IZLET HSS-ovaca U BARANJU

1072 0

Članovi GO HSS-a, predvođeni predsjednikom dr.sc. Zoranom

Jukić dr.med., i predsjednikom ŽO HSS-a Davorom Vlaovićem, 2.listopada 2011. išli su na organizirani jednodnevni izlet u Baranju.

Polazak je već bio u jutarnjim satima, prekrasnog nedjeljnog dana. Autobus je bio pun prisutnih veselih članova, koje je pozdravio predsjednik GO HSS-a dr.sc. Zoran Jukić dr.med., i predsjednik ŽO HSS-a Davor Vlaović. Upoznali su nas s tijekom rasporeda izleta, koja ćemo mjesta posjetiti, što je sve predviđeno i planirano tijekom putovanja, te svima skupa zaželjeli ugodan nedjeljni dan.

Znajući što naš čeka u nadolazećim mjesecima ove već podobro „zahuktale“ predizborne kampanje, svi su bili spremni za zajedničko opuštanje i druženje.

Na putu za Baranju, zaustavili smo se u Đakovu, gdje smo posjetili povijesno značajnu, na daleko opisanu i poznatu ergelu lipicanaca, koja još od 16.st.diči ovaj dio Lijepe naše. Imali smo priliku vidjeti novosagrađeni objekt u krugu ergele predviđen za dresure konja, te dvoranu koja ima preko tisuću sjedišta za posjetitelje. Vidjeli smo novosagrađene boksove sa automatskim zatvaranjem, boksove sa postavljenim i ugrađenim solarijima za sušenje konja u zimskim danima nakon dresure.

Nakon Đakova putovanje smo nastavili prema istočnom dijelu naše domovine, prema Osijeku. Tu je grupa imala slobodno vrijeme koje se iskoristilo za šetnju Dravom, posjet Osječkoj Katedrali sv. Petra i Pavla, te šetnju središnjim trgom.

Po šetnji i odmoru u Osijeku dalje se krenulo u eko – etno selo Karanac u Baranji. Tamo smo imali priliku vidjeti kako su ljudi prije živjeli i radili, a kako je sada. Čime su se sve bavili, čime su u to vrijeme raspolagali. Kakve su imali nastambe, alat, namještaj, kakovim su se sve predmetima koristili u svakodnevnom životu, kako su spremali hranu za hladne dane da bi preživjeli.

Uz iscrpno razgledavanje došlo je i vrijeme ručka koje je organizirano u Baranjskoj kući, s tradicionalnim jelima od ribe ili kratko rečeno „pričom toga kraja“.

Za kraj putovanja je ostavljeno ono najljepše, a to je vožnja vinskom cestom i razgledavanje Kneževih vinograda. Ljepota koja se prostire ogromnim prostranstvom, koju golo oko ne može u cijelosti vidjeti, jesu nasadi vinove loze na prostorima od 546 hektara. Posjetili smo najsuvremenije opremljen podrum za preradu grožđa s inox bačvama. U bačvama se po njihovoj zapremini sveukupno čuva oko 8 milijuna litara vina, a tehnologija prerade i čuvanja vina je dovedena do vrhunca.

Da bi se i mi imali priliku uvjeriti u okuse nekih vrhunskih vina, uslijedila je lijepo organizirana degustacija, kojoj smo prisustvovali. Nakon ove lijepe i zavidne točke našeg jednodnevnog izleta, uslijedio je povratak kući. (DK)

I na kraju, neka nas uvijek prati,

 

Vjera u Boga i seljačka sloga!

Related Post