ČEŠKA BESEDA NOVA GRADIŠKA – DESET GODINA USPJEŠNOG RADA

929 0

STRMAC, 29. kolovoza 2010. – Tradicionalno godišnje okupljanje članova češke besede Nova Gradiška i okolica i članova Čeških beseda, popularnog slavonskog šesterolista, iz Slavonskog Broda, Kaptola, Bjeliševca, Prekopakre i Lipovljana održan je na Strmcu. Slavonski Česi su se družili, igrali pikado i belu, roštiljali i pjevali uz tamburaški

sastav „Stari prijatelji“. Posjetio ih je i Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana.

Češka beseda Nova Gradiška i okolica ove godine obilježava desetu obljetnicu. Pitali smo predsjednicu Vesnu Valentu što i u kakvim uvjetima rade?

– Bili smo 18. srpnja na Dožinkama u Daruvaru i na tradicionalnim Žetvenim svečanostima sudjelovali u povorci. Naš tamburaškui sastav „Stari prijatelji“ oduševio je Daruvarčane slavonskim pjesmama. Sudjelovali smo i na drugim susretima Čeških beseda. U svibnju je održana jubilarna deseta Skupština na kojoj smo podijelili tridesetak priznanja sponzorima, suradnicima, okolnim Češkim besedama, osnivačima i članovima Nadzornog i Izvršnog odbora. Na kulturnoj večeri, koja će se održati na jesen, priznanja ćemo dati i polaznicima tečaja češkog jezika. Od jeseni će startati i naš zbor. Probe se redovito održavaju, a sredinom rujna zbor će nastupiti u Slavonskom Brodu na glazbenoj manifestaciji Susret s pjesmom. U jesen ćemo po prvi puta izdati bilten u kojm ćemo pisati o našim aktivnostima. Zadovoljna sam s radom Češke besede u proteklih deset godina. Puno smo radili jer jedino tako smo mogli uspješno djelovati. Zadovoljni smo s potporom koju nam daje gradska vlast. Društveni dom smo dobili na korištenje, a dobiti ćemo i ured. U rad Češke besede uključeno je 140 do 150 članova – kazala je Vesna Valenta i dodala da je zadovoljna suradnjom sa Savezom Čeha koji im pruža maksimalnu pomoć u svim aktivnostima.

Tamburaški sastav “Stari prijatelji”

 

Vesna Valenta

 

  

Related Post