Izbori u HDZ-u

1786 0

Od 281 pozvanih s pravom glasa, pozivu se odazvalo 273 izaslanika s primarnim ciljem izbora vodstva brodsko-posavskog HDZ-a te izaslanika za 15. Opći izborni sabor te stranke, koji će biti održan 20. svibnja u Zagrebu.

 

SLAVONSKI BROD – Kako i priliči najvećoj i najmoćnijoj stranci (otkad je Hrvatske) na ovim prostorima, u najvećoj i najljepšoj dvorani (Ivane Brlić Mažuranić) večeras, 25. travnja, u 18 sati, nakon iscrpljujuće, rovovske, predizborne borbe po Temeljnim ograncima i Općinskim organizacijama, započela je s radom Izborna skupština brodsko-posavske Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Od 281 pozvanih s pravom glasa, pozivu se odazvalo 273 izaslanika s primarnim ciljem izbora vodstva brodsko-posavskog HDZ-a te izaslanika za 15. Opći izborni sabor te stranke, koji će biti održan 20. svibnja u Zagrebu.

Budući da smo o ovim unutarstranačkim izborima dosta pisali, većini naših posjetitelja je poznato kako se za čelna mjesta u stranci bore dvije grupe izaslanika. Jednu predstavlja novoizabrani predsjednik slavonskobrodskog Gradskog odbora HDZ-a, Pero Ćosić, a drugu, u ime Zdravka Sočkovića, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Garčin, Mato Grgić.

Budući da su se obje strane suglasile oko izbora zajedničkog Radnog predsjedništva Skupštine i svih drugih radnih tijela te da sjednici predsjedava aktualni župan brodsko-posavski, Danijel Marušić, skup je započeo s radom bez i jednog incidenta.

Rad Skupštine odvija se, sukladno prethodnom dogovoru aktera, bez prisustva unutarstranačkih gostiju kao i gostiju iz drugih stranaka.

 

18,45 sati

 

Nakon jednoglasnog usvajanja podnesenih izvješća, pristupilo se kandidiranju. Za predsjednika su predloženi Pero Ćosić i Mato Grgić. Osim predsjednika izaslanici će birati i 38 članova Županijskog odbora, 5 članova Nadzornog odbora te 76 izaslanika za Opći izborni sabor stranke (od ukupno 130, koliko će ih iz Brodsko-posavske županije sudjelovati u radu ovog najvišeg stranačkog tijela).

Kako bi se izborni proces mogao nastaviti, tehnička ekipa treba izraditi glasačke listiće te je predsjedavajući, zbog toga, objavio pauzu. Mada tako ne izgleda, atmosfera je ‘napeta kao u tvornici tregera’.

 

20,30 sati

 

Nakon usvajanja izbornih lista, a temeljem prethodno postignutog dogovora između suparničkih strana, dvojica kandidata za predsjednika dobila su priliku predstaviti se. Suradnik SBplus-a izdvojio je osnovne naglaske u izlaganjima.

Pero Ćosić je istaknuo kako dosadašnja vodstva HDZ-a nisu uspjeli niti srednjeg činovnika iz ove županije angažirati u državnim službama kako bi zastupali interese ovdašnjih ljudi. Isto tako, dosadašnja vodstva nisu uspjeli angažirati veća državna investicijska sredstva na području ove županije te zaključio kako drži nužnim vrednovanje rada svakog člana stranke, a poltronstvo ukida.

Mato Grgić je govorio o svojim dosadašnjim izbornim uspjesima u općini Garčin tvrdeći kako je pobjeda tamo gdje je on i njegova kvalitetna ekipa ljudi, koja zna raditi.

Obadva kandidata su istaknula potrebu zajedništva nakon izbora, neovisno o tome tko će pobijediti.

Po završetku izlaganja predsjedničkih kandidata, izaslanici su pristupili preuzimanju glasačkih listića i samom glasovanju. 21,59 sati Odlukom Radnog predsjedništva, ulazn avrata dvorane su otključana te su izaslanici, koji nisu željeli čekati rezultate izbora, mogli napustiti Skupštinu.

 

22,25 sati

 

Prema neslužbenim izbornim rezultatima Pero Ćosić je dobio 148, a Mato Grgić 124 glasa te je, posljedično, nakon dvadeset godina, HDZ u Brodskko-posavskoj županiji dobio novog vođu.

Related Post