Drukčija i bolja Hrvarska

805 0

– Naši kandidati su ljudi koji ovdje žive, koji će tu i ostati živjeti i raditi, koji školuju i stvaraju uvjete za bolji život, ne samo svoje, nego sve djece iz Brodsko-posavske županije i s područja V. izborne jedinice, napomenula je na početku konferencije

za novinare predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, predstavljajući kandidate za V. izbornu jedinicu. To smo Zlatko Aga, Marijan Šabić, Marija Subić- Karlovčan, Željko Landeka, Mario Pavičić i moja malenkost.

 

Tom je prigodom predstavljen i izborni program stranke.

– S jumbo plakata u ovoj predizbornoj kampanji mnogo je poruka s jako lijepim obećanjima, kojima se najavljuje da će nam već 5. prosinca život biti bolji. Mi u HSLS-u smatramo da neće biti bolje, ukoliko glasujete za HDZ ili Kukuriku koaliciju jer njihova je filozofija ista. Danas je gospodarska situacija puno teža nego prije 20 godina do čega su doveli oni koji su sve te godine imali povjerenje građana. Zato smatramo da građani ovaj put trebaju birati drugačije, misliti drugačije jer zaslužili su drugačiju i bolju Hrvatsku koja je moguća. Ekonomski neovisni analitičari HSLS-ov program ocijenili su najboljim.Mi ne obećavamo bajke, ali treba provesti financijsku disciplinu. Jasno govorimo u programu gdje će biti rezanja velikih poreza jer imamo preskupu državu, gdje će se davati subvencije poljoprivrednicima, obrtnicima kao i poduzetnicima ali po modelu koji jamči nova radna mjesta, poručila je predsjednica Vidaković, koja je druga na listi HSLS-a u V. izbornoj jedinici.

Govoreći o osnovnim smjernicama stranačkog programa za obrazovanje predsjednik slavonskobrodskog HSLS-a Marijan Šabić, koji je peti na listi, istaknuo je:

– Aktualna je tema besplatnog obrazovanja, pitamo se je li ono moguće. Prva lekcija koju smo naučili u kapitalizmu glasila je: “Ništa nije besplatno!” Što još nije besplatno, pitamo se. Prije svega, nisu besplatne dionice, a kod nas su se dijelile šakom i kapom, i besplatno, i po povlaštenoj cijeni, i preko burze – u pravilu, kad je ljude trebalo utišati, naročito onaj najagresivniji dio populacije. U kapitalizmu nema besplatnih kredita, a kod nas se krediti koje daje država mogu čak i otpisivati. U kapitalizmu mirovine nisu solidarne, nego uplaćivane i to je u Hrvatskoj vrlo relativno i upitno. Studenti, koji su zadnjih mjeseci i godina povremeno blokirali nastavu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nikada neće dobiti ni društveni stan, ni dionice, niti bilo kakve povlastice. Svoju mirovinu i krov nad glavom oni će plaćati iz svojih malih dohodaka profesora, sociologa, indologa antropologa. Sve što žele danas, jest da se Hrvatska uči kapitalizmu negdje drugdje, a ne na njima, ne baš na obrazovanju i zdravstvu. I u tome im je HSLS dao svoju skromnu potporu. Smatramo licemjernim i nepravednim da oni koji su besplatno studirali deset godina, oni koji su izmislili izreku “da fakultet ne završavaju pametni nego uporni”, da nam danas govore kako školovanje ne može biti dostupno nekome samo zato što je siromašan. Izabrane smjernice u našem programu su: izdvajanje iz proračuna za obrazovanje i znanost povećati na 8,5 posto BDP-a; povećati plaće prosvjetnim radnicima primjereno kvaliteti i rezultatima njihovog rada; ukinuti školarine za uspješne i redovite studente uz uvođenje povlaštenih učeničkih i studentskih kredita za ostale; inovacije i transfer novih tehnologija u gospodarstvu treba uvesti kao jedan od ključnih kriterija napredovanja u znanosti i visokom obrazovanju; smanjiti broj obveznih, a povećati izborne predmete. Od tih smjernica ne smijemo odustati niti se u njihovom provođenju izvlačiti na trenutno gospodarsko stanje.

Gospodarski program predstavio je dopredsjednik slavonskobrodskog HSLS-a Željko Landeka, deseti na listi:

– Zahvati su nužni u svim segmentima gospodarske politike, fiskalni i monetarni. Preduvjet je smanjiti proračunsku potrošnju što samo po sebi traži i manje prihode, ali dio sredstava se mora osloboditi za gospodarstvo i sredstva namijeniti obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima koji predstavljaju nukleus razvoja gospodarstva i tu je praktički najveća snaga svakog društva. Pri tome to ne bi trebalo završavati, kao do sada, na štetu radništva. Stoga odmah idemo s mjerom gdje se zalažemo za neoporezivi dio do 3.000 kuna plaće. Jedna smo od rijetkih stranaka koja ima takvo što u programu, čime se jednako zalažemo za interese radnika i poduzetnika. Što se tiče javnih poduzeća i prirodnih bogatstava, ovo što je ostalo, pod svaku cijenu ćemo nastojati zaštititi.

Related Post