IZ NOVOGRADIŠKOG GODIŠNJAKA – CEKOM: Nova Gradiška grad razvoja, znanja i inovacija

2023 0

Krajem rujna, u prostoru CEKOM NI NG u novogradiškoj Industrijskoj zoni, održana je uvodna konferencija projekta „Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška“.

Svrha projekta jest unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora, uspostavom istraživačko razvojne infrastrukture te povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga temeljenim na istraživačko razvojnim aktivnostima. Obrada metala i strojarstvo te proizvodnja hrane predstavljaju najvažnije industrijske sektore u Brodsko-posavskoj županiji i Slavoniji. Rezultati provedenih studija ukazuju na nisku konkurentnost navedenih sektora uvjetovanu, između ostalog, i vrlo niskim ulaganjem u istraživačko-razvojne aktivnosti. Studije istovremeno ukazuju i na visoki potencijal navedenih sektora da u bliskoj budućnosti postanu međunarodno konkurentni. Realizacijom projekta CEKOM NI NG uspostavit će se kvalitetna istraživačko razvojna infrastruktura, dati potpora ulaganju privatnog sektora u ove aktivnosti, omogućiti razvoj ljudskih potencijala u području naprednog inženjerstva, osnažiti nastup i konkurentnost na međunarodnom tržištu, poticati jednakomjerni razvoj u Hrvatskoj te pozicionirati grad Novu Gradišku kao grad razvoja, znanja i inovacija. Između ostalih, ključni elementi projekta su izgradnja poslovne zgrade za napredno inženjerstvo ukupne površine 3.074 m2 s uredskim i laboratorijskim prostorima, opremanje laboratorija za 3D tehnologije, laboratorija za visoko brzinsku obradu, laboratorija za automatizaciju i robotiku te laboratorija za toplinsku obradu. Provedbom sedam kolaborativnih istraživačko razvojnih projekata planiran je razvoj i komercijalizacija sedam inovativnih proizvoda  za tvrtke i tržište, zapošljavanje deset novih istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva, povećanje ulaganja privatnog sektora u istraživačko razvojnim aktivnostima za 150%, što će pridonijeti rastu prihoda tvrtki partnera za 229%, izvoza za 232%, profitabilnosti za 462%, rastu zapošljavanja (109 zaposlenika) te osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki – istaknuo je direktor CEKOM-a Adam Đanić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 119.203.236,94 milijuna kuna, a ostvareno je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u iznosu od 78.150.531,29 kn, Grada Nova Gradiška i CEKOM NI NG 11.860.705,88 kn te partnera na projektu.

Related Post