NOVOGRADIŠKI HDZ: Konstruktivna i afirmativna oporba sa budnim i kritičkim okom

1081 0

Stalno naglašavam, a toga se držimo i tako djelujemo,  da smo konstruktivna oporba koja će podržati sve ono što smatramo da je dobro za naš grad. Nećemo podržati ono što mislimo da može biti drugačije i bilje i što ne doprinosi našim građanima- kaže Marija Petričević

 

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 7. travnja 2022. –  Na jučer održanoj konferenciji za medije Gradski odbor HDZ-e prezentirao je rad stranke  sa osvrtom na aktualna društvena i politička pitanja u gradu. Uz predsjednicu Mariju Petričević o tomu su govorili njeni zamjenici  i gradski vijećnici  Tomislav Bećirević  i  Ljiljana Ptačnik,  koja je i predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“,   te Ivan Heli,ispred novoosnovane radne skupine  visokoobrazovanih mladih ljudi  i predsjednik mladeži Bruno Bušić.

 

 Okupljaju ljude sa stavom da je političko i društveno djelovanje duboko moralan posao   

        -Želim  podsjetiti da sam vođenje stranke preuzela na unutarstranačkim izborima krajem prošle godine. Intenzivno radimo, a prvi i osnovni cilj nam je   okupljanje i obnova članstva. Mogu reći da su nam se neki članovi vratili, pridružilo nam se dosta novih članova mahom  mladih i stručnih ljudi    što je  doprinijelo  da se  poboljša rad Zajednica mladeži i Zajednice žena  „Katarina Zrinski“ koje će se u svom djelokrugu djelovanje  posvetiti davanju konstruktivnih prijedloga za bolji društveni i  politički život u našem gradu. U tom smjeru se maksimalno trudimo  dati svoj doprinos. Posebno sam zadovoljna i istaknula bih da smo osnovali jednu  novu radnu skupinu mladih visoko obrazovanih članova koji  su se u  politiku uključi sa stavom da je političko i društveno djelovanje duboko moralan posao. Imati takve ljude u današnje vrijeme je pravo osvježenje. 

   Nakon lokalnih izbora participiramo u gradskoj vlasti kao oporba. Stalno naglašavam, a toga se držimo i tako djelujemo,  da smo konstruktivna afirmativna oporba koja će podržati sve ono što smatramo da je dobro za naš grad. Nećemo podržati ono što mislimo da može biti drugačije i bilje i što ne doprinosi našim građanima. 

 

Apeliramo da se nađe  način i da se cijena vrtića ne povećava     

    Potaknuti izazovima koji se događaju  u našem gradu posebno nam je bolna tema. Pokušavamo tu nešto napraviti i naši gradski vijećnici su se  tu angažirali.  Ne možemo se nikako složiti sa poskupljenjem vrtića u vrijeme kada je na vratima nova gospodarska kriza. Naši građani su na udaru poskupljenja energenata, goriva i hrane,  a općenito zabrinuti za svoju egzistenciju  i posao.  To je mjera koja ih dodatno opterećuje, a znamo da svaki roditelj mora  u vrtić poslati  svoje dijete. Tim više apeliramo  na gradske vlasti da pronađu način da se poskupljenje vrtića ne događa. 

    Naglasila bih, svima poznatu stvar, da je Vlada  RH učinila maksimum kako bi ublažila efekte poskupljenja svim građanima. Smatramo da i lokalne samouprave i gradovi moraju sudjelovati u pomoći svojim građanima i olakšaju im silna poskupljen i udare na njihove kućne budžete. Apeliramo da se nađe nekakav  način da se cijena vrtića ne povećava.

    Moj osobni stav je da nama nisu prioritet zgrade i ceste, već da su nam budućnost samo naša djeca. Djeca nisu trošak ona su ulaganje i tu moramo ulagati puno veće napore kako bismo osvijestili tu činjenicu da su budućnost samo naši mladi i naša djeca. 

 

Nezadovoljni komunikacijom Grada i braniteljskih udruga  

     Posebno smo nezadovoljni sa komunikacijom i događanjima koja se u zadnje vrijeme događaju između Grada  i naših branitelja. Apeliramo da se  počne komunicirati na pravilan način jer zahvaljujući njima  nakon toliko godina od rata možemo ovdje u ovom i svim drugim prostorima mirno živjeti. Sada smo, neki manje, neki više potreseni   situacijom u Ukrajini postali svjesni kolika je vrijednost i važnost naših branitelja koji su nam darovali slobodu, mir i našu Domovinu. Apeliram na bolju komunikaciju, da se sjedne za stol i dogovori i da se oni ne osjećaju  povrijeđeni, iznevjereni i izigrani, već da im se  u ovom današnjem vremenu da ono što oni zaslužuju, a zaslužuju maksimum, da nikad ne zaboravimo Domovinski rat  i njihovu ulogu – kazala  predsjednica Marija Petričević.    

