Vatrogasci zabilježili 250 intervencija u posljednja 24 sata

902 0

Vatrogasci su u posljednja 24 sata, prema izvješću Vatrogasnog operativnog središta, zabilježili gotovo 250 intervencija. Većinom se radilo na uklanjanju posljedica nevremena, a u večernjim satima izbilo je nekoliko požara na priobalju koji su brzo stavljeni pod kontrolu.

Najviše je intervencija, čak 83,  zabilježeno na području Grada Zagreba od čega se ističe intervencija zbog pada 350 m2 limenog krova na Maksimirskoj cesti, gdje je sudjelovalo 15  vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila iz JVP Zagreb i DVD Sesvete. „Zbog posljedica jakog vjetra na području Grada Zagreba najveći broj intervencija odnosio se na uklanjanja srušenih stabala i granja“, kazao je Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Grada Zagreba i dodao kako su noćas zagrebački vatrogasci gasili i požar dimovodnog kanala u jednom restoranu kada je ozlijeđena jedna osoba. Rekao je i kako vatrogasci još rade na sanaciji, ali se situacija polako stabilizira.

Požar objekta zabilježen je i na području Sisačko-moslavačke županije, točnije u mjestu Preloščica, gdje je došlo do požara kotlovnice, a u gašenju je sudjelovalo ukupno 13 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila. U požaru koji je ugašen u 02:55 nije bilo stradalih osoba.

Na gotovo stotinu tehničkih intervencija zabilježenih na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije sudjelovalo je 11 javnih vatrogasnih postrojbi i 55 DVD-ova.

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je 16 intervencija, a vatrogasci JVP Opatija su morali intervenirati zbog pada stabla na osobu u Opatiji. Stablo je uklonjeno, a osobu je zbrinula Hitna medicinska pomoć.

I vatrogasci Splitsko-dalmatinske županije zabilježili su intervencije uklanjanja stabala ili grana, ukupno 24. Također je na području ove županije zabilježeno i nekoliko požara otvorenog prostora. Na otoku Braču, između Ložišća i Bobovišća, izbio je požar oko 21:00 sat, a požarom je zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 7,5 ha. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 45 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz svih DVD-a s područja otoka Brača. Požar je lokaliziran 6. veljače u 02:00. „Požar je izbio po orkanskoj buri, pa smo odmah aktivirali sve raspoložive snage s otoka. Glavni zadatak nam je bio da požar ne prijeđe cestu i ne ode u teško pristupačan teren. To smo nadljudskim naporima uspjeli. Jutros je napravljena smjena na požarištu i snage sada saniraju teren“, rekao je zapovjednik Operativnog područja Brač Nikola Martinić – Dragan.

Vatrogasci JVP Sinj i DVD Trilj morali su intervenirati na požaru otvorenog prostora koji je izbio na području Vojnića Sinjskog oko 1:30, a u kome je opožareno je 7 ha. Požar je ugašen u 3:00 sata.

Požar raslinja kod Metkovića

Nije bilo mira za vatrogasce ni na području Dubrovačko-neretvanske županije.  JVP Metković  je u 19:10 zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora na području Metkovića. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i trstika, a u gašenju požara sudjelovalo je ukupno 24 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz JVP Metković i DVD-a Metković. „U nijednom trenutku požara, kuće i stanovništvo nisu bili ugroženi. Požar smo stavili pod nadzor oko 2,00 sata ujutro“, rekao je zapovjednik JVP-a Metković Jure Pilj i dodao kako opožarena površina iznosi oko 10 ha.

I vatrogasci Zadarske županije intervenirali su oko 20:30 h kada je izbio požar na području Kruševa, Miljanići. Požarom su zahvaćena trava, šaš i trstika, a u gašenju požara sudjelovao je 12 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila.

Ukupan broj intervencija će sigurno premašiti brojku od 250, jer informacije još uvijek pristižu u Vatrogasno operativno središte. Ipak, valja naglasiti kako se situacija u cijeloj Hrvatskoj postupno normalizira.

Pozivamo građane da za jakog vjetra ne pale vatru na otvorenom prostoru te ukoliko uoče požar da odmah nazovu vatrogasce na broj 193.

Related Post