DROGA – Zajednički cilj – društvo slobodno od zlouporabe droga

742 0

NOVA GRADIŠKA, 21. lipnja 2011. – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama Koordinacijsko tijelo za suzbijanje zlouporabe droga na području Grada Nova Gradiška danas je na tiskovnoj konferenciji predstavilo aktivnosti provedene u protekloj i ovoj godini, te preventivne mjere i

aktivnosti koje će do konca godine provesti javni i civilni sektor. 

 

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

 

– Sazvali smo ovu konferenciju da nam kroz medije pomognete promovirati napore struke u javnom i civilnom sektoru usmjerene uporabu protiv zlouporabe droga, i da kroz predstavljanje projekata promičemo pozitivne životne vrijednosti i stilove življenja, osobito mladima, i tako doprinesemo zajedničkoj borbi protiv ovisnosti u širem smislu i našoj lokalnoj sredini – uvodno je kazala Ljiljana Lukačević, specijalist kliničke psihologije, predsjednica Koordinacijskog tijela i županijska koordinatorica za provođenje Nacionalnog programa prevencije u odgojno-obrazovnim institucijama.

 

Glavna skupština UN-a 1987. proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći upozoriti svjetsku javnost na problem zlouporabe droga i potrebu aktivnog uključivanja svih subjekata, kako na globalnoj razini tako i na nacionalnoj razini, na djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – društvo slobodno od zlouporabe droga.

Hvale vrijedne aktivnosti

 

U našoj sredini tome su sigurno doprinijele brojne hvale vrijedne aktivnosti Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga, Policijske postaje Nova Gradiška, Gradskog Društva Crvenog križa, Zavoda za javno zdravstvo i udruga „Prevencija“ i „Pozitiva“. Treba naglasiti da Policija, osim represivno, posljednjih godina djeluje i preventivno. Kako je naglasila Ljiljana Lukačević, sve se te aktivnosti, od tribina i stručnih skupova, do glazbenih i drugih manifestacija odvijaju se kontinuirano tijekom cijele godine, a ne samo u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

 

Nova Gradiška na sredini ljestvice

 

Prema policijskim evidencijama Nova Gradiška je po zlouporabi droga negdje na sredini ljestvice. Kako je kazao Ivica Đeraj, nadležan za ovu problematiku u Policijskoj postaji Nova Gradiška, prošle je godine na području Brodsko posavske županije evidentirano 169 kaznenih djela, a na području Policijske postaje Nova Gradiška 37 . U pet mjeseci ove godine na našem području zabilježeno je 17 kaznenih djela. Koliko je to odraz realnog stanja problema koji se zove droga na našem području teško je reći. Istina je da aktivnosti o kojima se razgovaralo, doprinose stanju svijesti, od onih koji drogu konzumiraju, do roditelja i građana. Svaki ovisnik koji se sam zatražio pomoć, bilo u Savjetovalištu za prevenciju Gradskog društva Crvenog križa, o čemu je govorio Franjo Pavlović ili u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja o čemu je govorila dr. Zorana Marić, makar je jednim dijelom čuo poruku sa neke od brojnih aktivnosti. U Službu za zaštitu mentalnog zdravlja koja djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo lani se javilo 38 korisnika s područja Nove Gradiške, od toga sedam novih korisnika, dok su u prvih pet mjeseci ove godine zabilježena dva nova korisnika. Tijekom prošle godine u Savjetovalište SC se javilo 59 korisnika, dijeljene su im šprice i igle. Kako je istaknuo Franjo Pavlović odazivom nisu zadovoljni jer znaju ima još osoba koje imaju problem s drogom i kojima je potrebna pomoć.

O novim projektima Udruge „Prevencija“ govorila je predsjednica udruge Aleksandra Grubač, a Mira Linjaković iz Udruge za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“ o projektu prevencije suvremenih oblika ovisnosti koji bi bio usmjeren na populaciju od 15 do 19 godina.

Uz članove Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga, sastanku je bila nazočna zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas Vujčić. Pohvalila je rad Kooridinacije i obećala daljnju podršku Grada.

Related Post