Dovršeni su svi radovi na izgradnji nove crkve u Tisovcu

1594 0

Autorica Višnja Mikić

TISOVAC – Poslije nešto više od tri godine, dovršeni su svi radovi na izgradnji nove crkve u Tisovcu, filijali Župe svetog Antuna Padovanskog. Već na blagdan Svijećnice ove godine, svečano je prenesena slika sv. Blaža zaštitnika sela Tisovac iz stare kapele u novosagrađenu crkvu.
Naime, u naselju Tisovac, postojeća kapelica, stara preko 120 godina svojom je pozicijom i veličinom potpuno neadekvatna tako da su svete mise nužno održavane u neprimjerenom i derutnom prostoru društvenog doma.
Na inicijativu nekolicine mještana okupljenih u Udruzi sveti Blaž, krenulo se s realizacijom potrebnih predaktivnosti s ciljem izgradnje nove crkve. Poslije ishođene suglasnosti Požeške biskupije i pribavljene građevinske dozvole, u svibnju 2017. godine tadašnji župnik, msgr. Antun Prpić blagoslovio je temeljni kamen čime je simbolično započela gradnja nove kapele na zemljištu koju je za tu namjenu poklonio idejni začetnik ove priče Antun Valčić, koji s obitelji živi i radi u Švicarskoj. Većinu radova s puno entuzijazma i s konkretnim aktivnostima prati i organizira vlč Ivan Nikolić, koji je župu preuzeo u ljeto 2017.


Sama crkva je građevina eliptičnog tlocrta površine 100 m² s pripojenom sakristijom i zvonikom visine 15 metara. Interijer crkve oplemenjen je ostalim nenametljivim sadržajima: drveni oltar s već spomenutom slikom Sv. Blaža, kameni stol i propovjedaonica, vitraji, klecala. Radovi na izgradnji crkve su se odvijali racionalno, sukladno prvenstveno financijskim mogućnostima i uz veliko razumijevanje glavnog izvođača – tvrtke Vodoprivreda-Nova Gradiška d.d. koja je izvela radove grube gradnje crkve, a zatim i mosta kao glavne pješačke komunikacije. U radovima su sudjelovali i obrtnici novogradiškog kraja te mještani Tisovca u pojedinim fazama gradnje. Vrlo brzo je ovaj projekt, kao pozitivan primjer zajedništva, prepoznala i općina Staro Petrovo Selo koja je tijekom čitavog vremena značajno sudjelovala u financiranju radova. U 2018. godini Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Programa ulaganja u zajednicu također je sudjelovalo u realizaciji ovog projekta. Na aktivnostima uređenja okoliša, osim angažmana nesebičnih pojedinaca, treba istaknuti značajan doprinos Hrvatskih voda koje su uredile obližnje korito potoka te općine Staro Petrovo Selo koja je financirala gradnju mosta.

Čitav prostor ima odličan arhitektonski potencijal kojim dominira nova crkva pa se lokacija nakon uređenja okoliša i drugih, odgovarajućih zahvata u krajobrazu nametnula kao mjesto druženja svih stanovnika sela. Izborom materijala, rasvjetom i svim ostalim nenametljivim, a istovremeno efektnim tehničkim rješenjima koja potpisuju arhitekt Robert Klobučar te inženjeri Ivan Rašić i Ante Dukić, selo Tisovac je dobilo decentan prostor koji upućuje na bitno – čin euharistijskog slavlja.
Osim župnika, vlč Ivana Nikolića, velik doprinos su dali članovi udruge Sveti Blaž koji su svake godine sudjelovali u organizaciji namjenskih dobrotvornih zabava u Švicarskoj. Prošle godine, tijekom pripremnih aktivnosti za posljednju zabavu, iznenada je preminuo predsjednik Udruge, Slavko Mulac. Zatečeni tim događajem i istovremeno svjesni svoje nemoći pred Božjom providnošću, svi su se okupili na misu zadušnicu za pokojnog Slavka, a prvi puta služena je u novoj crkvi, koju je nesebično i s puno ljubavi Slavko gradio sa svojim prijateljima.
Novu crkvu sagrađenu, kako je zapisano na temeljnom kamenu, na „slavu Božju i za spas vjernika“, blagoslovit će msgr. dr. Antun Škvorčević, biskup požeški u subotu, 4. srpnja 2020. u 10.00 sati. Svečanosti prethodni trodnevnica.

Related Post