KONFERENCIJA ZA NOVINARE HDSSB-a

731 0

NOVA GRADIŠKA, 21. prosinac 2012. – Na danas održanoj konferenciji za novinare Gradske organizacije HDSSB-a govorilo se o, kako je naglašeno, veoma značajnim pitanjima i odlukama na nekoliko posljednjih sjednica Gradskog vijeća.

Govorilo se i o odnosima s bivšim koalicijskim partnerom SDP-om i potezima njegove vlasti i gradonačelnika s kojima se nisu slagali, te odnosima s HDZ-om.

 

JOSIP MIKŠIĆ: Neracionalno trošenje sredstava i zaduživanje

-HDSSB-e nije zadovoljan izvršenjem proračuna za 2011. i 2012. godinu i zato izvješća nije podržao. Jedan od razloga je neracionalno trošenje sredstava poreznih obveznika jer su se između Grada i gradskih tvrtki ispostavljali računi i plaćalo 25 posto PDV-a, a to se moglo regulirati na drugi način i bez gubitka od 25 posto sredstava.

Prodaju se gradske nekretnine u milijunskim vrijednostima bez znanja Gradskog vijeća čime gradonačelnik prekoračuje svoje ovlasti. Prema čl. 60 Statuta Grada Nova Gradiška gradonačelnik odlučuje o stjecanju i otuđivanju pokretnina i nekretnina do vrijednosti 0,5 posto izvornih prihoda, što iznosi oko 150.000 kuna.

Nismo zadovoljni ni s realizacijom nekih projekata. Na primjer, za prostorne planove u 2011. godini je planirano 334.565 kuna, a realizirano je svega 23.862 kune. Za projekt Vodeni park je bilo planirano 200.000 kuna, a utrošeno je svega 22.140 kuna. Za kapitalni projekt pročišćavanja otpadnih voda planirano je 100.000 kuna, nije utrošeno ništa, a ništa nije ni rađeno. Planirana je otplata kredita za izgradnju vodovoda i kanalizacije u iznosu od 713.585 kuna, a ništa nije plaćeno i sada obveza iznosi oko 800.000 kuna.

Probijale su se neke stavke proračuna, a da Gradsko vijeće nije donijelo prethodnu odluku, što je opet prekoračenje ovlasti, jer je to u ingerenciji Gradskog vijeća, a ne gradonačelnika. Novac je neracionalno trošen i u 2012. godini i u većim iznosima nego je bilo planirano, a Gradsko vijeće nije znalo za tu samovolju gradonačelnika – kazao je Josip Mikšić.

Govoreći o gradskim proračunima Mikšić je kazao da se oni temelje na velikom kreditnom zaduženju grada i gradskih tvrtki.

-HDSSB-e se tome prvi usprotivio. Kredite treba vratiti uz određenu kamatu i kada dođu na naplatu bit će teško organizirat uspješno funkcioniranje Grada. Ukoliko se krediti ne bi mogli redovno servisirati moglo bi doći do blokade Grada i rasprodaje gradske imovine koja je dana pod hipoteku, a to su vrlo važni gradski objekti i zemljište u Industrijskom parku. Postavlja se realno pitanje u što su krediti utrošeni. To se krije od vijećnika i od javnosti. HDSSB-e je uvijek iskazivao jasan stav i nije prihvaćao ono što je neprihvatljivo za građane, a prihvaćali smo ono to je u njihovom interesu, prvenstveno mladih – kazao je Mikšić.

 

DUBRAVKO GUBIĆ: Nismo htjeli napraviti štetu neprihvaćanjem proračuna

-U protekle tri godine smo inzistirali na svojim stavovima i njih se držali. Prioritet nam je bio razvitak grada, od zapošljavanja pa do mogućnosti ulaganja u infrastrukturu. Nije bilo lako funkcionirati i održati nas na okupu jer smo smatrali da se jedino na taj način može napraviti nešto više i nešto bolje. Pokazali smo visok stupanj tolerancije inzistirajući na korektnom odnosu i tražili da budemo poštovani kao partneri u obnašanju koalicijske vlasti.

U posljednjem periodu bilo je teško funkcionirati jer tolerancija ima određene granice. Jednostavno smo bili prinuđeni da reagiramo na poteze u posljednjih godinu dana. Nismo bili informirani o mnogo čemu, pa ni o izbacivanju pojedinih stavki iz proračuna, a nismo ni sudjelovali u prijedlozima projekata.

