BRODSKO-POSDAVSKA ŽUPANIJA

1697 0

SLAVONSKI BROD – U Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije 8. lipnja 2016. godine održana je Završna konferencija dvaju projekata čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, a provodi ih Upravni odjel za razvoj

i europske integracije. Projekti„Program aktivnog razvoja cjeloživotne zapošljivosti” i „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje” financirani su iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program “Razvoj ljudskih potencijala”, programa dodjele bespovratnih sredstava „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II”. Projekti su imali za cilj povećati zapošljivost ciljanih skupina (nezaposlenih mladih, nezaposlenih žena, volontera udruga, studenata) putem prilagođenih usluga i mjera i predstavljaju inovativni pristup i diseminaciju primjera dobre prakse.

Vrijednost projekta „Program aktivnog razvoja cjeloživotne zapošljivosti” je 138.483,40 EUR, sufinanciranje EU iznosi 138.899,45 EUR, dok je vrijednost projekta „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje” 71.701,09 EUR od čega je sufinanciranje EU 68.116,03 EUR.

Tijekom provedbe projekata od veljače 2015. godine do lipnja 2016. održane su besplatne edukacije za nezaposlene.

Rezultati projekta „Zajedno danas za sutrašnje zapošljavanje” su sljedeći: održano 7 trotjednih Job Club edukacija s 10 aktivnosti namijenjenih traženju posla, snimljeno je 10 video tutorijala o vještinama traženja posla koji su postavljeni na web portal projekta www.jobclub.bpz.hr koji ima više od 5000 posjeta i evaluirani su rezultati provedbe Job Club edukacija. Nakon završetka Job Club edukacija 24 osobe su zaposlene.

Rezultati projekta „Program aktivnog razvoja cjeloživotne zapošljivosti” su: 102 osobe prošlo je kroz održane programe (program razvoja životnih i mekih vještina, program poduzetničkog razvoja za žene, mlade i članove udruga, program razvoja osnovnih informatičkih i poslovnih vještina, pilot program studentske prakse za studente menadžmenta), izrađeni su video tutorijali, kao i web platforma www.lead.bpz.hr.

Nakon provedenih edukacija za ciljane skupine navedene u projektima, vidljiva je potreba za jačanjem konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada. Budući da je riječ o dugotrajno nezaposlenim osobama, njihovo odsustvo s tržišta rada dovodi do zaboravljanja stečenih znanja i vještina, te dovodi do socijalne isključenosti koja im otežava proces pronalaska posla.

Poboljšanjem konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada Brodsko-posavske županije doprinijeli smo povećanju zapošljavanja u Brodsko-posavskoj županiji, što je i bio cilj provedbe ovih projekata.

 

Related Post