KONCERT SJEĆANJA

899 0

NOVA GRADIŠKA – Učenici i nastavnici Glazbenog odjela Osnovne škole „Mato Lovrak“ svečanim koncertom u subotu 9. svibnja 2015. obilježili su 50 godina kontinuiranog glazbenog obrazovanja djece i mladih u Novoj Gradiški

koje započinje daleke 1964./65. školske godine u okviru tadašnjeg Centra za kulturu i obrazovanje, kasnije Narodnog odnosno Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković Nova Gradiška.

Uspostavom hrvatske samostalnosti i ustroja hrvatskog obrazovnog sustava,  u drugom obrazovnom razdoblju školske 1990/ 1991. godine, na zahtjev Narodnog sveučilišta Matija Antun Relković i potporu tadašnje Skupštine općine Nova Gradiška i Ministarstva prosvjete i kulture RH,  verificirani su osnovnoškolski glazbeni programi koje je provodila novogradiška glazbena škola te ona od tada svoje djelovanje nastavlja u okviru hrvatskog obrazovnog sustava pod nazivom  Narodno  sveučilište Matija Antun Relković – Odjel Osnovna glazbena škola Nova Gradiška (od 1997. ustanova mijenja naziv u Pučko otvoreno učilište).

U ovom razdoblju glazbena škola pod ravnanjem prof. Miše Drlića i stručnih voditeljica Ljube Tomić i Ane Turkalj  ostvaruje iznimno vrijedne i zapažene rezultate na brojnim državnim natjecanjima i smotrama.

Poseban ponos Škole i ustanove je Pjevački zbor koji 1994. godine osniva i vodi prof. Ljuba Tomić , koji već 1996. godine sudjeluje na hrvatskom natjecanju pjevačkih zborova pod nazivom GLAZBENE SVEČANOSTI HRVATSKE MLADEŽI U VARADŽINU i u svoj grad donosi prvo visoko priznanje SREBRNU PLAKETU.

Od tada do današnjih dana pjevački zbor pod dirigentskim palicama profesorica Ljube Tomić, Kristine Udovičić, Magdalene Ferenčina i Helene Heller dobitnik je brojnih priznanja i nagrada kako na glazbenim svečanostima hrvatske mladeži tako i na Državnim hrvatskim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa (ukupno 11 nagrada).

Pjevački zbor za svoj rad dobio je 1996.godine i :

–         visoko priznaje  našega Grada – GRB GRADA NOVA GRADIŠKA, a s ponosom je 2003. godine nastupio u Rimu i bio na Audijenciji kod SV. OCA IVANA PAVLA II.

 

Iznimno vrijedne i zapažene rezultate postizali su i učenici instrumentalisti kako na državnim i regionalnim natjecanjima tako i na međunarodnim natjecanjima i smotrama (učenici flaute, harmonike,trube,gitare, klavira).

U provedbi  novog Zakona o umjetničkom obrazovanju Osnovna glazbena škola se 31.kolovoza 2014. izdvaja iz sastava Pučkog otvorenog učilišta i s danom 1.rujna 2014. djeluje kao Glazbeni odjel novogradiške Osnovne škole Mato Lovrak.

U želji da se ne zaborave lijepe glazbene godine, da se ne zaborave svi uspjesi i rezultati,  sva natjecanja i sve nagrade,  sve smotre i susreti u glazbenim školama Slavonije i Baranje, u svim krajevima Hrvatske,  u želji da se oda poštovanje učenicima škole koji su svoje slobodno vrijeme posvetili plemenitom cilju – učenju glazbe, da se oda poštovanje njihovim roditeljima bez čije potpore ni djeca ni škola ne bi postigli vrijedne rezultate, u želji da se oda poštovanje svim nastavnicima koji su strpljivo i predano prenosili svoje znanje, da se oda poštovanje svim  ravnateljima i  svim voditeljicama škole (prof. Zagorka Pavlović, Vukica Vujić, Ljuba Tomić, Ana Turkalj) i svim djelatnicima bez kojih također škola ne bi bila škola, u želji da se ne zaboravi  i prva generacija glazbenih pedagoga    koji su bili začetnici i ranijeg glazbenog obrazovanja u našem gradu , a koji su ostavili snažan pečat u promociji glazbe kako u našoj glazbenoj školi tako i u Novoj Gradiški, Cerniku , Starom Petrom  Selu… u našoj Domovini, u svim školama u kojima su radili i prenosili svoja znanja na brojne generacije učenika.  Medju njima su zasigurno nezaboravni glazbeni pedagozi:  gospodin Vinko Sokić,  Ivan Lekić,  gospođa Mira Ćaćan, naš dragi violinist gospodin Stjepan Siročić.

