BLAGDAN VELIKE GOSPE

1912 0

NOVA GRADIŠKA, 14. kolovoza 2013. – Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

 

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”.

 

PROSLAVA VELIKE GOSPE

 

U četvrtak, 15. kolovoza 2013., svetkovina je Marijina Uznesenja na nebo. Vjernici Požeške biskupije hodočastit će u više Marijanskih svetišta diljem Biskupije. U Voćinu se održava biskupijsko hodočašće obitelji s brojnom djecom koje će, sjedinjene s Marijom vjernom Božjom suradnicom i donositeljicom Života u Godini vjere posvjedočiti snagu svoje vjerničke opredijeljenosti za život. Središnje euharistijsko slavlje u 11.00 sati predvodi dijecezanski biskup. Nakon odmora slijedi susret obitelji u Hrvatskom domu te zaključna molitva u crkvi. Pozivam župnike da obiteljima s brojnom djecom omoguće sudjelovanje na hodočašću.

Hodočastit će se i u Kloštar kod Sl. Kobaša, naše najstarije Marijansko svetište, gdje program počinje u predvečerje, 14. kolovoza sa sv. misom u 19,00 sati koju predvodi dijecezanski biskup Antun Škvorčević.

K tome, Požeška dolina na Veliku Gospu hodočasti u Veliku, podravski kraj u Novu Bukovicu i Suhopolje, zapadno-slavonski hodočasti u Pakrac a novljanski dekanat u Jasenovac.

Related Post

NOVOGRADIŠKA KRIZA VLASTI

Autor - 20/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 20. rujan 2012. – Novogradiška politička kriza i kriza vlasti, izazvane brojnim događanjima vezanim uz rad Gradskog vijeća…