HSS: U Hrvatskoj nije najveći problem natalitet, u Hrvatskoj je najveći problem korupcija, majka svih korupcija je politička korupcija

1534 0

ZAGREB – HSS je predstavio Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. Na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru sudjelovali su predsjednik HSS-a Krešo Beljak, saborski zastupnik Davor Vlaović te Branko Vukšić koji je sudjelovao u izradi Prijedloga.

Otkud novac ljudima koji ga legitimno nisu mogli steći, koji rade za plaću od 4.00 kn, a imaju vile, jahte i druge nekretnine“ zapitao se predsjednik HSS-a Krešo Beljak prilikom predstavljanja Zakona o ispitivanju porijekla imovine u Hrvatskom saboru.

Predloženim Zakonom cilj je obuhvatiti sve porezne obveznike koji su nezakonito stekli imovinu, kako u privatizaciji tako i nakon nje, koja bi se oporezivala po posebnoj stopi od 60% do 70% uz posebno propisanu zateznu kamatu.

U Hrvatskoj je prema relevantnim istraživanjima u posljednjih 11 godina ukradeno 440 milijardi kuna, a u istom vremenu se nije uspjelo riješiti problem Frane Lučića jedinog preživjelog u kornatskoj tragediji. Svake godine se u Hrvatskoj se ukrade 1/3 državnoga proračuna, oko 40 milijardi kuna, da se krade samo upola manje, kao što je slučaj u drugim državama, bilo bi dovoljno novca za mirovine, škole, vrtiće, za zdravstvo“ riječi su jednog od autora Zakona Branka Vukšića. Vukšić se osvrnuo i na političku korupciju za koju kaže da potiče i gospodarsku ustvrdivši kako u Hrvatskoj politici sve ima cijenu i sve je na tržištu, a političko tržište potiče krađu javnog novca.

U HSS-u smatraju kako je zadaća države, odnosno Porezne upraveutvrditi nesklad između primanja i imovine pojedinaca i u proračun vrati nezakonit stečenu privatnu imovinu, prema predloženom Zakonu bez sudova jer suđenja predugo traju i ne rješavaju probleme. Time bi se vratila vjera građana u sustav, povećao natalitet jer bi mladi ostajali u Hrvatskoj.

Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine HSS-ovci su uputili u saborsku proceduru.

Related Post