MUP: Policijska uprava BP u razrješenju teških krađa, gospodarskog kriminaliteta i korupcije iznad prosjeka u Hrvatskoj

760 0

MUP analizirao stanje sigurnosti u Hrvatskoj tijekom 2020. godine, prikazao dvadesetogodišnje trendove pojedinih vidova kriminaliteta te komentirao kako su mjere za sprječavanje širenja COVID-19 utjecale na kriminalitet 

Foto: ilustracija  MUP

ZAGREB – Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske svake godine objavljuje „Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini“ u kojem su statistički prikazani sigurnosni pokazatelji za proteklu godinu.
 
Međutim, kako bi javnost bolje stekla uvid u stanje sigurnosti tijekom 2020. godine ove smo godine izradili zasebnu publikaciju „COVID i kriminalitet u 2020. – Komentar pokazatelja sigurnosti u Republici Hrvatskoj“.
    Po prvi puta donosimo vam analizu osnovnih pokazatelja sigurnosti u 2020. godini, ali i dugogodišnji pregled trendova pojedinih vidova kriminaliteta te komentare stručnih službi policije o tome kako su mjere, koje su se u Europi i Hrvatskoj provodile radi suzbijanja širenja COVID-19, utjecale na kriminalitet.
      Odgovore možete naći na pitanja: Kakvo je bilo stanje sigurnosti u vašoj policijskoj upravi; u čemu je policija vaše županije bila više ili manje uspješna; kako izgleda prosječan počinitelj kaznenog djela u Hrvatskoj; kakva se vozila najčešće kradu; ima li danas više ubojstava ili nam se samo čini; ako je na cestama bilo manje poginulih, znači li to da Kobre nisu imale posla; jesu li se obistinile najave o povećanom riziku od nasilja u obitelji; jesu li mladi zbog povećane izloženosti internetu tamo činili i više protupravnih djela ili su češće bili žrtve; možete li pogoditi koliko je policija preventivnih programa odradila u godini kada se nismo mogli okupljati?
 
 Izdvajamo dio komentara: „Zanimljivo je za znati da ukoliko živite na području dubrovačko-neretvanske, osječko-baranjske, požeško-slavonske, brodsko-posavske ili virovitičko-podravske policijske uprave, iako ste bili žrtva teške krađe, imate bolje šanse da se vaše kazneno djelo razriješi. Naime, te policijske uprave u učinkovitosti razrješenja ovih kaznenih djela imaju gotovo dvostruko bolje rezultate od državnog prosjeka“. 

„Promatrajući policijske uprave, a u odnosu na 2019. godinu, značajna povećanja u otkrivanju gospodarskog kriminaliteta imaju policijske uprave vukovarsko-srijemska, osječko-baranjska, varaždinska, međimurska te brodsko-posavska – sve su najmanje udvostručile otkrivanje gospodarskog kriminaliteta u odnosu na godinu ranije“.

„Značajan angažman u istraživanju korupcijskih kaznenih djela evidentirale su policijske uprave brodsko-posavska, koprivničko-križevačka, zadarska, sisačko-moslavačka i zagrebačka“.

Related Post