„NAŠA BOLNICA“: Grad Nova Gradiška i općine zaslužni za uređenje bolničkog okoliša

2588 0

Autor Franjo Samardžić

Preko Grada Nova Gradiška i njegovog natječaja kandidirali smo projekt koji uključuje sve pristupne ceste, parkirališta, pješačke staze, vanjsku rasvjetu i uređenje cjelokupnog okoliša bolnice – kaže ravnatelj dr. Josip Kolodziej

NOVA GRADIŠKA, 5. rujna 2018. – Nakon što je izdvajanjem iz Opće bolnice „Josip Benčević“ Slavonski Brod ponovo dobila pravni subjektivitet, u Općoj bolnici Nova Gradiška, svjedoci smo, dešavaju se brojne promjene na bolje. Osim kadrovskih ekipiranja i promjena, nabavlja se i oprema, a došlo je i do jednog novog hvalevrijednog odnosa lokalne zajednice prema Bolnici kao zdravstvenoj ustanovi.

Ne tako davno, pripajanjem brodskoj Općoj bolnici i nezadovoljstva takvom odlukom, dogodili su se i javni prosvjedi, kako djelatnika Bolnice, tako i građana. Govorilo se tada o „našoj bolnici“ za čiju su gradnju novac putem samodoprinosa izdvajali građani bivše Općine Nova Gradiška.

Ne osporavajući sadašnje vlasništvo nad Bolnicom od strane Brodsko-posavske županije i posljednje vrijeme lokalna zajednica, Grad Nova Gradiška i općine novogradiškog kraja, u okviru svojih ovlasti i mogućnosti pokazuju konkretan interes da se stvore bolji uvjeti za funkcioniranje zdravstvenih usluga, pogotovo u onom dijelu, nazovimo to tako, bolničkog ambijenta u koji svakodnevno dolaze građani po zdravlje. Radi se o okolišu bolnice, tzv. bolničkom krugu.

Ravnatelj, dr. Josip Kolodziej

Grad i općine uređuju okoliš bolnice

– Zadovoljan sam odnosima sa našim osnivačem Brodsko-posavskom županijom. Odnosi su izvrsni. Dobar dio projekta za koje smo dobili sredstva Županija je kandidirala jer mi projekte ne možemo samostalno kandidirat. Zadovoljan sam suradnjo s Gradom Nova Gradiška, ali i s Općinama. Treba se prisjetiti kako je okoliš ove bolnica izgledao prije dvije godine, kako je bio zapušten, a šikara je bila prema Gupčevoj ulici. Sada je to sve očišćeno. Tu je Grad puno pomogao. Prošle godine je gradonačelnik poslao djelatnike javnih radova koji su za dva tjedan taj prostor uredili.

Prošle godine nam je pomogla i Općina Rešetari jer su djelatnici njihovog Komunalnog pogona uređivali okoliš, a na jesen će nam ususret izaći i općine Okučani i Cernik čiji će komunalni djelatnici obaviti jesensko uređenje okoliša bolnice, koje i sada izgleda primjereno.

Zajednički projekti

Preko Grada Nova Gradiška i njegovog natječaja za razvojna sredstva malih gradova prijavili smo jedan naš projekt, iako Grad nije naš osnivač, već Županija koja je naš vlasnik. Međutim, Grad nas je pozvao da i mi kandidiramo jedan projekt. Kandidirali smo projekt vanjskog uređenja okoliša bolnice koji uključuje sve pristupne ceste, parkirališta, pješačke staze, vanjsku rasvjetu i uređenje cjelokupnog okoliša. Projekt će biti u visokom postotku sufinanciran iz sredstava EU.

U dva projekta smo partneri Općini Staro Petrovo Selo u čijem će provođenju sudjelovati i naši djelatnici, dvije medicinske sestre. One će biti suradnice na projektima i dobar dio njihove plaće će biti subvencioniran iz EU fondova. Iz te partnerske suradnje sa Općinom Staro Petrovo Selo dobit ćemo i nešto opreme i opremit određene prostore – kaže dr. Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška.

Related Post