S amandmanima smo išli na prijedlog novog proračuna. SDP-eova vlast je uvažila veliku većinu naših programa, a posebno smo inzistirali na našim socijalnim programima na kojima ćemo i ustrajati. To je prije svega nabavka udžbenika i potporama za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju.

Gradski Proračun nije prenapuhan, veći je, a hoće li se realizirat to je problem koji se uvijek javlja kod predlaganja proračuna. Ocijenili smo da trebamo napravit još jedan kompromis i pokušati da ne prouzročimo štetu što je slučaj u nekim drugim gradovima u kojima proračun nije prihvaćen. Smatramo da smo svi u funkciji građana bez obzira na naše odnose s SDP-eom i HDZ-om. Smatram da međusobnim prepucavanjem možemo samo napraviti štetu i očekivati da nas građani s punim pravom kazne na izborima. Iznoseći svoje stavove došli smo u situaciju da imamo napade i s jedne i s druge strane. Nismo se htjeli opredjeljivati ni prema jednima, a ni prema drugima. HDSSB-e je stranka sa svojim stavovima i zajedno s našim saborskim zastupnicima borimo se za regiju Slavonija i Baranja – kazao je Dubravko Gubić.

 

PROF. KRUNOSLAV PECARIĆ: Treba dočekati izbore, novu i bolju vlast

-HDSSB nije stranka gospodina Mikšićša, a ni naših vijećnika, to je stranka svih Slavonaca koji trebaju shvatiti da je HDSSB jedina istinska slavonska stranka. Pozivam moje mlade kolege da nam se pridruže jer moramo nešto napraviti za Slavoniju, za koju na nekoj globalnoj razinu u Hrvatskoj neće nitko ništa učiniti ako to nećemo mi sami.

Prošli smo dosta teška i turbulentna vremena, bili smo u koaliciji koja nije funkcionirala onako kako je trebala. Pred svima članovima Gradskog odbora bilo je dosta teških odluka i često nismo svi jednako mislili. Demokratski smo donosili odluke i kako je odlučeno na Gradskom odboru tako se to i provelo.

Sve odluke koje smo donijeli što se tiče gradskog proračuna i kredita donijeli smo u korist građana. Mi to tako mislimo. Nismo radili u svrhu nikakvog osobnog interesa, već da ovaj grad dočeka iduće izbore i odabere jednu drukčiju i bolju vlast – kazao je Krunoslav Pecarić, član Županijskog i Gradskog odbora HDSSB-a.

 

DR. DRAŽEN JAPUNDŽIĆ: Okruženje devastira Novu Gradišku

-Dosta vremena smo potrošili razmatrajući smjernice razvoja grada da Nova Gradiška bude na razini razvoja drugačijoj nego što je sada i otrgne se od okruženja koje je prema njoj negativno nastrojeno kao i strukture u Županiji koje ovaj grad devastiraju. Svakom gradonačelniku i izvršnoj vlasti je teško doći do sredstava i pokrenuti značajnije projekte da bi Nova Gradiška kao grad bila prepoznatljiva po nekim izvrsnostima.

Uvijek se sjetim prilike da nabavimo magnetnu rezonancu. Imali smo povoljnu priču tadašnjeg ministra Ljubičića, direktora HZZO-a, predsjednika Zbora liječnika i predsjednika liječničkog sindikata i gotovo je sve bilo riješeno. To je rečeno u nazočnosti političkih struktura Slavonskog Broda i u sedam dana je ministar promijenjeno mišljenje i mi nismo dobili magnetnu rezonancu – kazao je dr. Dražen Japundži, član Županijskog i Gradskog odbora HDSSB-a.

Related Post

HDSSB

Autor - 10/11/2015 0
OSIJEK – Priopćenje Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje o razlozima isključenja Bore Grubišića iz članstva Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije…

PODRŠKA HDSSB-a

Autor - 04/09/2015 0
OSIJEK 4. rujna 2015. – Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izvijestio je kako je u četvrtak…

REAGIRANJE

Autor - 09/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 9. svibnja 2014. – Ogranak Hrvatskih Laburista u svom iskazu za javnost od 7. svibnja 2014. godine, koje…