HSLS – Smanjite kamate, ne puštajte nam balone

978 0

19. kolovoz 2011. – 160.000 blokiranih računa, 2.500

nekretnina i pokretnina na dražbama, a tu je zadnjih mjeseci i nova skupina građana koja više ne može podmirivati rate kredita u švicarskim francima. Pozivamo stoga ministricu financija Martinu Dalić da hitno nešto poduzme jer je situacija za mnoge građane neizdrživa, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Rješenje problema za građane koji imaju kredite u “švicarcima” tema je o kojoj se posljednjih dana najviše priča. HSLS predlaže i podržava da se hitno smanje kamate na sve kredite s valutnom klauzulom, a za kredite u švicarskim francima da se kamate smanje za 2 do 3 posto. – Banke su nabavljale sredstva većim dijelom u eurima, a izdavale kredite u švicarskim francima te su više nego dovoljno zaradile na tečajnim razlikama i mogu značajno smanjiti kamate, obrazložio je Kosor. Dodao je kako banke svim građanima koji žele prijevremeno zatvoriti i otplatiti kredit trebaju to omogućiti bez naknade. Model balon kredita HSLS-ovci smatraju podmetnutom pričom koja ne rješava problem nego ga samo odgađa za vrijeme nakon izbora, pa njihova poruka glasi “Smanjite kamate, ne puštaje nam balone!”. Konferenciju za novinare na istu temu održalo je i Županijsko vijeće HSLS-a Brodsko-posavske županije.

– Ovaj model balon kredita ne nudi nikakvu mogućnost dužnicima, nego naprotiv bankama nudi dodatnu i zajamčenu ekstra zaradu. Time zadužujemo još jednu generaciju koja nikako da ostvari mogućnost za svoj prvi posao, a isto tako obeshrabruje one umirovljenike kojima drugi mirovinski stup ništa dobro od obećanog i uplaćenog ne jamči. Danas imamo 400 posto više dužnika koji ne mogu plaćati kredit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prijedlog je HSLS-a i da država omogući svim poduzetnicima plaćanje PDV-a po modelu blagajne, odnosno u roku od 30 dana kad je račun za uslugu ili robu i naplaćen. Poznata je opća nesolventnost i blokiranost računa, pa čak 85 posto poduzetnika je blokirano. Prva svoje uzima Porezna uprava, odnosno država koje je ujedno i najneuredniji platiša. Odakle da poduzetnik plati PDV kada mu kupac nije platio račun, a tome kupcu duguje netko drugi i tako se sve vrti u začaranom krugu, zaključila je predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković, te dodala kako je na sve to HSLS upozoravao i prije te prikupio respektabilan broj potpisa koje je predao Vladi, a nudio je i zakonska rješenja u sprečavanju nepravde. M.K.

Related Post