NOVOGRADIŠČANI OBILJEŽILI DAN GRADA I BLAGDAN BEZGREŠNOG ZAČEĆA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

1081 0

NOVA GRADIŠKA, 8. prosinac 2010. – Novogradiščani su danas obIlježilI Dan Grad, a župni blagdan i župljani župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Nakon što su prije podne kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položeni vijenci i odana im počast za doprinos u obrani domovine i služene svete mise u župnoj crkvi,

održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Nazočne, među kojima su bili saborski zastupnici Zdravko Ronko i Igor Dragovan, Željko Burazović, izaslanik župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, predstavnici Policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i brojni drugi uzvanici i gosti, pozdravio je i o radu Gradskog vijeća govorio njegov predsjednik Josip Mikšić.

 

Prioritet gospodarstvo i socijalna skrb

 

Obraćajući se nazočnima gradonačelnik Josip Vuković govorio je o naporima gradske vlasti koji su, u doba krize i recesije i smanjenog gradskog proračuna, ulagani u financijsku konsolidaciju gradske blagajne. Smanjeni su troškovi gradske uprave, a povećani troškovi za osnovne smjernice stabilizacije, najavljene prije godinu dana. Povećana su tako za 46 posto sredstva za razvoj gospodarstva i ulaganja u njemu potrebnu komunalnu infrastrukturu, a posebno sredstva za socijalne programe i potpore socijalno ugroženim građanima, što je jedna od proklamiranih smjernica sadašnje gradske vlasti. Gradonačelnik Josip Vuković govorio je i o investicijama u gospodarstvo, koje je jedini izlaz iz krize. (Izlaganje gradonačelnika Josipa Vukovića naknadno ćemo objaviti).

 

Gradska odličja

 

I ovogodišnja svečana sjednici Gradskog vijeća bila je prigoda da se uruče priznanja pojedincima i udrugama zaslužnim za doprinos u ukupnom razvoju grada. Gradonačelnik Josip Vuković i predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić uručili su im zaslužena gradska odličja.

 

MEDALJU GRADA dobilI su STANA MILOŠ, za promicanje i popularizaciju mažoret plesa, MARIJA VUKOVIĆ, za dugogodišnji rad Udruzi dijabetičkih bolesnika, MILIVOJ ŽAKULA, za doprinos u vođenju Udruge invalida rada te dugogodišnji rad u sportu, JOZO ŽULJ, za doprions u razvoju i unapređenju obrtništva, UGRUGA GLUHIH I NAGLUHIH NOVA GRADIŠKA, za rad i zalaganje u rješavanju problema osoba s poteškoćama sa sluhom, TEKWEONDO KLUB „VUKOVI“ i za postignute rezultate na sportskim manifestacija i natjecanjima.

 

GRB GRADA dobili su ANTUN STANKOVIĆ, za dugogodišnje aktivno djelovanje u sportu, SLAVKO PODGORNJAK , za uspjehe postignute u odgojno-obrazovnom radu i razvoju tehničke kulture, MLADEN VIDAKOVIĆ, za dugogodišnji stvaralački rad i djelovanje u struci izvan nje i ŽELJKO BRČIĆ, za doprinos u području društvenog, humanitarnog, kulturnog i ekološkog rada.

 

Najveće gradsko priznanje NAGRADA GRADA ove je godine pripala MIŠI DRLIĆU, za dugogodišnji kontinuirani, hvale vrijedan rad u kulturi i obrazovanju i SLAVKU PAVLOVIĆI (posmrtno) za profesionalni i humani doprinos u području socijalne skrbi. U ime svih nagrađenih zahvalio se Mišo Drlić. Nazočni na svečanoj sjednici su mogli uživati u glazbenom programu koji su izveli učenici i učitelji Osnovne glazbene škole Pučkog otvorenog učilišta.

 

GOVOR GRADONAČELNIKA JOSIPA VUKOVIĆA

 

Uvaženi gosti i uzvanici, dame i gosti, dragi sugrađani! Posebno mi je veselje da vama, Gradu i svim našim građanima povodom 262. obljetnice mogu u ime gradske uprave, zamjenika gradonačelnika i svoje osobno ime prenijeti sve najbolje želje za budućnost. Da bi mogli govoriti o budućnosti dozvolite mi jedan pogled unazad u prošlost, koja se sigurno ne može mijenjati.

