GRADSKE TVRTKE

1656 0

NOVA GRADIŠKA, 31. listopada 2013. – Nakon izvješća o stanju u Slavči d.o.o, Odlagalištu d.o.o i Eko-Slavči d.o.o., koje je gradskim vijećnicima prezentirano na prošloj sjednici Gradskog vijeća, stručno povjerenstvo obavilo je i

analizu stanja u Gradskom radio d.o.o. i Suvenirnica d.o.o. i izvijestilo vijećnike na jučerašnjoj sjednici.

Te su dvije tvrtke u postupku stečaja i likvidacije. Kako je obrazložio zamjenik gradonačelnika Dario Ban razlog pokretanja stečajnih postupaka je nelikvidnost i insolventnost, tvrtke gotovo da nisu imale prihoda od poslovanja i svoje su djelatnosti bazirale na prihodima, odnosno gradskim subvencijama. Nova gradska vlast nije u stanju snositi troškove njihovog poslovanja, uglavnom plaće djelatnika, pa je jedini izlaz bilo pokretanje stečajnog postupka što u konačnici znači likvidacija.

 

Kako stoji u izvješću, poslovanje Gradskog radija je od početka bilo otežano jer se nije moglo baviti svojom glavnom djelatnošću emitiranja radijskog programa zbog nemogućnosti dobivanja propisanih odobrenja, te je poslovanje bilo ograničeno na izdavanje Gradskih novina. Preživljavalo se od visokih gradskih subvencija. Ukupne nepodmirene obveze Gradskog radija iznosile su 11. rujna ove godine 296.295 kuna, a potraživanja samo 26.000 kuna, pa je nastupila i prezaduženost.

Slično je stanje u Suvenirnici d o.o. samo što se radi o manjim iznosima nepodmirenih obveza. Na dan 18. listopada Suvenirnica je imala obveze za plaće sa porezima i doprinosima u iznosu od 46.316 kuna. Došlo je do nelikvidnosti i nemogućnosti podmirenja dospjelih novčanih obveza uključivo i obveza za plaće u razdoblju od srpnja do rujna ove godine. Kako se navodi u izvješću poslovanje Suvenirnice od osnivanja nije bilo utemeljeno na tržišnim načelima, već na subvencijama kojima unatoč su ostvareni gubici pa je nastala nelikvidnost i prezaduženost, a time kao i u slučaju Gradskog radija, obveza pokretanja stečaja.

 

Na narednoj sjednici pred vijećnicima će se naći izvješća o poslovanju Industrijskog parka i DING-a.

Related Post

UMRO IVAN ORŠULIĆ

Autor - 28/01/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 28. siječanj 2014. – U nedjelju je iznenada u 65. godini života umro Ivan Oršulić, poznati je novogradiški…