DRŽAVNA REVIZIJA

2220 0

Kazneno su prijavljeni Brodvin, Građa, Jasinje, Novogradnja i TOB iz Slavonskog Broda te Poljoprivredno prehrambeni kombinat i Slavonijaradinost iz Nove Gradiške.

 

ZAGREB – Zbog sumnji u počinjenje kazenih djela u pretvorbi i privatizaciji prijavljeno je ukupno 198 tvrtki iz Hrvatske od čega je 178 kaznenih prijava podnijela Državna revizija, donosi Večernji list.

Krajem 1991. godine 1556 poduzeća imalo je 635.000 zaposlenih, a poslije 2000. ostalo je samo 248.000. Vrijednost imovine-zemljišta, građevinskih objekata – koja nije uključena u procijenjenu vrijednost poduzeća iznosila je oko milijardu kuna. Za većinu kaznenih djela što ih je otkrila revizija nastupila je zastara, no nakon promjene Ustava 2010. zastare više nema.

Kao jedan od najdrastičnijih primjera kako se tržila hrvatska imovina navodi se Agrokombinat Jasinje iz Slavonskog Broda s obzirom da na natječaju za prodaju imovine nije istaknuta površina ni početne cijene zemljišta, nije bilo zapisnika o otvaranju ponuda niti zapisnika o izboru ponuditelja.

Sa područja Brodsko-posavske županije osim Agrokombinata Jasinje prijavljene su slijedeće tvrtke: Brodvin, Građa, , Novogradnja i TOB iz Slavonskog Broda te Poljoprivredno prehrambeni kombinat i Slavonijaradinost iz Nove Gradiške.

Među prijavljenima za kaznena djela nalazi i veći broj danas velikih i uspješnih tvtrki kao što su: Badel 1862 iz Zagreba, Končar elektroindustrija iz Zagreba, Ingra iz Zagreba, Konstruktror iz Splita, Viadukt iz Zagreba, Vindija iz Varaždina, Slobodna Dalmacija-Novine iz Splita, Vupik iz Vukovara, Plodine iz Zadra, Sunčani Hvar iz Hvara, PIK Vrbovec iz Vrbovca, Tisak iz Zagreba, Jadroplov iz Splita, Pastor iz Zagreba (tvrtka kandidata za predsjednika HDZ-a, Domagoja Miloševića), Geofizika iz Zagreba, Hotel Excelsior iz Dubrovnika, Zvečevo iz Požege, Belišće iz Belišća itd.

Related Post