DJECA POGINULIH BRANITELJA: Odlaze trbuhom za kruhom iz domovine za koju su njihovi očevi dali živote

3352 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 17. veljače 2018. – Uz brojne aktivnosti s kojima se Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška bavila u prošloj godini bila su i upozoravanja na problem nezaposlene djece poginulih hrvatskih branitelja i njihov odlazak u inozemstvo zbog nedostatka posla u domovini za koju su njihovi očevi dali živote.

-Unatoč pozitivnim zakonskim propisima djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja ne mogu se zaposliti. Nažalost, ta djeca, posebno djeca kojima je umrla i mama, odlaze u inozemstvo, kako se kaže trbuhom za kruhom. To je bolno jer odlazi mladost, odlaze djeca čiji su očevi svoje živote dali i utkali u ovu slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. Oni danas već imaju svoje obitelji i djecu zbog koje odlaze da bi im osigurali egzistenciju – kaže Vjekoslava Karešin, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Nova Gradiška.

Dodaje da se u novom Zakonu o hrvatskim braniteljima nije osiguralo neko trajno pravo djeci poginulih branitelja.

-Nama udovicama čak i da se udamo ostaju prava, roditeljima poginulih branitelja isto tako, kao i hrvatskim braniteljima, osim djeci poginulih branitelja koja određena prava koriste samo u vrijeme redovnog školovanja, odnosno najduže do 26. godine starosti. Jedino pravo koje im je ostalo je pravo za vrijeme nezaposlenosti. To je, međutim, pravo vezano za imovinski cenzus, a naša nezaposlena djeca žive s mamom udovicom čija imovina ulazi u prihod – kaže Vjekoslava Karešin.

Related Post

ŽUPANIJSKA PRIZNANJA

Autor - 15/03/2016 0
SLAVONSKI BROD, 15. ožujak 2016. – Županijska skupština je jučerašnjoj sjednici usvojila prijedlog Odluke o dodjeli županijskih priznanja u 2015.…