NASTAVLJA SE IZGRADNJA CENTRA ZA STOČARSTVO

1124 0

Novagra/BPZ

Na novoj lokaciji u Slobodnici, nakon gotovo

dvogodišnjeg zastoja uzrokovanog mnoštvom komplikacija koje je proizveo bivši izvođač radova, nastavljena je izgradnja Centra za stočarstvo d.o.o. Gradilište Centra posjetili su čelnici županije župan Danijel Marušić i njegov zamjenik Davor Vlaović.

 

Investicija započeta još 2009. godine imala je za cilj izgraditi Centar koji bi u cijelosti udovoljio visoke standarde koje je postavila Europa. Projekt koji je napravljen 2008.godine usvojilo je i podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zajedno sa HBOR-om sudjeluje u njegovom financiranju. Ukupna investicija kreće se u okvirima 17 milijuna kuna od čega investitor sudjeluje sa 10 milijuna, a HBOR s povoljnim kreditom u visini 7 milijuna kuna.

 

Prvobitni plan bio je paralelna realizacija Centra za govedarstvo i Centra za svinjogojstvo, no zbog već spomenutih teškoća nepovratno je izgubljeno vrijeme i novac, pa će realizacija biti u fazama. Zbog izvozne orijentacije i dobivanja europske licence prioritet je dan izgradnji govedarskog dijela, dok će započeti svinjogojski pričekati neka bolja vremena.Tradicija duga preko pedeset godina i a kumulirano znanje njegovih stručnjaka, Centar u Slavonskom Brodu svrstava u vodeće organizacije i institucije koje se bave reprodukcijom i provode Uzgojni program u govedarstvu Hrvatske. Novi Centar moći će smjestiti dvadeset bikova najviše genetske vrijednosti, i uz najmoderniju opremu u stanju će biti proizvesti preko 250.000 doza DSS. Najmanje dvije trećine proizvodnje planira se izvesti u zemlje koje su i sad kupci i koje prepoznaju genetsku vrijednost brodskih bikova. Centar će biti izgrađen po najstrožim kriterijima definiranim Direktivom 88/407 koje je u postupku pristupanja Europi prihvatila i Hrvatska. Svjesni značenja za stočarstvo ali i za opstojnost ove organizacije djelatnici Centra u vrijeme koje je izuzetno teško ulažu ogromne napore da realiziraju ovaj projekt čiji se dovršetak očekuje krajem listopada ove godine

Related Post