KARAVANA PRIJATELJSTVA ČEŠKIH BESEDA (foto)

1139 0

U Vatrogasnom domu otvorene su prostorije Češke besede Nova Gradiška

NOVA GRADIŠKA, 19. lipnja 2011. – Karavana prijateljstva, tradicionalno okupljanje Čeških beseda u subotu je održana u Vatrogasnom domu u Novoj Gradiški. Članovi Češke besede Nova Gradiška i okolica i njena predsjednica Vesna Valenta bili su

domaćini Češkim besedama iz Bjeliševca, Kaptola Prekopakre, Lipovljana i Slavonskog Broda. Karavana prijateljstva je veoma lijepo druženje pripadnika češke nacionalne manjine, na kojem sve Besede s područja Slavonije žele, jedni drugima i sredini u kojoj su upriličili susret, prikazati što tijekom godine rade i kako se kulturno zabavljaju i što postižu kroz folklor, pjesmu i glazbu. Svake godine druga Beseda je domaćin i svake godine druga sredina može vidjeti što to česi u Hrvatskoj rade.

Okupljanje Čeha iz Slavonije bila je prigoda da se otvore prostorije koje je Češka beseda Nova Gradiška dobila na korištenje u Vatrogasnom domu na rok od 15 godina. Za uzvrat DVD Nova Gradiška je dobio 100.000 kuna s kojima je obnovljen Vatrogasni dom. Nazočni su bili Leonora Janatova i Jarmila Kulhava, predsjednica i tajnica Saveza Čeha u Hrvatskoj, Libuša Stranikova, zamjenica predsjednice i direktorica Jednote, zamjenica gradonačelnika dr. Ljepša Rakas-Vujčić i Vlado Krpan, predsjednik DVD Nova Gradiška. Na priredbi im se priključio i zamjenik gradonačelnika Milan Mateša.

– Češka beseda Nova Gradiška je konačno dobila svoj prostor i očekujem da će se njene aktivnosti bolje prezentirati u Novoj Gradiški i privući više članova. Želimo istaći da očekujem da će i kvaliteta rada biti puno bolja – kazala je Leonora Janatova, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj.

Dolazak Leonore Janatove, predsjednice Saveza Čeha u Novu Gradišku bio je prilika za kratak razgovor o položaju i aktivnostima Saveza čeha i Čeških beseda u Hrvatskoj.

 

Česi su se uvijek znali prilagoditi promjenama

– Mi spadamo u tzv. stare manjine. Naša organizacija po manjinskim pitanjima djeluje već 90 godina, a udruge Češke besede i škole iza sebe imaju sto godina aktivnosti. To znači da se znamo prilagoditi određenim promjenama, kako društvenim tako i političkim. To je jedan kontinuitet kulturno-prosvjetne djelatnosti i života. Moram reći da su se Česi uvijek su se znali naći u određenim situacijama, u ratu i u poslijeratnim periodima i na poslu i u kulturnoj djelatnosti, nekako u prvim redovima. To znači da su sebi u društvu izborili određeno pravo. S time živimo radimo i ne možemo se požaliti da pripadnici naše manjine imaju nekakve neugodnosti oko zapošljavanja ili oko financiranja kulturno-prosvjetne djelatnosti. Češka manjina nije organizirana samo u kulturnom smislu, već ima svoje škole na češkom jeziku, koje su u sustavu hrvatskog školstva Tu se koriste dodatna financijska sredstva za prevođenje udžbenika sa hrvatskog na češki jezik. Tiskaju se i naši izvorni češki udžbenici, pripadnici češke manjine, gdje god žive i rade, nalaze se u političkim strukturama, na upravnim mjestima tako da nismo imali ni jedan prigovor da smo zakinuti u svojim pravima,što se tiče zapošljavanja i ostvarivanja svojih prava po svim važećim zakonima koji se odnose na pripadnike manjina – kazala je Leonora Janatova.

 

Podrška Češke Republike

– Suradnja s maticom Češkom Republikom je isto tako izuzetna i kontinuirana kroz sve vrijeme postojanja. Ja spominjem 90 godina rada Saveza Čeha koji predstavlja sve češke udruge, svih 30 Čeških beseda, sve škole, vrtiće i sve ustanove na češkom jeziku i u ime svih njih Savez Čeha dogovara suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova Češke Republike, sa određenim odborima, ustanovama i institucijama u Češkoj Republici koji mogu pomagati aktivnosti i određene programe. Moram naglasiti da je poslije Domovinskog rata Češka Republika pojačala financiranje svih naših udruga i od 1997. godine do danas investirala 20 milijuna kuna u opremanje i izgradnju čeških domova, čeških škola i dala dodatna sredstva za određene manifestacije i kulturno-prosvjetnu djelatnost Čeha u Hrvatskoj – odgovorila je Leonora Janatova na pitanje o suradnji Saveza Čeha u Hrvatskoj s Češkom Republikom.

Dodala je da Česi i Hrvati imaju puno sličnosti i da Češkim besedama nisu članovi samo Česi, već mnogi Hrvati i pripadnici ostalih narodnosti.

 

Related Post