GRADSKI MUZEJ: Otvorena multimedijalnu izložbu “Fabrikator” Mladena Lovrića

1935 0

Autor: CAJTuNG
NOVA GRADIŠKA, 7. rujna 2019. – Multimedijalnu izložbu “Fabrikator” Mladena Lovrića, rođenog Osječanina s korijenima iz Čečavca, londonskog studenta, u Gradskom muzeju, 6. rujna otvorio je Miroslav Pišonjić, viši kustos Gradskog muzeja u Novoj Gradiški. Nazočne je pozdravila dr. sc. Marija Mihaljević, ravnateljica Gradskog muzeja, a Gordan Bijelić, akademski slikar,grafičar i dizajner govorio je o Mladenu kao dobrom prijatelju, vrsnom kuharu i zanimljivom umjetniku.
„Ovo je multimedijalna i transmedijalna izložba za koju sam se odlučio na dugogodišnji nagovor kolega Miroslava Pišonjića i Gordana Bijelića, a sastoji od dva dijela. U drugom dijelu 21. rujna bit će i gosti iznenađenja uz avangardni program i moju kompoziciju klasične glazbe. Ovdje se radi o 3 D instalaciji i 4 D medij, video i film i u pozadini je digitalni slideshowsa 58 slajdova i elektronska glazba u trajanju od 150 minuta“, kaže Mladen Lovrić.
“Pred nama su djela umjetnika koji je opčinjen informacijama. On s jedne strane kroz vizualno, multimedijsko izražavava unutarnja stanja i previranja, buku misli, kako svojih tako i onih svojstvenih gotovo svakom čovjeku danas, dok s druge strane permanentno propituje širi društvenopolitički kontekst. Te dvije strane nisu toliko različite koliko se na prvi pogled možda pretpostavlja. Ne mislim da je Mladen Lovrić ikada vjerovao da umjetnost, bez obzira na njezinu različitu dozu angažiranosti, izravno može promijeniti svijet. Bilo kako bilo pred nama su činjenice kao što je i sam autor činjenica i kao takve bespogovorno su zauzele svoje mjesto pod suncem. Svaki djelić formata, svaki materijal, svaki predmet (ready-made), svaki instrument, ton, zvuk, pokret podjednako mu je (ne)bitan. Mladen Lovrić sa sigurnošću progovara o nesigurnom svijetu”, rekao je viši kustos Gradskog muzeja Miroslav Pišonić.
Ivan Šeremet, konceptualni umjetnik iz Slavonskog Broda naglasio je kako je umjetnost slobodna tvorevina koja nosi svrhu u samoj sebi, a za spoznaju realnosti, nužna je hrabrost u otkrivanju apsolutnog. Zlatko Kozina, profesor likovne umjetnosti u Osijeku istaknuo je kako u radu “Fabrikator” slojevi popularne kulture stvaraju palimpsest živopisne ispraznosti protiv kojeg se umjetnik na drugom mjestu bori grafičkim dizajnom i osobnom semantikom.
Malobrojni posjetitelji i ljubitelji moderne umjetnosti, prijatelji i familija uživali su u interesantnom postavu nesvakidašnje, pomalo iritantne izložbe dobre ćudi, za koju Mladen Lovrić zaslužuje pohvalu, ne samo za originalne ideje i trud, već i uzbudljiv doživljaj prijeloma učestalosti svakodnevnice. U svakom slučaju izložba je izazvala različite multimedijalne, emotivne reakcije.

Related Post