DVD ŠTIVICA

2175 0

U petak, 8. veljače, u Štivici je održana jubilarna, 80. izborna godišnja skupština DVD-a. Svake godine skupština u ovom selu okupi veći broj predstavnika susjednih DVD-a, a sada je bilo još svečanije i posjećenije, jer je riječ o jubilarnoj skupštini.

Među nazočnima bili su Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, Ivan Turkalj, predsjednik VZO općine Staro Petrovo Selo i tajnik Zajednice, Milan Vuković, načelnik općine St. Petrovo Selo, Željko Kočijašević i predsjednik Općinskog vijeća, Stanislav Mikić, predstavnik tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, Nenad Radojčić, predstavnici 24 dobrovoljna vatrogasna društva iz Zagrebačke, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za poginule i umrle vatrogasce, sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Štivica, Karlo Emanović i predložio dnevni red, u kojem su, među ostalim bila izvješća, plan i program za ovu godinu, ali i podsjetnik na proslavu vrijedne, 80. obljetnice ovog aktivnog društva.

 

Iz izvješća predsjednika Emanovića vidljivo je da je tijekom 2012. godine bilo puno aktivnosti, vježbi, sudjelovanja na natjecanjima i svečanostima drugih društava, a krajem godine nabavljeno je i novo vozilo za potrebe društva.

 

U izvješću zapovjednika društva, Ivice Bajušića, naglašeno je kako je već početkom prošle godine 11 članova društva uspješno položilo ispit za čin dočasnika. Puno se tijekom godine radilo s djecom, mladeži i seniorima. Ekipe su sudjelovale na brojnim kup i županijskim natjecanjima i uglavnom postizale odlične rezultate. Društvo ima 5 vatrogasnih sudaca, tečaj za tehničke intervencije položila su 4 člana, a tečaj za izolacijske aparate 3 člana društva. U 2012. godini 64 vatrogasca sudjelovala su u 11 intervencija, potrošivši 31.100 litara vode i 185 radnih sati.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Štivica danas ima 101 člana, od čega 14 djece, 13 mladeži, 49 članova s položenim ispitom. Ostali su bez ispita. U društvu je sada, po činu, 6 vatrogasaca, vatrogasaca I klase 10, dočasnika 12, dočasnika I klase 14, dva časnika i 5 počasnih viših vatrogasnih časnika.

 

Zapovjednik VZO Staro Petrovo Selo, Krešimir Tadić, predao je uvjerenje o specijalnosti za spašavanje pri tehničkim intervencijama. Nakon obuke i ispita, uvjerenja su zaslužili David Trusić, Vjekoslav Tadić, Goran Kausal i Tomislav Tadić.

 

U svojim obraćanjima i čestitkama uz obljetnicu, gosti skupštine imali su samo riječi pohvala za štivičko društvo i poželjeli im takav nastavak rada. Budući da je skupština bila izborna, birano je novo čelništvo društva, pa su na njegovom čelu novi –stari: Karlo Emanović predsjednik, Ivica Tadić dopredsjednik društva, Ivica Bajušić zapovjednik, a njegovi zamjenici Tomislav Tadić i Goran Kausal, tajnik je i dalje Matija Tomičić, blagajnik Ivo Kausal. Izabrani su i Upravni odbor, zapovjedništvo, Nadzorni odbor i Sud časti.

 

Iznesen je i program rada za ovu godinu u kojem važno mjesto zauzima proslava 80. obljetnice, koja se planira za 4. i 5. svibnja. U subotu, 4. svibnja, na dan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, bit će položeni vijenci na posljednja počivališta štivičkih vatrogasaca, služena misa zadušnica za sve umrle i poginule vatrogasce, a bit će dodijeljena i priznanja zaslužnima, koja dodjeljuje Vatrogasna zajednica općine Staro Petrovo Selo i Vatrogasna zajednica županije Brodsko-posavske.

 

U nedjelju, 5 svibnja, program će početi budnicom, zatim predstavljanjem knjige, povjesnice društva uz ovu vrijednu obljetnicu, a nakon dočeka gostiju i postrojavanja, počet će svečana, jubilarna sjednica društva, na kojoj će, među ostalim biti dodijeljena priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Predviđena je i pokazna vježba te mimohod vozila kroz Štivicu, a onda druženje vatrogasaca.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić


Related Post

EDUKATIVNE RADIONICE

Autor - 10/04/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 10. travanj 2015. – Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije u partnerstvu s Udrugom za…