 

Demografija i obrazovanje traže  konkretne mjere 

    -Nakon lokalnih izbora rekli smo da ćemo biti konstruktivna oporba i zalagati se za probitak i boljitak naših sugrađana. Ističemo potrebe  uvažavanja i pametnih prijedloga, ali smo rijetko  kada nailazili na dobar prijem kod onih koji  mogu nešto napraviti za naše sugrađane. Kao  građanku mene već nekoliko godina jako boli problem demografije kao jednog od gorućih problema našega grada. HDZ je  bila žustra i protiv povećanja cijene vrtića. O tome smo se na sjednici Gradskog vijeća  i očitovali. Posebno nas to boli u svjetlu novog popisa stanovništva koji pokazuje da je grad Nova Gradiška 2011. brojila preko 14.000 građana. Prema ovom zadnjem popisu ima 11.719, a bez prigradskih naselja grad Nova Gradiška ima manje pod 10.000 stanovnika.  Zato smatramo da povećanje cijena vrtića sa 500 na 600 kuna je više  nego nepopularna mjera, pogotovo kada znamo da gradovi u RH čine sve  da zadrže  mlade obitelji i mlado stanovništvo. Ima gradova koji imaju besplatne vrtiće za djecu ili znatno nižu cijenu vrtića. Mislimo da bi ona  ako se ne može smanjiti trebala ostati ista.

    Isticali smo problem kvalitetnih  raznih proizvodnih mjesta koja bi jamčila mladim ljudima koje zasnivaju obitelji ostanak u našoj sredini. Isticali smo problem kvalitetnih  sadržaja za mlade ljude. Kao ravnateljica škole sam nekoliko puta isticala problem nepostojanja učeničkog doma jer se naše osnovne i srednje škole susreću s problemom  sve manjeg broja učenika. Imamo kvalitetan nastavni kadar, kvalitetne prostore i obrazovne programe. Ono što nam je potrebno je učenički dom koji bi privukao učenike iz nešto udaljenijih  mjesta da dođu na školovanje u naš grad.

   Isticali smo i potrebu povećavanja naknada   za novorođenu djecu  kao što to imaju drugi gradovi. Trebamo i sustav dodjeljivanja učeničkih i studentskih stipendija koje bi poticale  srednjoškolsko obrazovanje i povratak studenata u naš grad, a ne da koristeći gradske stipendije ostaju u drugim mjestima jer takvih radnih mjesta za koje ih je Grad stipendirao nema u našem gradu.  

  Na to ukazujemo na  Aktualnom satu i točkama dnevnog reda   Gradskog vijeća i kod usvajanja  gradskog proračuna. Podržali smo proračun, ali  smo u dobroj vjeri rekli da ćemo, kao konstruktivna oporba,  njegovo izvršenje pratiti budnim i kritičkim okom.  

   Moram istaknuti da nas četiri vijećnika HDZ-e često budemo stavljeni, bez ikakve koordinacije,  usklađivanja i dogovora pred gotov čin  sa točkama dnevnog reda koje se uvrštavaju u zadnji trenutak, a o kojima nismo mogli kvalitetno raspraviti-kazala je Ljiljana Ptačnik.

   

 

Mladi visokoobrazovani ljudi                    

 Tomislav Bećirević govorio  je o naporima koje  ulažu u lobiranje  na širem nivou, kako je kazao,  za rješavanje svih onih stvari koje muče Novogradiščane, a koje su u  izbornom programu HDZ-e. Naglasio je   rad gradskih vijećnika nije samo da budu oporba u Gradskom vijeću. Vesele ga mladi visokoobrazovani ljudi u  budućem radu  stranke. 

 

  Ivan Heli,  član nove radne skupine  visokoobrazovanih  članova,  govorio je o njenim ciljevima  i aktivnostima za dobrobit svih građana i svojoj odluci da se priključi  stranci  kojoj pripada svjetonazorski.  Odlučio je, kaže, pomoći znanjem i iskustvom da HDZ bude konstruktivna oporba  u gradu koji zaslužuje  puno više i koji posljednjih godina  ima  stagnaciju u rješavanju  osnovnih infrastrukturnih problema. Nada se  da će uz članove radne skupine i kolege koji će još  pristupiti, napraviti plan  kako unaprijediti grad da bude bolji za život svih građana. 

-Osobnog sam stava da su se uloženi milijuni u famoznu staklenu zgradu  u centru  mogli bolje uložit   u ulice  u kojima su  započeti radovi, a koje su derutne i zapuštene. Mislim da nije bilo vrijeme da se tolika sredstva ulažu u zgradu  koja neće značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete života  našim građanima – kaže Ivan Heli. 

 

Bruno Bušić je govorio o aktivnostima mladeži HDZ-e. Prvenstveni im je cilj okupiti mlade ljude koji su zainteresirani za političko djelovanje kako bi doprinijeli razvoju zajednice i našega grada. Daju svoje prijedloge za rješavanje problema i  okupljaju dosta mladih članova kojima je interes  razvoj grada i bolji život građana.  U povodu Cvijetnice građani će ih moći sresti  i upoznati u subotu prije podne  u Ulici slavonskih graničara gdje će dijeli  maslinove grančice. 

Related Post

BURZA RADA I NERADA

Autor - 16/04/2015 0
SLAVONSKI BROD, 16. travanj 2015. – Ukupno je tijekom ožujka 2015. godine iz evidencije nezaposlenih izašlo 1326 osoba, što je…