Konjogojstvena udruga Slavonija u pripremama za Brodsko kolo

194 0

SLAVONSKI BROD, 4. lipnja 2021. – Brodsko-kolo je najstarija folklorna manifestacija u Hrvatskoj, a konjički program Bijelo biserje Slavonije jedna od najstarijih smotri svatovskih zaprega. Manifestaciju organiziraju i o njoj brinu članovi Konjogojstvene udruge Slavonija Slavonski Brod kojima je to jedinstvena prilika za pokazivanje bogatstva koje posjeduju u svojim stajama i na svojim pašnjacima kao i prezentaciju svakodnevnog rada i truda koji ulažu u lipicanske ljubimce.

Članovi Udruge Slavonija održali su sjednicu Upravnog odbora na kojoj su pristupili organizaciji manifestacije u 2021. godini,koja se održava nakon jednogodišnje stanke uzrokovane COVID pandemijom. Ovogodišnja manifestacija će se održati 27. lipnja na prostorima Srednje škole Matija Antun Reljković Slavonski Brod s organiziranim svečanim mimohodom svatovskih zaprega ulicama Slavonskog Broda.

Predsjednik Udruge Miroslav Dudrak je istaknu važnost održavanja povorke kao središnjeg dijela manifestacije Bijelo biserje Slavonije jer se u povorci može vidjeti ono što je stoljećima stvarano na području Slavonije i brodske Posavine: konji lipicanci čiji se rodovnici i porijeklo mogu pratiti stoljećima, a rezultat su predanog rada generacija stručnjaka i uzgajivača, svečanenarodne nošnje izvučene iz škrinja i ormara koje pokazuju bogatstvo nekadašnje Slavonije i najvažnije vidjeti mladost koja je ostala i nastavit će čuvati tradiciju i običaje koji žive samo onoliko koliko će široka publika imati želje i volje izaći na ulice Slavonskog Broda te doći na poligon kod Poljoprivredne škole tu raskoš pogledati.

Uzgajivači konja sa svoje sjednice održane u Lužanima pozivaju sve Brođane i sve stanovnike Brodsko-posavske županije da 27. lipnja dođu u Slavonski Brod, pogledaju svečanu povorku svatovskih zaprega oko 10 sati, a zatim na prostorima Srednje škole Matija Antun Reljković Slavonski Brod prate sportska natjecanja u kojima će sudjelovati isti konj i vozači u modernom ruhu i sportskom duhu.

Related Post