 

Teška vremena

 

Grad Nova Gradiška je u svom razvoju prolazio kroz teška i burna vremena, prolazio je kroz najteže razdoblje Domovinskog rata u kojem su velika materijalna razaranja uništila lice grada i odnijela najdragocjenije – brojne živote branitelja i stanovnika. Poslijeratni period bilježi gašenja svih industrijskih proizvodnji (tekstilne, prehrambene, metalne, elektro, drvne i drugih). Uzroci zatvaranja su poznati: ratna razaranja, privatizacijska pljačka, slab poslovno-razvojni potencijal, te činjenica da u gradu nije bilo dovoljno novih ulaganja u proizvodnju, pogrešna percepcija u politici koja je smatrala da se ne treba miješati u gospodarski razvoj (ubirati porez na plaće).

 

Gospodarsko potonuće

 

Nova Gradiška je dodatno pogođena negativnim gospodarskim kretanjima u Republici Hrvatskoj i šire kroz značajno erodiranje svih ekonomsko-gospodarskih pokazatelja. Dozvolite da vas podsjetim samo na neke: pad bruto- proizvoda na nivo Republike Hrvatske (2009. -5,8 %, 2010. -2 %), broj nezaposlenih u 2010. procjenjuje se na 340.000, ukupni dug popeo se na preko 45 milijardi eura. U Brodsko-posavskoj županiji broj uposlenih u 2010. godini smanjen je za 6,2 % u odnosu na 2009. godinu. Pad investicijskih ulaganja u našoj županiji za 2010. godinu iznosi 22 %, a pad izvoza bilježi pad najveći od svih hrvatskih županija. Kada već govorimo o Brodsko-posavskoj županiji onda ona u odnosu na 21 županiju u odnosu na sve županije (BDP, prihod, prosječna bruto-plaća) zauzima posljednje mjesto sa 5.345 eura po stanovniku ( RH 9.546 eura po stanovniku, Grad Zagreb 45%).

 

Najrazvijeniji postali najnerazvijeniji

 

Dame i gospodo, tu dolazimo do takozvanog hrvatskog apsurda. Gradovi i općine koje su imale najrazvijeniju industriju i poljoprivredu sada su postali najnerazvijeniji. Prema indeksu nerazvijenosti manjem od 50 % 14 je gradova iz Slavonije i Baranje, prema indeksu razvijenosti od 50 – 75 % 75 je gradova Slavonije i Baranje, a u grupi gradova i općina koje imaju indeks od 100 – 125 ili preko 125 ne nalazimo niti jedan grad Slavonije i Baranje. Grad Nova Gradiška se nalazi na prijelazu iz 2. u 3. grupu s indeksom od 75 %. Da bi vam bilo jasnije obrazloženje što znači naša uzrečica da se borimo za jednog uposlenog i obrazloženje u kojim uvjetima živimo i radimo u Novoj Gradiški dozvolite mi da citiram ovdje prisutnog prof. Branka Grčića, stratega SDP-ovog gospodarskog programa, koji kaže: „Kriza hrvatskog gospodarstva nije rezultat samo globalne financijske krize i recesije, već ima duboke korijenje u pogrešnom konceptu i lošem vođenju hrvatske ekonomske politike posljednjih godina“. Posebno ističe neodrživost dosadašnjeg ekonomskog modela koji je bio baziran na enormnom zaduživanju kako bi se financirala potrošnja koja prelazi stvarne mogućnosti. Prekomjerna potrošnja postala je “omča oko vrata” hrvatskom gospodarstvu. Umjesto ekonomije utemeljene na proizvodnji izvoza, stvorena je “trgovačka” ili uvozna ekonomija s ogromnim deficitom u odnosima sa inozemstvom i enormnim vanjskim dugom, no Ne može se niti vječno živjeti na dug!

 

Ključne mjere oporavka

 

Dame i gospodo, prije 12 mjeseci za ovom govornicom iznio sam vam ključne mjere koje želimo uvesti u gradu Novoj Gradiški, pa mi dozvolite nekoliko riječi o njima.

 

1). preustroj gradske uprave: obavljeno uvođenje zajedničke baze podataka, uvođenje gradske riznice, uvođenje razvojne agencije Nova Gradiška, sređivanje imovine grada, smanjivanja troškova javne uprave (GV za -49, Gradska uprava za -13 posto, broj uposlenih i plaće za -16 %, materijalni troškovi za -16 %)

 

2). prestrukturiranje tvrtki u gradskom vlasništvu, kroz povećanje efikasnosti i posebnim naglaskom na snažniji nadzor poslovanja i uvođenje kvalitetnog menedžmenta (Slavča, Industrijski park, Radio i sve ustanove)

 

3). program socijalne skrbi: pomoć socijalno ugroženim građanima, pomoć socijalno ugroženim umirovljenicima (95 % mirovine manje od 1.500 kuna – 200 kuna mjesečno)

 

4). preispitivanje infrastrukturne politike kako u sadržaju tako i u dinamici, vodeći računa o usmjeravanju investicija u izgradnju infrastrukture potrebne za razvoj (-41%)

