći posao ili i one koji rade a ne dobivaju plaću nema više nade za pristojnu egzistenciju unutar granica Hrvatske. Jako je mali broj sretnika koji ipak pronađu posao ali većina njih seli preko granice i to je ono što narušava demografsku sliku i ostanak. Nisam sretna što danas ponovno Ličani ali i i Slavonci sa strepnjom žive za egzistenciju svojih potomaka. To je na žalost opće prisutno stanje u cijeloj Hrvatskoj i to je grč svih nas a ne samo Slavonaca i Ličana. Danas smo ovdje skupa da bi valorizirali rad ove izuzetno vrijedne i odgovorne Udruge ali i da bi upozorili na tešku gospodarsku situaciju. Pozdravljam i podržavam svaku inicijativu koja jamči ostanak i opstanak, boljitak kulturnog i gospodarskog identiteta bilo kojeg dijela Hrvatske “.

 

 

Related Post