„ČIJALO U ZAPOLJU“: Sjećanje na zimska druženja, pjesmu i ples

1305 0

Autor Franjo Samardžić
ZAPOLJE, 23. veljače 2020. – Zapoljčani su sinoć sa svojim gostima, među kojima su bili Zlatko Aga i Željko Kolaković, općinski načelnik i njegov zamjenik, te Milka Perković, predsjednica Općinskog vijeća, napunili društveni dom. Zahvaljujući kulturno-umjetničkim društvima „Drežnik“ i „Radinje iz Siča uživali su u programu koji ih je podsjetio na vrijeme čijala u zimskim mjesecima kada je to bio neizostavan događaj na kome se uz druženje čijalo perje za jastuke i perine, te pričalo o svakodnevnim obvezama u seljačkim domaćinstvima. Bila su to i zabavna druženja uz pjesmu i ples, ali i prilika za prve ljubavi.
Zahvaljujući Mjesnom odboru Zapolje i potpori Općine Rešetari u mjesnom domu održana je po drugi puta tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija „ČIJALO U ZAPOLJU“. Dodajmo da je to na području općine Rešetari šesta po redu manifestacija koja evocira sjećanja na vrijeme čijala. Prije toga čijala su održavana u Brđanima i Adžamovcima.
Na druženju uz pjesmu, ples i igrokaze kulturno- umjetnička društva iz Drežnika i Siča podsjetila su na čijala, koja su danas dio prošlosti i tradicije koju treba sačuvati. Dobili su zato pohvale od Željka Marinovića, predsjednika Mjesnog odbora Zapolje i Zlatka Age, načelnika općine Ršeteari za upornost i napore koje ulažu u očuvanju kulturne baštine. Treba istaknuti i velik trud mještana Zapolja u organizaciji ove manifestacije.
I ove godine treba ukazati na doprinos koji za održavanje ove manifestacije ima KUD Drežnik i njegovi članovi, te njihova Pučka kazališna skupina koja je izvela predstavu „Kirvaj“ u režiji Andrije Čakarića.
Nakon završetka programa održano je zabavno večer uz tamburaški sastav KUD-a Drežnik.

Related Post