DAN IRISA U FOKUSU DANA OTVORENIH VRATA GRADA

1323 0

NOVA GRADIŠKA, 31. svibnja 2014. – Dan plave vrpce – Dan irisa, Dan otvorenih vrata udruga, Svjetski dan nepušenja, završetak aktivnosti Tjedna nenasilja – sve navedeno, 31. svibnja je prezentirano različitim akcijama,

edukativno – promotivnim štandovima, te koncertom u središtu grada. Nositelji aktivnosti su bile udruge ILCO Nova Gradiška, Pozitiva, Društvo naša djeca, Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti grada NG.

 

Po prvi puta Dan irisa i plave vrpce, koji simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, zajednički su u Novoj Gradiški obilježila invalidska društva ILCO Nova Gradiška, kao domaćin, te ILCO Požega i Slavonski Brod. Uz edukativne materijale s ciljem osvještavanja potrebe preventivnog djelovanja, predstavljen je i rad Društava usmjeren na potporu osobama sa stomom u pravcu njihova kvalitetnijeg života. Inače ILCO Nova Gradiška za vrijedan rad dobilo je i nagradu Grada. – Prvu ovakvu akciju pod nazivom „Ruka nade za plavu vrpcu“, uz potporu Ministarstva zdravstva, organizirali smo 2008. u našemu gradu – istaknula je, među ostalim Marijana Kruljac, predsjednica ILCA Nova Gradiška. Uz edukativne materijale na štandu su ponudili i plave irise – simbol udruge, te domaće slastice za dragovoljne priloge namijenjene radu Društva.

Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti grada NG u suradnji s udrugom „Pozitiva“, Gradskim društvom Crvenog križa, Društvom naša djeca obilježilo je Svjetski dan nepušenja pridružujući se tako, kao grad koji kontinuirano provodi aktivnosti u pravcu dobivanja statusa „Grad-prijatelj djece“, široj akciji Saveza Društava naša djeca – „Budi ne ovisan!“ Geslo obilježavanja ovogodišnjeg 31. svibnja bilo je „Tko puši, zdravlje ruši!“, a promo-materijale sugrađanima su podijelili volonteri „Pozitive“, članovi i volonteri DND-a NG te članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća.

-Uz 500 naljepnica kojima se upozorava na štetnost pušenja, podijelili smo i voće. Dio jabuka osigurao je grad, dio su nam donirali prodavači s novogradiške tržnice, određene količine se u korist akcije odrekla i OŠ „Mato Lovrak“, a trešnje smo dobili s OPG-a Šporčić iz Starog Petrovog Sela i svima od srca zahvaljujemo – naglasila je Verica Lukačević, predsjednica DND-a Nova Gradiška.

Na promo – štandu „Pozitive“ mogli su se dobiti i edukativni materijali pod nazivom „Putokaz za grad zdrave mladeži“ u kojima su navedene brojne udruge i društva u čiji rad se mogu uključiti mladi kako bi što sadržajnije provodili slobodno vrijeme, zdravije živjeli i bili korisni i sebi i zajednici. Put je to dalje od ovisnosti, nasilja i svih drugih oblika negativnog i asocijalnog ponašanja. – Dio je ovo sadržaja kojima završavamo aktivnosti Tjedna nenasilja. Tako smo i 30. svibnja organizirali izlet na „Strmac“ i druženje učenika Elektrotehničke i Ekonomske škole s učenicima Industrijsko obrtničke škole, kao trening prijateljstva uz promoviranje zajedništva, pomaganja, tolerancije i nenasilja – istaknula je, među ostalim, Mira Linjaković, predsjednica „Pozitive“.

Na gradskoj pozornici, također uz završetak aktivnosti u Tjednu nenasilja, upriličen je koncert, a nastupili su novogradiški rock sastavi „Road spiders“ i „Stakleni hotel“. Tijekom koncerta u organizaciji udruge „Prevencija“ dio mladih ispisao je i poruke vrlo poticajnog sadržaja usmjerenog na osvješćivanje potrebe ne nasilnog ponašanja, međusobnog dijaloga, uvažavanja.

Svakako valja naglasiti kako su sve ove aktivnosti podržane i od strane grada i županije, a štandove su posjetili gradonačelnik Željko Bigović, njegova zamjenica magistra Ljiljana Lukačević, dožupan Davor Vlaović, koji se zajedno s dr. Zoranom Jukićem, podupirajućim članom udruge ILCO Nova Gradiška, najviše i zadržao u razgovoru s njihovim članovima i predstavnicima invalidskih društava iz Požege i Slavonskoga Broda.

 

 

Related Post

GLUHE I NAGLUHE OSOBE

Autor - 19/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 19. siječanj 2012. – U okviru projekta „GLUHE I NAGLUHE OSOBE – EUROPSKE VRIJEDNOSTI“ Udruga gluhih i nagluhih…