GENERAL GOTOVINA POSTAO POČASNI GRAĐANIN STARE GRADIŠKE

690 0

STARA GRADIŠKA, 29. rujna 2010. – Općina Stara Gradiška je u povodu Dana općine ove godine dodijelila Povelju počasnog građanina i Grb općine Stara Gradiška generalu Anti Gotovini za zasluge u obrani područja općine Stara Gradiška tijekom Domovinskog rata. Malo je poznato da je novogradiško ratište bilo prvo ratište u Hrvatskoj na kojem je

braneći domovinu, sudjelovao general Gotovina.

General Ante Gotovina na bojišnici kod Novog Varoša bio je u rujnu 1991. godine. Zajedno s drgovoljcima suprostavio se postrojbama JNA u sastavu Banjalučkog korpusa i srpskim paravojnim postrojbama koje su prešle Savu kod Stare Gradiške. U obrani je sudjelovala dijelom i 1. gardijska brigada. Iz arhiva Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Nova Gradiška dobili smo fotografije koje je 19. rujna 1991. godine kod Novog Varoša u šumi Prašnik snimio Mario Filipi. Zajedno s dragovoljcima iz starogradiške Posavine i Nove Gradiške bili su Ante Gotovina i Damir Tomljanović Gavran. Na fotografijama je izvlačenje poginulog pripadnika „Tigrova“ Božidara Glodića“. Uz generala Gotovinu na fotografijama smo prepoznali Mihajla Matokanovića, Matu Modrića, Šimu Đolana, Antu Zdunića, Krešimira Kastmilera.

  

Kako doznajemo od općinskog načelnika Velimira Paušića, Povelja počasnog građanina i Grb općine Stara Gradiška generalu Gotovini će biti uručeni preko supruge Dunje ili će mu biti uručeno u Hagu.  

 

Related Post

MINE I DALJE PRIJETE

Autor - 21/04/2016 0
STARA GRADIŠKA, 21. travanj 2016. – U srijedu, 20. travnja oko 14 sati na području općine Stara Gradiška kod mjesta…