BLAGDANSKI DOMJENAK SDP-a: Gradonačelnik Vinko Grgić najavio sjednicu Vlade RH u Novoj Gradiški

1093 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 29. prosinac 2018. – Novogradiški SDP-ovci okupili su se sinoć u Hotelu kralj Tomislav na tradicionalnom blagdanskom domjenku. Bila je to prilika da gradonačelnik Vinko Grgić i predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas-Vujčić zadovoljno komentiraju 2018. godinu i govore o planovima u narednoj godini, a članovima i simpatizerima, te sugrađanima čestitaju blagdane i požele sreću u 2019. godini.

Gradsko vijeće donosilo je odluke od interesa za sve građane

-Koncem svake godine tradicionalno se okupimo na božićnom i novogodišnjem domjenku da rezimiramo aktivnosti tijekom protekle godine, opustimo se, družimo i čestitamo blagdane.

U Gradskom vijeću većinu ima SDP u koaliciji s Hrvatskim laburistima. Sjednice su redovno održavane i uvijek je bilo prisutno dovoljno vijećnika za pravovaljano odlučivanje. Donošene su odluke vezane za razvoj gospodarstva, poduzetništva i obrtništva, obrazovanja, predškolskog obrazovanja, kulture, socijalne skrbi i komunalne infrastrukture.

U 2019. godini trebamo realizirati planove i projekte predviđene proračunom koji je najveći do sada i iznosi više od 100 milijuna kuna, a među projektima su izgradnja gradskog bazena i komunalne infrastrukture, potpore novorođenoj djeci, socijalno ugroženim osobama i umirovljenicima, te razvoj gospodarstva. Možemo bit izuzetno zadovoljni – kazala je dr. Ljepša Rakas -Vujčić.

Godina velikih rezultata

-Našli smo se na ugodnom druženju esdepeovaca, simpatizera i ljudi dobre volje koji će podijeliti zadnje sate ove godine, rezimirati što smo napravili ove i što planiramo slijedeće godine.

Ova godina je bila izuzetno teška i naporna, ali i godina velikih rezultata. Prije dvije i pol godine sam rekao da će svake godine biti sve veći proračun i da će se sve više i više raditi, a time i rezultati biti mnogostruko veći. To dokazujemo ovogodišnjim proračunom koji zaključujemo na 64 milijuna kuna što je 50 posto više od proračuna u posljednjih desetak godina.

Uložen je ove godine velik napor. Želim se, stoga, zahvaliti svim mojim suradnicima, zaposlenicima i predsjednici Gradskog vijeća koja je odlično upravljala sjednicama. Odluke su se gotovo uvijek donosile jednoglasno, uvažavajući oporbu koja mora u nekim trenucima biti glasna. Njihov glas se ponekad nije čuo jer nije bio argumentiran i jer nisu imali što reći. To ne znači da oni manje vrijede. Dapače, oni su odlični, ali nisu imali što reći protiv. Ispravljali su nam gramatičke pogreške i brojali koliko ima stranica. Konkretnih stvari nije bilo. Pozivam ih da i dalje sudjeluju aktivno i kako korektiv Gradskog vijeća, a isto tako da svojim idejama nastupe pred gradonačelnika i Gradsko vijeće. Zašto da prijedlog koji je odličan ne uvrstimo u proračun. Bili smo otvoreni, kao i prije pet godina kada smo prvi put podržali HDZ-ov proračun jer smo smatrali da je dobar.

Veliki projekti koji će promijeniti život u gradu

Neću nabrajati što je sve napravljeno ove godine jer je sve vidljivo. Najgore mi je kada nekoga moram nešto uvjeravati jer vjerujem da djela govore o našem radu. Mogu reći da slijedeće godine, kao što je i predsjednica rekla, imamo proračun veći od 100 milijuna kuna. Ušli smo u skupinu manjih bogatijih gradova na obali i centralnoj Hrvatskoj koji imaju takve proračune. U Slavoniji je to rijetkost u rangu tih gradova.

Ono što me veseli je veliki niz infrastrukturnih radova i „kozmetičkih“ poslova u gradu kojih također treba jer moramo naš grad učiniti ljepšim. Da li su to nekome kozmetičke promjene? Meni nisu. To je lice našeg grada. Želimo da kada netko prvi put dođe u naš grad kaže bio sam u malom i lijepom gradu. Uložit ćemo desetak milijuna kuna u centar grada, ali i u radove u ulicama na rubovima grada gdje smo riješili imovinsko-pravne odnose koji su trajali desetak i više godina. Svi dijelovi grada su obuhvaćeni.

Najvažnija su tri projekta koje još uvijek nismo dobili, a na njima radimo jako dugo, na nekima i preko dvije godine. U nekoliko mjeseci ćemo dobiti odluku, a to znači da li će biti financirani sredstvima ministarstava, fondova i EU fondova. Dugo i temeljito radimo na tome zato da dobijemo pozitivan odgovor. To su veliki projekti koji će promijeniti, ne samo sadržaj grada, već i sliku o našem gradu u bilo kojem segmentu, pogotovo u gospodarstvu.

Možemo obnoviti pješačku stazu ili obnoviti neko pročelje. Ovo su, međutim, strateški projekti svaki u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna.

Digitalan grad

Riječ je o velikom projektu širokopojasnog interneta koji obuhvaća svih 10 općina bivše Općine Nova Gradiška. Drugi projekt je projekt malih gradova isto od preko 100 milijuna kuna, treći CEKOM – Centar kompetencije za naporedno inženjerstvo također preko 100 milijuna kuna. Imamo i Tehnološki inkubator za koji se ovih dana raspisuje natječaj od 30-tak milijuna kuna. Ide i digitalizacija grada, koja nema tu vrijednost, a kroz koju će sve informacije grada biti na jednom mjestu. Želimo postati digitalan grad da se u bilo kojem trenutku može dobiti svaka informacija o gradu. To je velik posao.

Zapošljavanje 10 so 15 mladih stručnih ljudi

Svi ovi projekti zahtijevaju novo zapošljavanje. Sada trebamo 10 do 15 mladih ljudi, a nadamo se da ćemo naći ljude koji su usmjereni u određeni sektor i koji nam trebaju. Do 15. siječnja četvrti kat naše upravne zgrade će biti obnovljen i ti mladi će dobiti mjesto gdje će raditi i voditi projekte.

Točka na i velikih napora svih nas je sjednica Vlade RH, koja će se na proljeće održati u Novoj Gradiški. To nam je velika hvala i odraz poštovanja bez obzira što smo grad kojeg vode socijaldemokrati – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

Related Post