DAN OPĆINE CERNIK – Otvaranje bolničkog kompleksa na Strmcu otvara vrata razvoju turizma

915 0

CERNIK, 28. svibnja 2011. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine Cernik bio je posjet bolničkom kompleksu na Strmcu, koji će kako je na svečanoj sjednici istaknuo načelnik Nikola Jugović biti kotač zamašnjak razvoja. Osim što će se neki, od 50 osoba koje će tamo raditi na poslovima koji nisu zdravstveni

dobiti posao, otvaranje ove zdravstvene ustanove je šansa i za proizvođače hrane i voća. Izgradnjom ovog bolničkog kompleksa povećao je interes i za ulaganja u izletište Strmac, pa se, kako je kazao načelnik, već javljaju potencijalni ulagači zainteresirani za devastirani hotel i bazene. Općina Cernik ima i druge turističke resurse i šansu da bude turistička općina.

Svečana sjednica općinskog Vijeća održana je u Franjevačkom samostanu pod predsjedanjem Hrvoja Žakića, a u nazočnosti saborskog zastupnika Mate Bilonjića, predstavnika Brodsko-posavske županije Marijana Štefanca, Željka Lambaše i Josipa Čahonje, načelnika i predsjednika Vijeća prijateljske općine Čavle, Ace Vidakovića i Zlatka Age, načelnika općina Okučani i Rešetari, te drugih uzvanika. Bio je nazočan i domaćin gvardijan fra Anto Perković.

U opširnom izlaganju načelnik Nikola Jugović se osvrnuo na brojne aktivnosti čiji kontinuitet traje nekoliko godine i ne mogu se svesti samo u aktivnosti u proteklih godinu dana.

Izdvojimo poslove vrijedne 3 milijuna kuna utrošenih u katastarsku izmjeru. Kada se izmjera obavi za k.o. Podrvrško i Banićevac završiti će se kompletna katastarska izmjera, što je velika stvar za stanovništ6vgo cijele općine, naglasio je načelnik Jugović i izrazi zadovoljstvo što mladi ljudi koriste mogućnost da na području općine Cernik grade kuće jer je općina u području posebne državne skrbi. Načelnik je nabrojao objekte koji su izgrađeni na ponos svih stanovnika u općini. Uz obnovljenu Osnovnu školu „Matija Gubec“, izgrađenu športsku dvoranu i uređen okoliš, koji su postali primjereno uređena cjelina, najavio je skoro otvaranje škole u prirodi u Cerničkoj Šagovini i završetak obnove područne škole u Podvrškom koja će, kao što je to već bio slučaj u Opatovcu i Banićevcu, biti prostor i od mnogostruke koristi za mještane.

Iako je Radna zona opskrbljena svom infrastrukturom malo je interesa za 270 hektara zemljišta koje općina nudi na prodaju. Ima izgleda da se izgradnja hladnjače, koja će moći podmiriti potrebe stanovništva u krugu od 50 kilometara, gradi sredstvima Svjetske banke, a izgledna je i izgradnja termoelektrane na bio otpad.

 

Načelnik je istaknuo dobru suradnju s Hrvatskim vodama koje su uložile značajna sredstva u regulaciju Šumetlice i Rešetarice. Dodajmo da će se vodoopskrbni sustav općine Cernik spojiti preko Rešetara na vodovod Davor, odakle će vodu dobiti Baćindol i Banićevac. Načelnik je govorio o ostalim radovima na poboljšanju i izgradnji komunalne infrastrukture.

Obilježavanje Dana općine i ove je godine bila prigoda da dodijele općinska priznanja.

 

Grb općine dobili su Đuro Mikanović iz Podvrškog (posmrtno, priznaje je primila supruga Božica), Željko Tucić iz Baćindola, Katica Mišković, Dinko Terzić, BK „Mladost“ i OŠ „Matija Gubec“. Zahvalnice su dobili Višnja Dozet, Mladen Dujić, Mijo Sokić i Stanko Brkan.

U ime nagrađenih zahvalio se Mato Ordanić, ravnatelj OŠ.

 

Related Post

CERNIK

Autor - 23/07/2013 0
U romantičnom okruženju cerničkog dvorca, na livadi se 20. srpnja okupilo oko 500 djece, mladih, ali i onih starijih u…