20. OBLJETNICA PRVE DRAGOVOLJAČKE BOJNE – Razjedinjeni branitelji opet na dva kolosjeka

838 0

NOVA GRADIŠKA, 31. svibnja 2011. – Dvadeseta obljetnica 1. bojne dragovoljaca Domovinskog rata na novogradiškom području obilježiti će se 28. lipnja polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški. Dragovoljci će se potom družiti u Društvenom domu i

 evocirati sjećanja na organiziranje oružanog otpora i ustroj prve oružane postrojbe na novogradiškom području koja se neprijatelju suprotstavila na području Stare Gradiške i Okučana kao 3. bojna 108. bigade HV-e Slavonski Brod, a potom i kao 1. bojna 121. briogade HV-e Nova Gradiška.

 

Dogovoreno je to danas na sjednici Odbora za obilježavanje obljetnice utemeljenja 121. brigade HV-e i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Grad Nova Gradiška će se, kao i do sada, kazao je zamjenik gradonačelnika Milan Mateša, uključiti u obilježavanje ove obljetnice.

Dosta rasprave, nedoumica i negodovanja izazvala je informacija da zapovjednik bojne brigadir Željko Žgela mimo Odbora organizira obilježavanje 20. obljetnice 1. bojne. Nakon okupljanja po općinama središnji skup održati će se u Novoj Kapeli 2. srpnja, izvijestio je načelnik općine Nova Kapela Josip Benić.

Iako se govorilo o dvostrukom i nelegalnom obilježavanju obljetnice, jer je Odbor tak koji organizira obljetnice, čuva dignitet Domovinskog rata i dostojanstvo branotelja, prihvaćeno je mišljenje Željka Mihanovića i prof. Ante Vukšića da svatko tko želi može na svoju ruku organizirati bilo koju proslavu, pa tako i brigadir Željko Žgela, ali da je Odbor taj koji ima legitimitet i koji treba organizirati obilježavanje ove i drugih obljetnica.

Predsjednik Odbora pukovnik Adam Tomičić zahvalio je Općini Nova Kapela i njenom načelniku Josipu Beniću što su prihvaliti obvezu obilježavanja obljetnice u Novoj Kapeli, koju organizira brigadir Žgela, ali nije propustio reći da nije legalno paraleno obilježavanju obljetnice. Dodao je da je brigadir Žgela pozvan na današnju sjednicu, na koju je mogao doći i iznijeti svoj stav oko obilježavanje obljetnice koju organizira.

 

 

Related Post