DA PAMET STANE SVIMA, A NE SAMO SELJACIMA

1936 0

NOVA GRADIŠKA, 22. kolovoz 2012. – Prži sunce ovih dana i sve što je pod njim na slavonskim njivama. Usijala se zemlja na deset centimetara dubine do preko 50 stupnjeva, gotovo da na njoj kao u tavi možete jaja peći.

Došao jučer u Slavoniju i našu županiju premijer Zoran Milanović i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kao resorna pratnja. Ministar, slavonske gore list, nije morao ni dolaziti jer kada mu kažete suša morao bi on znati da u bunaru nema vode ni za piti, a kamoli vrt zalijevati. Došli, vidjeli i izjavili da u državnoj kasi novca nema i da ga nema ni za seljake.

 

Nije s njima bio župan Danijel Marušć. Nisu ga ni zvali, a i što će on na poljima i u voćnjacima. Ne može čovjek glavu dići s zbrajalice koja zbraja štete koje mu prijavljuju povjerenstva iz gradova i općina. Uzalud ti trud župane! Uzalud trud povjerenstvima u općinama, uzalud trud seljacima koji štete prijavljuju i seljačku glavu izlažu jarkom suncu na putu do općinskog središta, a da ni za hladno pivo nemaju.

 

Koga briga za slog krumpira ili paprike, koga briga za hektar kukuruza i voćnjaka. Novca nema. Čemu onda uzaludan posao proglašavanja elementarnih nepogoda i evidentiranja šteta. Brige bi, međutim, trebalo biti za poslove koji ničemu ne služe, a imaju cijenu. Netko bi našem županu, i drugim županima, trebao reći: ne trošite novac i vrijeme i ne zajebavajte ljude po ovoj vrućini da štete uzalud prijavljuju. Nije ova Vlada kriva što novca u državnoj kasi nema. Nije kriva, ali je odgovorna za poslove na kojima treba utrošiti vrijeme i koje treba platiti, a seljake i u zabludu dovoditi.

Rade povjerenstva, radi i naš župan i obavještava javnost o do sada prijavljenim štetama. Da pamet stane svima, a ne samo seljacima. Štete od suše, obavještava župan, za sada iznose 205,5 milijuna kuna,a suši se ne nazire kraj.

 

Povodom ovogodišnje elementarne nepogode izazvane sušom na području Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić dao je slijedeće

 

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

Podaci o vrste nepogode

 

Dugotrajno sušno razdoblje, ekstremno visoke temperature i nedostatak oborina, naročito tijekom srpnja i kolovoza 2012., zahvatilo je čitavo područje Brodsko-posavske županije. Prouzročene su velike štete na poljoprivrednim usjevima, naročito kukuruzu, soji, šećernoj repi, suncokretu, krmnim i povrtnim kulturama, te višegodišnjim nasadama.

 

Stanje usjeva i nasada nije nimalo optimistično jer su se visoke temperature i u tlu i u zoni korijena popele do 37°C . Uslijed toga, zaustavljeni su svi procesi, tako da biljka nije u stanju uzeti vodu koje možda negdje još i ima. Rezultat je potpaljen kukuruz s malim i uvrnutim kipovima. Jednako loše prolaze i ostali usjevi koji sazrijevaju prije vremena, a velike štete se bilježe i na krmnim kulturama, te povrću. Uslijed nastavka sušnog i vrućeg razdoblja i na vinovoj lozi gdje su do sada bilježene najmanje štete, borbe su manje, a time i očekivani urod.

Visoke ljetne temperature zraka i nedostatak oborina uzrokovali su brojne probleme i u ribnjačarskoj proizvodnji. Naime, u oplićalim ribnjacima sa smanjenim volumenom vode u njima visoke temperature od 35° C koje su trajale i po desetak dana prouzročile su veće zagrijavanje vode. U takvim uvjetima sve toplo vodne vrste riba, naročito šaran doživljavaju stres, kaliraju, a učestala je i pojava bolesti kože i škrga te pojava parazita, uslijed čega jednogodišnje ribe ugibaju. Negativna vodna bilanca u odnosu na tehnološke potrebe imati će negativne posljedice i u iduće tri godine, posebice u mladičnjacima zbog nedostatka mlađa u trogodišnjem ciklusu.

 

Nakon donošenja Odluke o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane sušom na čitavom području Brodsko-posavske županije, 14. kolovoza 2012. Zaduženo je Županijsko povjerenstvo za procjenu štete da putem svih općinskih i gradskih povjerenstva poduzme aktivnosti i mjere propisane važećim zakonom i metodologijom za procjenu nastalih šteta. U tijeku je zaprimanje prijava svih oštećenika u ovom postupku, a u nastavku dajemo orijentacijski pregled oštećenih i uništenih poljoprivrednih kultura, nasada, te ribnjačarskih površina, kako slijedi:

 

Vrsta kulture

 • Kukuruz                               16.000 ha
 • Soja                                     5.300 ha
 • Šećerna repa                        1.600 ha
 • Suncokret                            1.300 ha
 • Krmno bilje, livade i pašnjaci  5.000 ha
 • Povrtne kulture                     390 ha
 • Vinogradi                             245 ha
 • Voćnjaci                               2.100 ha
 • Ribnjačarske površine           1270 ha

   

  POSLJEDICE ZA STANOVNIŠTVO I GOSPODARSTVO

   

  Ovako sušno razdoblje smanjiti će prinose, a time i ukupne očekivane prihode na poljoprivrednim gospodarstvima.

   

  PRVA ORIJENTACIJSKA PROCJENA ŠTETE S NOVČANIM I KOLIČINSKIM POKAZATELJIMA

   

  Oštećenja poljoprivrednih kultura se kreću od 30 – 90%, vinove loze oko 30%, dok su voćne vrste već pretrpjele oštećenja od mraza i uz sušu one su i do 100%. Materijalna šteta od suše u ovom trenutku procjenjuje se na 140 milijuna kn.

   

  Na ribnjačarskim površinama od 1270 ha štete se procjenjuju na 2,9 milijuna kn.

   

  Ranije utvrđene štete od elementarne nepogode izazvane mrazom na području Brodsko-posavske županije iznose 62,6 milijuna kn.

   

  Dakle, ukupna materijalna šteta u ovom trenutku procjenjuje se na 205,5 milijuna kn, a konačnu procjenu imati ćemo nakon obrade podnesenih prijava iz svih 26 općina i 2 grada Brodsko-posavske županije.

   

  POTREBA ŽURNOG POSTUPKA I POMOĆI ZA UBLAŽAVANJE ELEMENTARNE NEPOGODE

   

  Neophodna je financijska pomoć poljoprivrednim gospodarstvima kako bi se u blažile posljedice suše.

   

  ŽUPAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

  Danijel Marušić, dr.vet.med

  Related Post