Tu su dakako i svi nastavnici brojnih generacija novogradiške glazbene škole, a sve ih u ovom sjećanju nismo u mogućnosti nabrojati.

 

Ali sve  njih koji su u proteklih pola stoljeća živjeli  glazbu  bili dio novogradiške glazbene škole predstavljala  je  na ovom jubilarnom svečanom koncertu,  jedna nova,  mlada generacija glazbenika, bivših i sadašnji učenika osnovne glazbene škole koji su svoje školovanje nastavili na glazbenim akademijama i srednjim glazbenim školama ili koji još pohađaju novogradišku glazbenu školu. Vrhunskim koncertom koji je pokazao da je trud koji su njihovi glazbeni pedagozi ugradili u njihova glazbena znanja  – bio plodan i zaista uspješan.

U nazočnosti gradonačelnika Nove Gradiške gospodina Željka Bigovića, članova Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške, dosadašnjih predsjednika Upravnih vijeća Učilišta profesora Mije Matoševića i Mirka Golovrškog, predsjednice Školskog odbora OŠ Mato Lovrak prof. Nade Kovre,  ravnateljice Osnovne škole Mato Lovrak gospođe Vesne Lončar Cindrić u čijem okrilju od ove školske godine radi glazbena škola,  dosadašnjih  ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta prof. Miše Drlića i prof.Marije Karlovčan Subić,  u nazočnosti predstavnika TZ Grada Nova Gradiška gospođe Ljiljanae Siročić, bivših djelatnika i vanjskih suradnika škole: Ivana Sokić Ferić, Elvira Domazetović, Julijana Žirovčić, Željka Trusić, Zlatko Sokić, Vesna Rac, Julijana Kos…, ravnatelja osnovnih i srednjih škola,  starije generacije bivših učenika škole koji su ljubav prema glazbi utkali u svoju djecu i zbog kojih su oni  danas polaznici glazbene škole, koncert je otvorila i predstavila voditeljica Glazbenog odjela Ana Turkalj :

–          Drago nam je da ste večeras s nama, upućujemo vam dobrodošlicu, a našim mladim glazbenicima poželimo još puno uspješnih nota i dobra u životu. Nema li ljepšeg načina nego ovu glazbenu večer započeti glazbom – istaknula je, pozdravljajući nazočne, gospođa Turkalj.

Srdačne čestitke slavljenicima uputio je i gradonačelnik Nove Gradiške ing. Željko Bigović, čestitavši  glazbenoj školi na svim postignućima u proteklom razdoblju i zahvalio svima koji su svoja glazbena znanja utkali u brojne generacije mladih glazbenika, obećavši da će se založiti za napredak škole na svim područjima, ali i mogućnosti da se osiguraju uvjeti za samostanu glazbenu školu u našem gradu.

Ravnateljica OŠ Mato Lovrak gospođa Vesna Lončar Cindrić bila je iznimno ponosna na vrijedni rad generacije koju je škola „Mato Lovrak“ od ove školske godine primila u svoje okrilje sa željom da se, cijeneći protekle uspjehe glazbene škole,  oni nastave i u budućnosti. Nadahnuta glazbom i lijepim osjećajima koje glazba unosi u srce i dušu svih koji je štuju i vole  pozdravila je brojnu publiku u Dvorani Relković  i dala  riječ GLAZBI.

Koncert je otvorio Pjevački zbor pod vodstvom profesorice Helene Heller izvedbama skladbi : „Adiemus“  i „Come and go“,  a ugodno  iznenađenje  bila je skladba našeg bivšeg učenika  Marka Gašparovića,  vrijednog učenika i studenta koji je svoj glazbeni put započeo u novogradiškoj glazbenoj školi, nastavio u srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu,  a vrhunska znanja stječe i usavršava na prestižnim konzervatorijima i Sveučilištu Sorbone u Parizu. Pod Markovom dirigentskom palicom zbor je izveo njegovu skladbu „Lijepi Ive“.

Treba istaknuti da je pjevački zbor brojnim nagradama koje je osvojio u sastavu Učilišta  uspješno  nastavio i u svojoj  novoj školi Mato Lovrak.  Na natjecanju zborova „Valis aurea cantat“ u organizaciji Glazbene škole Požega,  u konkurenciji 20 zborova i više od 700 mališana iz kontinentalnog dijela Hrvatske, zbor pod vodstvom profesorice Helene Heller u kategoriji popularne glazbe osvojio je zlatnu nagradu.

