MATIN I ANIN STAN

2497 0

Seoskih olimpijada ima u dosta mjesta, ali Tradicijske igre žena događaju se samo kod nas – kaže Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška

 

GORNJI CRNOGOVCI, 29. lipnja 2014. – Jedinstvena manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Nova Gradiška i obitelji Arić održana je 28. lipnja u Gornjim Crnogovcima na imanju „Matin i Anin stan“.

-Ponosni smo na oživotvorenje ideje jedinstvene u Hrvatskoj. Seoskih olimpijada ima u dosta mjesta, ali Tradicijske igre žena događaju se samo kod nas. Zahvaljujući braći Zvonku i Željku Arić, koji su bez dvojbe prihvatili da se ova prekrasna priča dogodi, uspješno smo odradili prvu i vjerujem da će i ona trajati. Tim više što se događa u prekrasnom prirodnom okruženju na starinskom slavonskom imanju, tako da gosti imaju priliku osjetiti kakav je nekada bio život slavonskog čovjeka na selu. Kroz različite manifestacije i želimo pokazati svu ljepotu Slavonije, gostoljubivost njezinih ljudi, gastronomiju, glazbu, društveni život. Sve su to odlični razlozi za dolazak, a kada jedanput posjetite ovaj naš kraj, sigurna sam da ćete mu se s radošću ponovno i vraćati – rekla nam je, među ostalim Dinka Matijević, direktorica TZ grada Nova Gradiška.

Ove prve godine Tradicijske igre žena okupile su tri ekipe vedrih i spretnih mladih žena koje su se natjecale u različitim igrama – nošenje jajeta u žlici, nošenje lopte među nogama, potezanje konopa, skakanje u vreći, bacanje potkove, graničar – a bile su to ekipe „Sport Laze“, „Mini“ i „ Vatrene“, koje su i pobijedile. Kako su nam rekle Iva Pereglin, Vera Polinčić, Dubravka Wolf, Senka Akmačić, Sonja Medvedović i Danijela Dautović, pripreme su bile samo „psihičke“, a ujedno su „kapetanici“ Danijeli Dautović, dolazak u „Matin i Anin stan“ poklonile za rođendan. Sve tri ekipe dobile su pehare, a najvažnije od svega, žene su se opustile, zabavile, pjevale, plesale i jednostavno, bar na trenutak „pobjegle“ od svakodnevnih napora i obaveza.

 

-Željeli smo, uz Dan žena, još jedan dan pokloniti ženama, koje volimo iznad svega i koje u sebi nose posebnu ljepotu, baš kao i Slavonija – istaknuo je u razgovoru Zvonko Arić. – A ovo imanje i sve na njemu, kuća, ambar, terase, staro ognjište za pripremu hrane, pa i obori s autohtonim domaćim životinjama-slavonski podolac, telad, konji, koke, crne slavonske gice – fajferice, nekada je stvarno postojalo, a mi smo o životu stare Slavonije i naših predaka saznali iz pradjedovih i djedovih priča. I evo, počeli smo prije desetak godina sa slavonskim restoranom, a sada je tu i „Matin i Anin stan“ uređen na 25.000 kvadratnih metara. I svi koji žele uživati u ovoj ljepoti jednostavno nas mogu pronaći. Podaci su na internetu, a siguran sam da će im se srce napuniti ljepotom koju samo pitomi slavonski kraj nudi. Naša su srca ispunjena i od ljepote čovjek bi mogao i zaplakati – rekao nam je, među ostalim, Zvonko Arić. Počastio je svoje gošće i prijatelje u maniri starih domaćina otvorena srca i duše uz širok osmjeh koji se ne zaboravlja, kao niti ljepota „Matina i Anina stana“.

 

Foto: Momir Divjak – ngbuntovnici.hr

Related Post