ČETVRTO POKLADNO JAHANJE U DRAGALIĆU: Čuvaju tradiciju i gaje ljubav prema konjima

3045 0

DRAGALIĆ, 10. veljače 2018. – KUD „Dragalić“, Općine Dragalić i mještani danas su bili domaćini zaljubljenicima u konje, koji su sa svojim ljubimcima došli na još jedno pokladno druženje. Na četvrtom pokladnom jahanju okupili su se članovi konjogojskih udruga i pojedinci iz novogradiškog kraja i brodsko-posavske županije da zajedno s domaćinima, još jednom podsjete na stari graničarski običaj koji svjedoči o bogatstvu slavonske tradicije.

Dragalićani su se prije četiri godine uključili u jedan od najatraktivnijih tradicijskih običaja kojim se njeguje i čuva dio tradicijske kulturne baštine ravničarskog kraja. Pokladno jahanje je jedna od manifestacija u Slavonije od posebne vrijednosti pa tako i u Općini Dragalić. Pokladno jahanje, kao stari narodni običaj, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Išli su na obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće.

I danas su u Dragaliću okupljeni konjanici, kao i nekadašnji graničari svečano odjeveni, uz pjesmu i pratnju tamburaša, išli kroz Dragalić. Zaustavljali su se na punktovima i uz pjesmu uživali u slavonskim delicijama. Na kraju se okupili u mjesnom domu, pjevali, plesali i družili se do kasno u noć.

Na početku ovogodišnjeg pokladnog jahanja okupljenima se obratila predsjednica KUD-a „Dragalić“ Katica Matijašević, a potom općinski načelnik Zvonimir Karlik, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Željko Burazović i saborski zastupnik Davor Vlaović. Govorili su o značaju ove manifestacije koja nije, kako je naglašeno, samo dio očuvanja jednog običaja i lijepa slavonska tradicija pokladnog jahanja, već i dio unapređivanja života u Slavoniji koju posljednjih godina napušta sve više mladih. Svime koji sudjeluju u organizaciji Pokladnog jahanja odali su priznanje, posebno Katici Matijašević i njenoj obitelji koja je poznata po ljubavi prema konjima.

Molitvu je vodio i konjanike blagoslovio fra Ivo Brezović.

Related Post

Izložba

Autor - 05/12/2018 0
O autorima: EVICA KRALJIĆ Evica Kraljić rođena je 18. 2. 1952. godine u Novoj Gradiški. Pjesme počinje pisati u ranoj…