DAN OPĆINE STARA GRADIŠKA: Optimizam i vjera u budućnost krase ovu malu općinu

2784 0

Autor Franjo Samardžić

Zahvaljujem se   načelniku Velimiru Paušiću,  predsjedniku Vijeća i vijećnicima bez   obzira kojoj političkoj  stranci pripadaju,  jer svi radite samo za jedno,  a to je dobrobit ove općine- kazao je župan Danijel Marušić

STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2019. –   Općina Stara Gradiška tradicionalno Dan  općine  obilježava uz blagdan Svetog Mihaela Arkanđela, zaštitnika starogradiške župe. Jučer je  pod predsjedanjem  Tvrtka Beganovića  održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a sutra će župljani okupiti u župnoj crkvi gdje će u povodu blagdana  svetu misu služiti velečasni Mato Rukavina.

Uoči sjednice Općinskog vijeća položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. Odana im je dužna počast  za doprinos koji su dali u oslobađanju Domovine, a molitvu za njih vodio je  velečasni Mato Rukavina.

Uz župana brodsko-posavskog  Danijela Marušića, na svečanoj sjednici  nazočni su bili Aca Vidaković,  načelnik Općine Okučana,  načelnik policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić, predstavnici Granične policije i Carine Stara Gradiška ,  ravnateljica OŠ Okučani Ivana Mijatović,  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata  u udruga civilnog društva s područja starogradiške općine i gospodarstvenici. Nazočni su bili velečasni Mato Rukavina i novogradiški paroh Ognjen Tenđerić. Dakako, nazočni su bili općinski vijećnici,  načelnik Velimir Paušić i njegov zamjenik Damir Figurić.

Općinski načelnik Velimir Paušić j govorio je o aktivnostima  provedenim u  proteklih godinu dana. Osim što je govorio  o sveprisutnom problemu iseljavanja i odlaska mladih  ljudi, njegov je govor bio optimističan što je  podržao i župan Danijel Marušić.

Nezaobilazna tema u njegovom govoru bila je obrana od poplave,  pohvale i zahvala  svima koji su  sudjelovali u obrani od  poplave u starogradiškoj Posavini.

-U ovoj borbi jednako je važan bio čovjek, od  onog  koji je punio vreće s pijeskom  do onog   koji je ložio vatru u domu. Posebno su važne bile i vrijedne domaćice koje su se brinule da nitko ne bude gladan ni žedan.  U tih nekoliko dana svi su zaboravili na međusobne nesuglasice, politička opredjeljenja i neumorno  radili na obrani domova – istaknuo je načelnik Velimir Paušić.

Govorio je  i o naporima  koji se ulažu da se unaprijedi komunalna i društvena infrastruktura.

Očekuje da  će Hrvatske vode uskoro krenuti u realizaciju projekta podizanja nasipa Save i  istaknuo  da Općina  izdvaja sredstva  za udžbenike za sve osnovnoškolce, sufinancira učeničke domove  i prijevoz srednjoškolaca,  daje potporu najboljim studentima,  planira povećanje sufinanciranja dječjih vrtića. Sustav grijanja zgrade Osnovne škole priključen je na kogeneracijsko postrojenje, a opremljena je informatička radionica. Sve to, kako je naglasio,  ima za cilj smanjiti  razliju  o odrastanju  djece i mladeži u  gradovima i  sredinama kakva je Općina Stara Gradiška.

Izdvojio je i  dobru suradnju sa LAG-om zapadna Slavonija u provođenju projekta „Želim napredovati aktivno“ ,  potporu  DVD Donji Varoš, modernizacije ulica u Staroj Gradiški koji se financira kroz mjere ruralnog razvoja kao i  obnova Doma kulture, najavio je obnovu  društvenog doma u Gornjem Varošu,  Gređanima i Novom Varošu . Najavio je zamjenu javne rasvjete sa  LED rasvjetom što  će zbog uštede  omogućiti  rasvjetu cijelu noć. Uz manje projekte  planira se  modernizacija komunalnog pogona, a značajnim za Staru Gradišku smatra  potpisane ugovore za izgradnju 3 stambene zgrade.

Što se gospodarstva tiče  izrazio je zadovoljstvo što  drvo-prerađivačka tvrtka Fagus modernizira proizvodnju, kupuje nove strojeve i gradi novu halu, što će, po njegovom mišljenju,  imati  utjecaja  na zadržavanje postojećih radnih mjesta,  a možda i nova zapošljavanja.

Čestitajući mještanima Dan općine  i župni blagdan župan Danijel Marušić  pohvalno je govorio o naporima  koji  ova mala općina ulaže u unapređenje ukupnog života stanovništva.

-Kada spomenemo  Startu Gradišku misli idu na sve teške dane kroz povijest i razne sustave. Puno je ljudi ovdje  zaplakalo, velike  su se ljudske  tragedije ovdje  se događale, a nažalost među najsvježijim  tragedijama je ona iz Domovinskog rata. To vrijeme nikada ne smijemo zaboraviti, jer nam ono  mora biti putokaz  da se takve strahote više nikada ne dogode.

Drago mi je da je načelnik  današnju sjednicu vodio u  optimističnijem tonu.  Moram reći da  zajedno sa svojim suradnicima, predsjednikom Vijeća i vijećnicima   ulaže puno truda da se ova općina razvija,  što je i vidljivo.

Biti i načelnik u maloj općini znači biti velik čovjek, jer dobiti povjerenje  jedne male zajednice  je jako bitno  i važan segment, ako  i međusobno   povjerenje kakvo je ovdje i  koje  dobivaju samo najbolji. Kao župan  mogu biti sretan što  postoje takvi načelnici   i njegovi suradnici.  Ovom prigodom se zahvaljujem  načelniku Velimiru Paušiću, Veci kako ga od milja zovemo, predsjedniku Vijeća i vijećnicima bez   obzira kojoj političkoj  stranci pripadaju,  jer svi radite samo za jedno,  a to je dobrobit ove općine.

Drago mije zbog projekata koji se ovdje realiziraju  jer  se  spoznalo da je budućnost u EU projektima  koje  jako dobro koristi- kazao je župan Danijel Marušić.

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu plaketa zahvalnica Općine za osobit doprinos i pomoć u obrani od poplave na području Općine Stara Gradiška tijekom proljeća 2018. Plakete su dobili: Mario Majdandžić iz Okučana, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Bogićevci, DVD Ljupina, DVD Nova Kapela, DVD Okučani, Javna vatrogasna postrojba Nova Gradiška, Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Slavonski Brod, Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune ,ogranak Nova Gradiška, Lovačka udruga Podložje, Gorice, Hrvatske šume, Uprava šuma Nova Gradiška, Hrvatske šume, Šumarija Stara Gradiška, Hrvatske vode ,vodnogospodarska ispostava Nova Gradiška,Vodoprivreda Nova Gradiška, Klarić commerce DOO, Kosovac, Ansoe investicije DOO Gređani, Sava DOO Stara Gradiška, Drvoprerađivački obrt Fagus Stara Gradiška, Ugostiteljski obrt Složna braća i Radio Bljesak Okučani.

 

Related Post

Djedovi Božićnjaci

Autor - 28/12/2011 0
Djedovi Božićnjaci su ovih božićnih blagdana razveselili brojne okučanske mališane podjelivši im 452 paketića.

„20. ANTUNOVO U BATRINI“

Autor - 23/06/2013 0
BATRINA – U subotu, 22. lipnja, u organizaciji KUD-a „Šokadija“, u Batrini je održana tradicionalna, 20. po redu manifestacija „Antunovo…