Sa velikim zadovoljstvom i posebnim emocijama lijepo je bilo poslušati i vrhunsku izvedbu bivših učenika novogradiške glazbene škole Martine Knežević, Erin Keleuva, Terezije Galić i Davida Lanusovića, Karmen Szabo, Laure Bušić, Kristijana Žakića, Manuele Vuković i Jure Devića, Slavice Serenčeš, Ide Ferković, Zvonimira Oršulića i Kristine Vuković.

Glazbena škola je izuzetno ponosna i na svoj mješoviti orkestar škole koji je u večeri slavljenja glazbe oduševio publiku .

Orkestar pod vodstvom nastavnice Blanke Brlić svoje početke bilježi kao harmonikaški orkestar od 2007. godine. Vremenom, zbog interesa učenika prerasta u mješoviti orkestar, a par godina djeluje i mali orkestar za mlađe učenike koji su se na taj način pripremali za prelazak u veliki orkestar. Broje mnoge nastupe, kako u školi tako i na gradskim manifestacijama. Na svečanom koncertu  NAŠIH 50 GODINA,  uz sadašnje učenike s njima su nastupili i njihovi bivši članovi. Da vrlo ozbiljno i vrijedno rade pokazali su nam sjajnim izvedbama naslovne teme iz „Labuđeg jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog, skladbe „Speak softly love“, teme iz filma „Kum“ i naslovne pjesme i teme M. Arnolda „Most na rijeci Kwai“.

Publiku je oduševio i bivši učenik Glazbene škole Jura Dević koji je za ovu prigodu  napisao aranžman poznate skladbe „Još i danas zamiriši trešnja“.

Jura Dević, talentirani mladi glazbenik svoja glazbena znanja stječe u srednjoj glazbenoj školi , a planira upisati studij dirigiranja na MU u Zagrebu pa  je na zadovojstvo publike,  svoje prve dirigentske korake započeo upravo na ovom slavljeničkom koncertu.

S okestrom je na svečanom koncertu nastupila i bivša djelatnica glazbene škole profesorica flaute Vanja Markesina  vrhunskom izvedbom nezaboravne Lenonove skladbe Imagine.

Bilo je zaista lijepo biti sudionik glazbene čarolije, bilo je ponosa, bilo je sjećanja, bilo je čestitki, bilo je suza radosnica, bilo je lijepih srdačnih susreta sa nekadašnjim radnim kolegama, sa bivšim učenicima , krasnim mladim ljudima koji nisu zaboravili sve ono lijepo sto su doživjeli u novogradiškoj glazbenoj školi i Učilištu, koji su danas uspješni učenici, studenti, profesori, glazbeni pedagozi koji su svojim radom nastavili u daljnjem širenju glazbene umjetnosti u našem gradu i drugim krajevima Hrvatske kao umjetnički voditelji pjevačkih zborova i orkestara, ili kao njihovi članovi.

Sretno im glazbeno putovanje svima!

Sretno glazbeno putovanje sadašnjim nastavnicima glazbenog odjela u Osnovnoj školi Mato Lovrak!

Sretno novoj generaciji učenika glazbene škole!

Sretno ponosnoj ravnateljici Vesni Lončar Cindrić u vjeri da će, uz potporu gradske i županijske vlasti, učiniti sve da se tradicija glazbenog obrazovanja još bolje razvija na dobrobit učenika, njihovih roditelja, našega Grada, Županije i lijepe nam Domovine Hrvatske.

Svečanost obilježavanja 50 godina kontinuiranog glazbenog obrazovanja u Novoj Gradiški održana je pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva zanosti, obrazovanja i sporta RH i pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška.

Svečani koncert vodila je Sanja Bukvić (Radio NG) uz medijsko pokroviteljstvo novogradiških internet-portala i suradnju Osnove škole Mato Lovrak sa  Pučkim otvorenim učilištem MAR, TZ  Grada Nova Gradiška, Cvjećarnicom Mimoza Nova Gradiška i brojnim sponzorima.

Prigodnu izložbu i koncert organizirali su sadašnji učitelji i nastavnici Glazbenog odjela Osnovne škole Mato Lovrak.

Svima koji su radili i koji sada rade u glazbenoj školi, svima koji su bili i koji su sada njeni učenici, svim roditeljima, prijateljima glazbe, svima koji su na bilo koji način pomogli u njenom radu, a koje  možda nismo spomenuli u ovoj priči čestitamo!

JER 50 GODINA KONTINUIRANOG GLAZBENOG OBRAZOVANJA U NOVOJ GRADIŠKI  ROĐENDAN JE SVIH SVIH VAS!

 

K.Vladetić, djelatnica POU-OGŠ u mirovini


 

Related Post

MATURANTI SRETNO

Autor - 27/05/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Svečano i uz puno dobrih želja profesori, razrednici i ravnateljica novogradiške Gimnazije 25. su svibnja ispratili 105…