DANI HRVATSKO-MAĐARSKOG PRIJATELJSTVA

1836 0

OKUČANI, 24. listopad 2015. – U okviru Dana hrvatsko-mađarskog prijateljstva danas je s Pustare nadomak Novog Varoša krenuo tradicionalni maraton koji je prije nekoliko godina izmijenjen na način da umjesto maratonaca trkača od

Okučana do prijateljskog grada Taszara voze biciklisti. Članovi Biciklističkog kluba „Sveti Franjo“, nakon zaustavljanja u Okučanima, nastavili su vožnju do Virovitice gdje će prenoćiti. Na graničnom prijelazu Barchu sutra će im se pridružiti članovi biciklističkih klubova iz Mađarske.

Načelnik Općine Okučani Aca Vidaković i gradonačelnik Taszara položili su vijence kod Stupa hrvatsko-mađarskog prijateljstva koji je u okučanskom parku podignut 2000. godine i simbolizira dugogodišnje prijateljstvo dva mjesta i podsjeća Okučance na doprinos koji su u obnovi Okučana dali pripadnici mađarskog kontigenta u sastavu SFOR-a. Za sve sudionike ove manifestacije prijateljstva dva naroda molitvu je kod Stupa prijateljstva vodio fra Mario Radman.

Danas su u Okučanima još jednom evocirana sjećanja na godine prijateljstva. Treba istaknuti da se radi 17. maratonu čija dugovječnost uvjerljivo kazuje o prijateljstvu Okučana i Taszara, ta o tome govore i brojna osobna prijateljstva članova udruga i društava iz ta dva mjesta.

-Godinama imamo dobre odnose. Ne bavimo se velikom politikom, već politikom malih koja pobjeđuje. Prošlo je 15 godina od kako je Stup mira postavljen u parku Hrvatskih vitezova u Okučanima, a 17 godina suradnje Okučana i Taszara. Sada naše prijateljstvo obilježavamo skromnije nego prije, ali ga unatoč krizi održavamo. Drago mi je što su danas naši prijatelji došli iz Mađarske, a i mi ćemo sutra biti u Taszaru. Moram naglasiti da su pripadnici mađarskog kontigenta u sastavu SFOR-a dali velik doprinos u normalizaciji životu i suživotu u općini Okučani. Iskopali su temelje za našu crkvu i helikopterom podigli toranj, očistili su deponije otpada i radili na čišćenju Sloboštine- kazao je načelnjik Aca Vidaković.

Sutra će se u Taszar uputiti izaslanstvo Općine Okučani i položiti vijence prijateljstva ispred Stupa mira u Milenijskom parku, a potom će sudjelovati u prigodnom programu koji su pripremili domaćini.

Related Post

SOLDUS ZAPOSLIO 60 OKUČANACA

Autor - 06/11/2017 0
Autor Franjo Samardžić OKUČANI, 6. studenoga 2017. – Kao i u svim drugim općinama u Brodsko-posavskoj županiji i na području…

DAN OPĆINE OKUČANI

Autor - 16/06/2012 0
OKUČANI, 15. lipanj 2012. – Blagdan Svetog Vida ujedno je i prilika da Okučanci obilježe i Dan općine, a na…