Drama na odbojci

1015 0

19. veljače 2012. – Prava drama se večeras odvijala

u našoj sportskoj dvorani. Naime, nastavljeno je nakon prekida zbog zimskih (ne)prilika natjecanje u Prvoj B hrvatskoj ligi, gdje je ŽOK Nova Gradiška ugostila vrlo dobru ekipu Drenove iz Rijeke. Nakon prva dva seta izgledalo je da će u trećem setu biti samo formalnost i da će odbojkašice Nove Gradiške slaviti maksimalnu pobjedu od 3:0. Međutim, upravpo taj treći set bio je presudan jer su uporne gošće najprije dobile treći, a zatim i četvrti set i izjednačile rezultat nakon vodstva domaćih od 2:0 na 2:2. Drama je počela u petom setu kada je pala odluka o pobjedniku. Na opću radost gledatelja i igračica minimalnih 15:13 bio je povod za veliku radost i pobjedu od 3:2.

 

No, krenimo redom.

U prvom setu gošće vode s velikih 5:1, pa nedugo i sa 8:2 (!). Bio je to pravi šok za naše igračice. Za vrijeme prvog tehničkog time-outa trener Runjaš daje savjete i ubrzo se stvara preokret. Na servisu je bila kapetanica Iris Ivaniš koja ubojitim servisima smanjuje razliku i nakon njenih 7 servisa rezultat je bio izjednačen (9:9). Vodimo i s 10:9, 11:9, i 12:9, a tada na servis kod suparnica stiže iskusna kapetanica Pešut koja također serijom servisa dovodi gošće u vodstvo od 14:12. Zahvaljujući servisima naše Darije Banožić opet su naše odbojkašice u vodstvu (16:14), dolazimo i do 18:16, pa i do 19:16. U završnici seta držimo distancu i solidnom igrom na servise Karle Glasnović dobivamo set sa 25:21.

 

Činilo nam se da je stvar rutine da sada dobijemo i drugi set. Međutim već se vidi da solidne gošće na svako vodstvo naših, odlučno uzvraćaju, pa se tako nižu izjednačavanja na 1:1, 2:2, 3:3 i 5:5. Kod nas pada koncentracija i Drenova vodi s 8:5, nedugo i s 9:6. Naše odbojkašice smanjuju na 9:10, ali Riječanke odlaze na 12:9 i 13:9. Forsiranom igrom na mreži novogradiške odbojkašice uspijevaju izjednačiti na 13:13, pa na 14:14 i povesti nakon strašnog smeča Iris Ivaniš na 15:14. Stiže i deveto izjednačenje (16:16) i deseto na 17:17. U uzbudljivoj završnici naše djevojke vode s 20:18, ali Riječanke izjednačuju na 20:20, a po dvanaesti put i na 21:21. Tu se lomila utakmica, tim više, što Drenova nakon dugo vremena vodi ( 22:21). No, ni tu uzbuđenjima nije kraj jer gošće izjednačuju na 22:22. A tada stiže sjajni finiš naših djevojaka koje nakon 13 izjednačavanja rezultata uspijevaju dobiti drugi set s 25:22 i povesti u setovima s 2:0.

 

Očekivala se rutinska pobjeda jer je trebalo samo apsolvirati i taj treći set, iako se vidjelo već i u drugom da naših igračicama ponestaje snage, ali i borbenosti. To se najbolje vidjelo u trećem setu koji je počeo kao i dva prethodna vodstvom gošći (4:2, 5:3, 6:3), da bi načinile jedan sjajni niz i došle do velikih 11:3. Trener Runjaš zove time out, ali pomoći nije bilo: Riječanke nemilosrdno poentiraju a naše čine seriju pogrešaka. Rezultat takve igre je i visokih 13:5, 14:7 i 17:7, pa i 18:8 i 19:9 za Drenovu. Vidjelo se da se set ne može spasiti i naše igračice su visoko poražene nakon niza nevjerojatnih pogrešaka sa velikih 25:13.

 

Polagali smo nadu u četvrti set, jer se ipak očekivala pobjeda od 3:1. Međutim, četvrti set bio je repriza trećeg. Griješilo se, puštalo se lopte koje su padale u naše polje, nije bilo dobrog smeča, a one koje su učestalo smečirale: Iris Ivaniš, Anja Barač, Karla Glasnović, pa i Darija Banožić suparnice su upravo majstorski blokom zadržavale šut i skupljale poene. Ubrzo se vidjelo da je i ovaj set izgubljen. Riječanke su imale veliko vodstvo (11:4, 14:5, 16:7) i dobrom taktičkom igrom i sigurnim poentiranjem (19:13, 21:14 i 22:15) dovele do osvajanja toga seta, kojeg su dobile zasluženo s 25:16. Time je rezultat bio izjednačen u setovima na 2:2.

 

Slijedio je peti odlučujući set. Riječanke osokoljene osvajanjem trećeg i četvrtog seta silovito kreću od početka i vode iznenađujuće lako s 3:0, nedugo i s 4:2, 5:2, pa i 6:2. Trener domaćih Damir Runjaš bio je izvan sebe jer su se činile tolike netipične pogreške pa je sa dva time-outa nastojao srediti igru naših djevojaka. Riječanke su već počele slaviti jer su vodile s 7:4, 9:5 i 11:6. Bile su gotovo pred pobjedom. A tada uz podršku publike i zadnje atome snage i čestim izmjenama naše odbojkašice su se trgle i na servis Franke Zubović zaradile 3 uzastopna poena (12:9). Riječanke odlaze na 13:9 i počelo je kod njih slavlje. Njima su trebala samo 2 poena za pobjedu.Međutim naše djevojke se nisu predale. Iskoristile su njihovu nonšalanciju i u ludoj završnici postigle čak 4 prekrasna poena i s negativnih 9:13 uspjeli izjednačiti na velikih 13:13. A tada je nastao delirij jer naše odbojkašice uspijevaju postići i peti poen, te su stigle do vodstva na 14:13. Bio je to neviđeni preokret. Riječanke zatečene griješe i naše igračice sjajno poentiraju i postižu 15 poen i veliku i neslućenu pobjedu. Koliko su griješile u trećem i četvrtom setu sjajnom igrom u završnici petog seta sve su ispravili. Naravno da slavlju nije bilo kraja. I neka, zaslužile su. Najsretniji je bio trener Runjaš jer mu je to bio sjajni poklon za današnji 33. rođendan. Sve igračice zaslužuju pohvale za borbenost i htijenje, ali najviše tereta je podnijela i hrabro ga iznijela do kraja zaustavljajući bombe Riječanki naš prvi libero Marina Vidošić, najbolja pojedinka utakmice.

 

Večeras su pobjedu izborile: Franka Zubović, Antonija Mlinac, Klara Vukšić, Darija Banožić, Kristina Pilaš, Iris Ivaniš, Anja Barač, Marina Vidošić, Klara Glasnović, Lucija Dautović, Antonija Čeliković i Dora Zečević, uz trenera Damira Runjaša.

 

Na slici: najbolja igračica večerašnje utakmice libero Marina Vidošić.

Related Post