NEMA NESLOGE MEĐU BRANITELJSKIM UDRUGAMA

1430 0

NOVA GRADIŠKA, 30. rujna 2013. – Pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje utemeljenja 121. brigade HV-e i drugih važnih obljetnica iz Domovinskog rata demantira nagađanja oko nejedinstva braniteljskih udruga

i obilježavanja obljetnice ustroja 121. brigade. Po prvi puta ove godine obljetnica 121. brigade svela se samo na polaganje vijenaca i paljenja svijeća kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana i kod biste prvog hrvatskog predsjednika, te na druženje u restoranu Slavonski biser.

 

Kako objašnjava pukovnik Tomičić, sve manje novca u proračunima jedinica lokalne samouprave razlog je zašto se ove godine nije išlo na proslavu koja će više koštati. Svi su kao i do sada pozvani, a došao je kaže, na polaganje vijenaca tko je htio. Zašto se neki nisu odazvali to je drugo piranje.

 

Skromno obilježavanje obljetnice 121. brigade ne bi trebalo objašnjavati kao nejedinstvo među braniteljskim udrugama ili izbjegavanje obveza od strane općina i Grda Nova Gradiška. Jedinice lokalne samouprave podigle su spomen obilježja za branitelje poginule s njihovog područja i svake godine, barem jednom u povodu obilježavanja dana općine ili grada polažu se vijenci i pale svijeće za poginule heroje u Domovinskom ratu. Uz to se obilježavaju i značajni datumi vezani za Domovinski rat. Na primjer. U Gornjim Bogićevcima se 15. kolovoza obilježava početak srpske agresije na zapadnu Slavoniju i vijenci polažu kod čak pet spomen obilježja, Općina Vrbje je tradicionalno u povodu 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti domaćin sudionicima regate od Siska do Doline, u Rešetarima Osnovna škola „Ante Starčević“ i Općina organiziraju spomen dan za poginule branitelje i okupljaju njihove roditelje i članove obitelji, u Lazama je to memorijal „Hrvatski Sokoli“, a u Cerniku se obilježavaju obljetnice Psunjske satnije. Slične manifestacije u spomen na poginule branitelje i Domovinski rat organiziraju se i u ostalim općinama.

Related Post