 

5). sve gore navedene mjere provedene su s jednim ciljem – preusmjeravanje sredstva proračuna u razvoj gospodarstva (2009./2010. plus 46 % u proračunu za RA)

 

Buđenje gospodarstva

 

Dame i gospodo, dozvolite mi da nabrojim samo najvažnije: ulaganje u infrastrukturu Zone II i Zone III malog gospodarstva u Industrijskom parku u vrijednosti 4,414 milijuna kuna čime se otvorio prostor za izgradnju 10 proizvodnih hala čiji prostori su sada već kupljeni. Veliko mi je zadovoljstvo dati informaciju da smo iz Fonda EU i IPA 3C dobili cca. 6 milijuna kuna za daljnju izgradnju i opremanje Industrijskog parka. Naš inkubator u prostoru Industrijskog parka popunjen je sa tvrtkama početnicima, s tvrtkama koje počinju i stvaraju proizvodnju, a istovremeno se ulaže u nove tvornice

 

– “Clarum” – 2. faza izgradnje tvornice tjestenine u vrijednosti od 11,148 milijuna i povećanje broja uposlenih sa 41 na 51,

– “Marteks”, tekstilna industrija, otkupljeno zemljište, odobren kredit, čeka se potvrda građenja,

– “Metaling” d.o.o., tvornica prerade metala CNC tehnologijom povezana sa tvornicom Schaeffler iz prijateljskog grada Herzogenauracha i planiranim brojem od 30 novouposlenih djelatnika,

– “Elterm”, tvornica elektroopreme, kupljeno zemljište, priprema dokumentacije.

– “Ambalažni servis”, proširenje na novoizgrađenu halu,

– “Doln” , 2. faza, proizvodnja gredica,

– “Avangard” tvornica strojeva, kupljen prostor, priprema svoju halu za proizvodnju

– “Han-invest”, proizvodnja inoks stolarije – 80 uposlenih, kupio zemljište, priprema izgradnje.

– “Plin projekt”, tvornica plinske opreme, kupljeno zemljište dobivena građevinska dozvola

– “Plininstalacije”, gradi 2 tvornice solarni i termički kolektori u Prvči i solarni fotonaponski kolektori sa halama od 2000 m2 i 70 uposlenih vrijednosti investicije od 5 milijuna eura u Industrijskoj zoni Jug,

– “Marin” iz Italije, tvornica namještaja, 3000 m2, 

 “HAK” – domaći konzorciji – punionica plinskih boca kupljen prostor 5000 m2,

– “Drvna industrija”, sa strateškim partnerom HOLZ-Savić potpisan sporazum za 4 tvornice

 Primarna prerada drveta 48-96 radnika

 Tvornica podnih obloga

 Tvornica masivnih ploča

Tvornica namještaja

 

Za navedenu izgradnju odobrena su financijska sredstva iz fonda, te se kreće u realizaciju, s time da je primarna prerada drveta počela već s radom. Kroz RANG i kroz fond gradi banke, zaprimljeno je i obrađeno 20 programa čija je vrijednost investicija 68 milijuna kuna, planiranih novozaposlenih 230 djelatnika, a u pripremi je još 15 projekata. U sklopu tih svih odobrenja aktivirana je i gradska pekara sa 22 uposlena. Kroz program volontiranja u razvojnu agenciju i gradskoj upravi primljeno je 10 visokoobrazovanih kadrova (ekonomista i pravnika). Pripremili smo i novi višesektorski program zeleni Industrijski park na 142 ha u vrijednosti od 19,051 milijun eura koji bi trebao stvoriti uvjete i proizvodnju za 585 radnih mjesta u narednih 5 godina, a financira se iz EU fonda i IPA- 3 C. Putem naše Razvojne agencije ostvaruje se kroz izradu poslovnih planova i investicionih elaborata maksimalna pomoć malim i srednjim poduzetnicima, poljoprivrednicima i obiteljskim gospodarstvima.

 

 

Dame i gospodo,

Na kraju mi dozvolite da čestitam svima onima kojima će danas biti uručene zaslužene nagrade. Želim da odam priznanje i svim našim udrugama, školama i ustanovama u kulturi, sportu i drugom koje su svojim radom tijekom 2010. godine uljepšale život u našem gradu. Želim da svečanosti povodom proslave našeg Dana proteknu u veselju i skladu, a vama kao i svim građanima našeg grada želim od dobroga sve najbolje, želim vam puno sreće i zdravlja, te uspjeha u radu i životu uz iskrene čestitke za nadolazeće blagdane Božić i Novu godinu. Hvala lijepa.

   

Related Post