GIMNAZIJALCI SIMBOLIČNO OBILJEŽILI EUROPSKI DAN PARKOVA

1294 0

NOVA GRADIŠKA, 25. svibnja 2016. – Gimnazija Nova Gradiška u suradnji s Turističkom zajednicom grada Nova Gradiška, danas je u gradskom parku simbolično obilježila Europski dan parkova pod zanimljivim nazivom

„Doručak na travi“.

Predvođeni ravnateljicom prof. Ljiljanom Ptačnik, direktoricom Turističke zajednice Dinkom Matijević i Mariom Bošnjakom predsjednikom Šumarskog društva Nova Gradiška gimnazijalci su dali svoj doprinos u podizanju javne svijesti o važnosti zaštićenih područja kakvo je i gradski park u Novoj Gradiški.

-Jučer je bio Europski dan parkova pa smo u suradnji s Turističkom zajednicom odlučili ga obilježiti tako da osvijestimo učenike Gimnazije Nova Gradiška koliko su parkovi važni za svaki grad. Nova Gradiška ima predivan park, a čini nam se da nema dovoljno brige i skrbi za taj park. Željeli smo da se naši učenici vrate prirodi i osvijeste koliko je priroda važna. To je na tragu naše Eko škole. Obnovili smo naš status i postali Dijamantna eko-škola. Danas su organizirane dvije aktivnosti. Prva aktivnost je doručak na travi. Učenici su donijeli prostirke, a Turistička zajednica ih je počastila kiflicama i sokovima. Drugi dio ovoga događanja je predavanje koje je u suradnji s Hrvatskim šumama i Turističkom zajednicom organizirano za učenike izborne nastave – kazala je ravnateljica Gimnazije prof. Ljiljana Ptačnik.

 

Ivana Ribarić iz Uprave Hrvatskih šuma Nova Gradiška upoznala je gimnazijalce s vrstama postojećih stabala u parku, među kojima je, kako je upozorio Mario Bošnjak, znatan broj u razdoblju starenja i odumiranja, a neka je već trebalo zamijeniti novim sadnicama.

 

Europski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Europe (EUROPARC Federation) s ciljem podizanja vrijednosti europskih zaštićenih područja i dobivanja javne podrške u provedbi svojih ciljeva. Prvi je puta obilježen 1999. godine kada je organiziran širok spektar aktivnosti u zaštićenim područjima kako bi se naglasila važnost zaštite prirode. Diljem Europe godišnje se raznim događanjima obilježava Europski dan parkova 24. svibnja ili blizu toga datuma. Ovaj je datum odabran kao spomen na proglašenje prvih europskih parkova – devet nacionalnih parkova u Švedskoj 24. 05. 1909.godine.

 

Zaštitom prirodne i kulturne baštine osiguravamo kvalitetu i raznolikost europskih krajobraza te pridonosimo zajedničkom bogatstvu i životu u zdravijem okruženju. Zaštićena područja oaze su biološke raznolikosti i kulturnih osobitosti te imaju nezamjenjivu ulogu za znanost, edukaciju, ali i rekreaciju, turizam i druge aktivnosti bez kojih je nezamisliv život suvremenoga društva.

GRADSKI PARK

Na prvim prikazima Nove Gradiške zamjetan je veliki gradski trg (Paradenplatz), prostor za vježbalište i održavanje vojnih parada. Oko njega podignute su građevine. Ukidanjem vojne granice 1873. Nova Gradiška iz vojnog prerasta u trgovačko-obrtničko središte.


Krajem 19. st. Na središnjem prostoru trga zasađen je gradski park, oblikovan po uzoru na francuske perivoje s pravilnom mrežom staza uokvirenim redovima živice i cvjetnim lejama. Početkom 20. St. Uređen je u pejsažnom stilu engleskog parka, koji se zadržao do danas. Sa sjeverne, istočne i zapadne strane park omeđuju drvoredi divljeg kestena, lipa i platana, dok je na južnoj strani drvored gotovo nestao. Središnji dio parka zasađen je raznolikim stablašicama i grmolikim vrstama ( 62 vrste). Najzastupljenije stablašice su lipa, kesten, javor, tisa, bor (Pinusnigra, Pinussilvestrus, Pinusstrobus), pajavac i jasen. Od grmolikih vrsta jasmin, deucija, surčica, lovorvišnja i glog.

Od rijetkih i ugroženih vrsta drveća rastu Ilexaquifolium i Taxsusbaccata te egzotične vrste: Saphorajaponica, Koelreuteriapaniculata, ThujaplicataGinkobiloba i Cedrusatlantica.


U sjevernom djelu nalazi se vodoskok „Tri gracije“, autora Vinka Fabrisa 1978. koji žuborom i slijevanjem vode upotpunjuje i oživljava sjenoviti hlad stoljetnih stabala.


Gradski park je zaštićena hortikulturna cjelina prirodne baštine.


Related Post

Bolnica Sv. Rafael

Autor - 28/01/2012 0
Bolnica funkcionira ugovorno sa HZZO-om, a izvrsna je suradnja i sa novogradiškom bolnicom NOVA GRADIŠKA/STRMAC, 28. siječanj 2012. – Pola…

Miss universe

Autor - 11/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 10. prosinac 2011. – Miss Slavonije i Baranje za 2012. godinu je Petra Tivanovac iz Valpova, prva pratilja…