Kongres pilanara jugoistočne europe po 10. puta održan u Slavonskom Brodu

1638 0

Autor bpz.hr
Slavonski Brod, 26. rujna 2019. – Sektor primarne prerade nastavlja svoju uspješnu tradiciju organizacije središnjeg sektorskog skupa u jugoistočnoj Europi. Po deseti, jubilarni put u Slavonskom Brodu okupili su se predstavnici pilanske industrije, šumarstva, vodeći proizvođači tehnologija i drugi sudionici na Kongresu pilanara jugoistočne Europe. Ovogodišnji Kongres u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera, Centra za ulaganje “Ininvest” te informativnog glasila drvoprerađivačkog sektora “Drvo & namještaj” odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kao i Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije koja već niz godina prati i podupire ovo događanje s obzirom na činjenicu kako je drvno-prerađivačka industrija velik dio ukupne gospodarske proizvodnje ove hrvatske županije. Valja istaknuti da su podršku ovoj manifestaciji u svojstvu suorganizatora dali i Udruga proizvođača biomase “CROBIOM”, Europska organizacija pilanarstva industrije EOS, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume, tvrtka “SloLes” te Šumarski fakultet u Zagrebu. O uspješnosti Kongresa svjedoči sve veći broj inozemnih sudionika, posebno iz Austrije, Njemačke, Italije, kao i predstavnika europskih udruženja iz Bruxellesa.

Iako je kongres sa radom započeo jučer studijskim obilascima pilana te hrastovih šuma na području Slavonije, u KKD „Ivana Brlić Mažuranić” danas je održana središnja svečanost u sklopu koje su s okupljenima obratili predstavnici organizatora i suorganizatora, predstavnici drvoprerađivačkog sektora iz regije odnosno Srbije, Crne Gore i BiH te domaćini Hrvoje Andrić zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda i zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

U svom obraćanju medijima zamjenik Bošnjaković osvrnuo se na značaj jedne ovakve manifestacije posebice ukoliko znamo da je drvoprerađivačka industrija druga po redu u ukupnoj gospodarskoj slici Brodsko-posavske županije: “-Drago mi je da su Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija i ove godine pokrovitelji 10. jubilarnog Kongresa pilanara jugoistočne Europe. Kao pokrovitelj, financiramo dio troškova organizacije ovog skupa, rekao bih, središnjeg skupa struke u primarnoj preradi drva, u pilanarstvu koje dalje služi za finalnu proizvodnju drva, odnosno proizvodnju namještaja. Naravno, poslije metaloprerađivačke industrije, drvna i drvoprerađivačka industrija su druga značajna gospodarska grana u našoj županiji. Imamo puno dobrih i uspješnih malih i srednjih tvrtki koje se bave preradom drva i proizvodnjom namještaja te koje su izvozno orijentirane. Bogati smo i šumama pa nije slučajnost da su Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija domaćini ovog skupa koji okuplja struku iz zemalja okruženja i zemalja Europe gdje se raspravlja o trenutnom stanju u pilanarstvu, ali i o nekim drugim stvarima poput bolesti šuma koje ugrožavaju drvni sektor, tako da vjerujem da će ovogodišnja manifestacija dati odgovore na pitanja koje struka postavlja”. – kazao je Bošnjaković.

U fokusu ovogodišnjeg kongresa koji je okupio oko tristotinjak sudionika iz raznih dijelova Europe bit će mobilizacija dodatnih količina sirovine, povlačenje sredstava iz EU fondova te osiguranje konkurentnosti sektora uz pomoć inovacija te tehnoloških dostignuća industrije 4.0. Razgovarat će se i o drugim aktualnim temama iz drvoprerađivačkog sektora kao i o kretanjima na međunarodnim tržištima drvnih proizvoda, europskoj sektorskoj politici, dostupnosti i raspodjeli sirovina, primjeni novih tehnologija sušenja i pripremi alata.

Jedan od ciljeva ove manifestacije je povezati i umrežiti predstavnike pilanske industrije i šumarstva, vodeće europske proizvođače pilanskih tehnologija, relevantne institucije te jedinice lokalne samouprave kako bi razmotrili zajedničke izazove i izgradili održiva partnerstva.

Related Post