GRADSKA KNJIŽNICA: Održana kreativna radionica “USKRŠNJE IZNENAĐENJE”

1677 0

NOVA GRADIŠKA – Na Odjelu za djecu Gradske knjižnice Nova Gradiška, danas se dogodilo još jedno lijepo druženje. Za to se pobrinula knjižničarka Renata Matijašević koja je za učenike 3.a razreda OŠ “Mato Lovrak” i učiteljicu mentoricu Jasna Jedličko održala kreativnu radionicu “USKRŠNJE IZNANAĐENJE”.

Djeca su mogla više saznati o tehnikama i načinima bojanja jaja i njihovo pretvaranje u šarene i lijepe uskrsne pisanice.

Uvjerila su se da postoji niz načina kako napraviti atraktivnu pisanicu, a ne koristiti kupovne boje i naljepnice, pri čemu mašta i kreativnost igraju najvažniju ulogu. Neka od djece već su znala za izradu pisanica sa prirodnim materijalima i starinskim tehnikama kako su to radile njihove bake i prabake koje su bojale i šarale jaja uz pomoć prirodnih bojila. Tako, naprimjer, boja od ljuski crvenog luka jajima daje žarku crvenu boju, ružičaste nijanse dobiju se korištenjem cikle, a za ljubičastu boju koristi se crno vino, a za plavu prokuhani narezani crveni kupus. Djeca su mogla naučiti i razne tehnike šaranja jaja, ali i čuti lijepu uskrsnu priču.

Related Post