IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU: Srednjevjekovna fortifikacijska arhitektura

2493 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 23. veljače 2018. – Sinoć je u Gradskom muzeju otvorena izložba pod nazivom Srednjevjekovna fortifikacijska arhitektura, koju svakako treba doći i pogledati, pogotovo oni koje više zanima graditeljstvo i arhitektura kroz povijest. Izložba, a i sinoć prikazani film, govore o tome kako su se gradili i od kojih materijala srednjevjekovni plemićki gradovi, utvrde, kašteli i drugi fortifikacijski sklopovi. Danas su uslijed niza faktora najugroženija i najranjivija skupina naše graditeljske baštine.

Autori izložbe su Ratko Ivanušec, povjesničar umjetnosti i konzervator Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu i arhitekt Zorislav Horvat. Predstavila ih je ravnateljica Gradskog muzeja dr. Marija Mihaljević.

-Oni su na temelju svog istraživačkog, terenskog rada i dugogodišnje suradnje opisali jednu ovako usku temu o kojoj se dosta pisalo u različitim radovima i sintezama, ali rijetko izdvojeno. Zadovoljstvo nam je što se unutar ove izložbe nalaze i dva lokaliteta na kojima rade djelatnici Arheološkog odjela Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o srednjovjekovnoj templarskoj utvrdi Račeša, na kojoj imamo izvanredne rezultate u pokretnim i nepokretnim nalazima, te drugom lokalitetu, plemićkoj utvrdi Bijela Stijena.

O srednjevjekovnoj arhitekturi i postavu izložbe govorio je Ratko Ivanušec ističući da su srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde i kašteli danas većinom ruševni ostatci nekada arhitektonskih i fortifikacijskih cjelina i sklopova koji su građeni na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća. Naglasio je da je za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu, pored morfoloških i tipoloških karakteristika, jedan od bitnih elemenata za njezinu valorizaciju analiza materijala, načina zidanja na temelju kojega možemo odrediti vrijeme izgradnje i graditeljsku slojevitost.

Upravo o tome govori i film koji su sinoć mogli pogledati svi oni koji su došli na otvaranje izložbe. Dodajmo da su u izložbi i filmu uvrštene srednjevjekovne utvrde, plemićki gradovi i kašteli na području Slavonije, pa tako i u novogradiškom kraju.

Related Post