NOVOGRADIŠKI POKLADNI DAN: Dječje maškare osramotile starije jer su propustile jedan dan u godini biti ozbiljne

4411 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 10. veljače 2018. – Ove godine Novogradiški pokladni dani pretvorili su se u pokladni dan. Bilo je uobičajeno da je subota bila rezervirana za dječje maškaranje, a nedjelja za velike maškare.

Bilo je danas veselo i šareno, plesalo se i maškaralo, ponajprije zahvaljujući malim maškarama iz dječjih vrtića i osnovnih škola, jer starijih pokladnih skupina nije bilo za nabrojati ni na prste jedne ruke. Osim iz grada izostale su i pokladne skupine iz drugih mjesta. Zašto, nije pokladno pitanje.

I velikim i malim maškarama gradonačelnik Vinko Grgić dragovoljno je dao, ali samo na tri dana, ključeve grada.

Društvo „Naša djeca“ tradicionalno je i ove godine u suradnji s Dječjim vrtićem i osnovnim školama organiziralo dječji pokladni dan. Djeca su se sa svojim tetama iz vrtića i učiteljima dobro pripremila. Šarenili su se njihovi pokladni kostimi, a djeca su se veselila i uživala u lijepom danu i pokladnom druženju. Mame i tate, bake i djedovi, starija braća i sestre napunili su središnju gradsku ulici i gradski trg, uživali u veseloj pokladnoj povorci i nastupu svojih ljubimaca na pozornici.

Pokladna povorka je krenula iz naselja Mala predvođena Gradskom glazbom i pokladnim gradonačelnikom Ivicom Murajom, koji unatoč promjenama gradske vlasti koju narod bira na legalnim izborima, svoju pokladnu nikako ispušta iz ruku, uz uvjet da svake godine mijenja dogradonačelnicu, barem na tri dana. Nije mu zbog toga bilo teško nositi veliki gradski ključ neprimjeren tako malom gradu.

Povorka je došla do pozornice u središtu grada gdje su se predstavile pokladne skupine, a okupljenima obratili predsjednica Društva „Naša djeca“ Verica Lukačević i gradonačelnik Vinko Grgić.

Pokladno druženje završilo je u Društvenom domu gdje su dodijeljene nagrade najboljim maskama i održana pokladna zabava.

U utorak će se tradicionalno u Maloj spaliti lutak Rade i završiti ovogodišnji novogradiški pokladni dani. Trebalo i tada skinuti maske, prestati se šaliti na svoj i tuđi račun, otjerati duhove i lutka Radu osloboditi optužbi da je kriv za baš sve nedaće u slijedeće 364 dana.

Related Post